Τι γίνεται με το 5ευρω στα επείγοντα των νοσοκομείων βρε παιδιά; Του Γιώργου Γρηγοριάδη, Διευθυντή ΩΡΛ Μαμάτσειου



Άραγε πόσοι συμπολίτες μας προσέρχονται στο Νοσοκομείο για να εξετασθούν χωρίς να ξέρουν τα δικαιώματά τους;

Νομίζω οι περισσότεροι !

Ένα από αυτά τα δικαιώματα είναι και η ΔΩΡΕΑΝ εξέτασή τους όταν προσέρχονται στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών για να εξετασθούν !

Όμως τι συμβαίνει εκεί;

Να τι συμβαίνει:

Αν είναι κανείς τόσο σοβαρά και τον φέρει το ασθενοφόρο, δεν περνά από το ταμείο (αν και στο μυαλό μερικών ίσως  να έχει περάσει η σκέψη ότι θα έπρεπε και αυτός να κάνει μια στάση  από εκεί προτού να εξετασθεί για να πληρώσει το 5ευρο· άλλωστε σε μερικά πολιτισμένα κράτη του Δυτικού Κόσμου και αυτό γίνεται !)

Αυτός όμως που ήρθε με τα πόδια ή με τους συνοδούς του;

Αυτός θα περάσει πρώτα να πληρώσει το 5ευρο και μετά θα εξετασθεί!

Αλλά, για σκεφτείτε, αν πρόκειται για επείγον περιστατικό θα έπρεπε να το πληρώσει;

ΣΑΦΩΣ ΟΧΙ !

Γιατί;  

ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ! (Η σχετική νομοθεσία εύκολα ανευρίσκεται στο διαδίκτυο).

Και έστω ότι κάποιος  προσέρχεται στα επείγοντα χωρίς να του συμβαίνει κάτι το εμφανώς επείγον. Γνωρίζει ο ταμίας  αν πρόκειται για επείγον περιστατικό ή όχι; ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ (δηλ. ΣΥΓΟΥΡΑ  ΟΧΙ γιατί δεν είναι ο ταμίας υπεύθυνος για να κρίνει τι είναι επείγον). Τι λέει η απλή λογική ότι πρέπει να γίνει; Φαντάζομαι, να εκτιμηθεί από τον γιατρό και να κρίνει ο τελευταίος το επείγον της κατάστασης .

Και αν πρόκειται για επείγον ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ !

Αν όμως δεν πρόκειται για επείγον, τι πρέπει να γίνει;  

Άραγε στο Τμήμα  Επειγόντων Περιστατικών πρέπει να εξυπηρετούνται και μη επείγοντα περιστατικά;

Τότε γιατί ονομάζεται «Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.)»; Μήπως θα έπρεπε να ονομάζεται «Τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων 24ωρης Λειτουργίας»;

Και τι θα γίνει αν την ώρα που εξυπηρετείται το μη επείγον προκύψει ένα πραγματικά επείγον περιστατικό (δηλ. περιστατικό στο οποίο υπάρχει κίνδυνος απώλειας της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας);

Νομίζω ότι το λογικό θα ήταν να παραπεμφθεί το μη επείγον περιστατικό στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία όπου για να εξετασθεί, βεβαίως σύμφωνα με τα ισχύοντα, πρέπει να πληρώσει το 5ευρο (αν και πολλούς, ένας από αυτούς και εμένα, δεν μας βρίσκει σύμφωνους αυτή η οικονομική επιβάρυνση των ασθενών).

Άλλο ενδεχόμενο είναι να εξεταστεί (όπως και γίνεται τις περισσότερες φορές), αλλά στην περίπτωση αυτή, η εξυπηρέτηση του ασθενούς γίνεται όχι γιατί είναι ο γιατρός νομικά και δεοντολογικά υποχρεωμένος να την κάνει αλλά γιατί η ηθική του (τουλάχιστον των περισσοτέρων γιατρών) του το επιβάλει! Γίνεται λοιπόν, από την καλή πρόθεση, το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και την υπέρβαση της αντοχής των γιατρών και του λοιπού νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού των επειγόντων (το οποίο, ιδίως αυτόν τον καιρό της οικονομικής κρίσης, αποδεικνύει καθημερινά αυτήν την καλή του πρόθεση !)

ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ

Το Νοσοκομείο, σαν φορέας Υγείας, δεν αμείβει το προσωπικό που εργάζεται στα επείγοντα για την εξυπηρέτηση των μη επειγόντων αλλά το αποζημιώνει για τον χρόνο και την εργασία που προσφέρει για τα επείγοντα . ΖΗΤΑ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΑΜΟΙΒΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΤΕΛΕΤΑΙΟΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ! ΕΚΤΩΣ ΑΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΟΥ 5ΕΥΡΟΥ ΩΣ ΤΕΛΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΚΤΩΣ ΩΡΑΡΙΟΥ  ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ (Μια μορφή τιμωρίας δηλαδή) ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ.

Άρα λοιπόν, αφού στο Τ.Ε.Π. εξετάζονται και μη επείγοντα περιστατικά και αφού η διαδικασία αυτή γίνεται σε εθελοντική βάση, ούτε αυτά θα έπρεπε να πληρώνουν το εξέταστρο των 5 ευρώ .

Προσφάτως δέχτηκα την παρατήρηση από υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος του νοσοκομείου μας ότι προκαλώ αναστάτωση στην λειτουργία του Νοσοκομείου γιατί προέτρεψα τους ασθενείς που περίμεναν να εξετασθούν στα Τ.Ε.Π. να μην πληρώσουν το 5ευρο.

Μάλιστα με κατηγόρησε, διαστρεβλώνοντας τα λόγια μου, ότι με αυτόν τον τρόπο ωθώ τους συμπολίτες μας και μάλιστα στην περίοδο αυτή της οικονομικής δυσπραγίας, στους ιδιώτες γιατρούς και στις ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά εργαστήρια.

Δεν κατάλαβε, ή μάλλον δεν θέλησε να καταλάβει, το κατά τα άλλα αγαπητό μου διοικητικό στέλεχος, ότι εγώ δεν προέτρεψα κανέναν να απευθυνθεί σε ιδιώτη γιατρό κλπ, αλλά συμβούλεψα και ενημέρωσα απλά τους συμπολίτες μου για το δικαίωμά τους να μην πληρώσουν τα 5 ευρώ, αφού δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, καθώς και για την υποχρέωση της πολιτείας να τους προσφέρει τις παροχές υγείας που δικαιούνται!

Απ’ την μια προκαλώ και παρακαλώ του πολίτες να ενημερωθούν για τα εναπομείναντα δικαιώματά τους και να απαιτούν να τους προσφέρονται οι υπηρεσίες που δικαιούνται (τουλάχιστον ακόμα!) ΔΩΡΕΑΝ. Απ’ την άλλη να δείχνουν κατανόηση στο μαχόμενο προσωπικό των Νοσοκομείων και να μην επιρρίπτουν σε αυτό ευθύνες που δεν του αναλογούν.

Γιώργος Χ. Γρηγοριάδης
Διευθυντής Ω.Ρ.Λ. Τμήματος
Μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.ΔΥ.Μ.        
Αν. Μέλος του Δ.Σ. των Νοσ/μείων
«ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ – ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.