Ε. Ουζουνίδου: «Οφειλόμενη απάντηση στην επίθεση του κ. Κοψαχείλη στη ΔΕΗ»Κοινή Δήλωση των Υπεύθυνων του Τομέα Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου (Μεσσηνίας) και Ευγενίας Ουζουνίδου (Κοζάνης)

Η άγνοια της πραγματικότητας αποτελεί σύνηθες φαινόμενο για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο Βουλευτής Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας κ. Κοψαχείλης επιτέθηκε με ανακρίβειες στο δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Είναι λυπηρό, αλλά ο κ. Κοψαχείλης ή έχει άγνοια της πραγματικότητας ή θέλει να καλύψει την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες έχουν τεράστια ευθύνη μαζί με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της Ε.Ε. Διότι, έχουν δημιουργήσει ένα πανάκριβο, ανορθολογικό σύστημα ηλεκτροδότησης, με συνέπεια να έχει αυξηθεί το ηλεκτρικό ρεύμα 103% για τους οικιακούς καταναλωτές και 76% για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Κοψαχείλης, αφού είναι από τα Γρεβενά, οφείλει να γνωρίζει ότι όσο η ΔΕΗ ήταν πραγματικά δημόσιο μονοπώλιο, μέχρι το 2001, το ρεύμα ήταν φθηνό για το λαό. Από το 2001 και ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, οι τεράστιες επιδοτήσεις στους ιδιώτες είναι αυτές που έχουν το κύριο μέρος της ευθύνης για την τρομακτική αύξηση του ρεύματος. Επίσης, πρέπει να γνωρίζει ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απαγόρευσαν στη ΔΕΗ, να αναπτύξει φωτοβολταϊκά και αιολικά, παρότι η ΔΕΗ ήταν η πρώτη που έφτιαξε και φωτοβολταϊκό και αιολικό πάρκο. Όπως επίσης πρέπει να γνωρίζει ότι οι κυβερνήσεις σταμάτησαν το πρόγραμμα της ΔΕΗ για την ανάπτυξη υδροηλεκτρικών. Και πάνω απ’ όλα, με ευθύνη των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, δεν έχει γίνει κανένας εκσυγχρονισμός θερμικής μονάδας, ούτε έχει γίνει μετατροπή θερμικών μονάδων σε μονάδες συνδυασμένου κύκλου, όπως τόνιζαν χρόνια τώρα οι δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και στη Δυτική Μακεδονία και στην Πελοπόννησο.

Η μετατροπή της ΔΕΗ από δημόσια επιχείρηση σε ανώνυμη εταιρία, δηλαδή να μην κυριαρχεί το δημόσιο συμφέρον αλλά το συμφέρον των μετόχων, είναι ο καθοριστικός παράγοντας που ευθύνεται για το γεγονός ότι και πανάκριβο ρεύμα πληρώνει ο λαός και η ΔΕΗ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Τέλος, οφείλουμε να ενημερώσουμε τον κ. Κοψαχείλη ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ κατήργησαν τον δημοκρατικό ενεργειακό σχεδιασμό και τον αντικατέστησαν από το λόμπι των επιχειρηματικών συμφερόντων, δηλαδή τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), που το υπηρετεί. Η οποία ΡΑΕ μάλιστα, μετά το 2011, που δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανεξέλεγκτη. Συνεπώς, η ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ έχουν την αποκλειστική ευθύνη και για τη χωροθέτηση των ΑΠΕ και για τον τρόπο διείσδυσής τους στο μίγμα καυσίμων και για την απαγόρευση στη ΔΕΗ να αναπτύξει αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα και υδροηλεκτρικά έργα. Αλλά και για τις μεγάλες επιδοτήσεις στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς.

Οπότε, αν κάποιος φέρει ευθύνη για οποιαδήποτε πρόστιμα, είναι οι αποφάσεις τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αν ψάχνει συνεπώς για φταίχτη και όχι για άλλοθι, ας ψάξει στο κόμμα του και στον κυβερνητικό του εταίρο, το ΠΑΣΟΚ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.