Τα ματ που μάλλον …δεν θα έρθουν, τα «μαύρα» πανό του Βελβεντού και το ναυάγιο της Ελάτης που ξε-πρασίνισε!Τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα και ενημερώσεις, ήταν αυτά που μονοπώλησαν τη συζήτηση στο μεγαλύτερο διάστημα της «καυτής» συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού και το ενδιαφέρον των πολιτών που είχαν κατακλύσει την αίθουσα, τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014.

Στο πρώτο θέμα ενημέρωσης, που αφορούσε ανάγνωση επιστολής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την επανασύσταση του δήμου Βελβεντού, σχετικά με το κατέβασμα των πανό στις 1/9 από τη δημοτική αρχή και η οποία μιλούσε για «προσβολή της συλλογικής μνήμης των Βελβεντινών», ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του δημάρχου Θανάση Κοσματόπουλου, που έδειξε να μην μασάει τα λόγια του, αναφέροντας ότι «Όταν έρθει από το υπουργείο το θέμα το χωροταξικό, θα φέρουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα παροτρύνω τους πάντες να ψηφίσουν υπέρ της ανακήρυξης του δήμου σαν ανεξάρτητου.

Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κανένας λόγος ύπαρξης της ΜΚΟ που έχει συρρικνωθεί αφάνταστα. 3-4 άνθρωποι είναι αυτοί που κινούν τα νήματα, αυτοί έσπειραν το διχασμό στο Βελβεντό κι έφτασε σ’ αυτό το σημείο το χωριό. Να μην υπάρχουν ανοιχτά μαγαζιά στην πλατεία, ο κόσμος να είναι τρομοκρατημένος. Αυτά τα πράγματα με τις εκλογές τελειώσανε, εμείς τους αγκαλιάσαμε όλους, τους ζήτησα να ‘ρθουν να μας πλαισιώσουν. Από δω και πέρα θέλω την κατανόησή σας, θέλω οι αποφάσεις να είναι σύννομες και δεν νομίζω να υπάρχει λόγος να έχουνε υποσταλμένη σημαία στο Βελβεντό και πανό μαύρα -που δεν ήταν τελικά …μαύρα, όπως διευκρινίστηκε- που δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης…».

Για το θέμα αυτό η ενημέρωση από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου ήταν ότι, βρίσκεται σε συνεννόηση με τη ΜΚΟ για την αποδοχή ανάρτησης πανό όπου δεν θα αναφέρεται η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, αλλά -κοινή συναινέσει- οι δημότες του Βελβεντού.

Σε μείζον θέμα αναδείχτηκε η ημερομηνία έναρξης των εργασιών ανάπλασης επί της κεντρικής της οδού «117 Εθνομαρτύρων» στα Σέρβια που είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 16/9 (σήμερα), βρίσκοντας κάθετα αντίθετους την αντιπολίτευση, πολλούς επαγγελματίες που πήραν το λόγο και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Σερβίων Κίμωνα Μπιλιάτη που πρότεινε οι εργασίες να ξεκινήσουν μετά την εμποροπανήγυρη του Νιάημερου -στο τέλος του Σεπτεμβρίου-. Η πλειοψηφία και η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου επέμειναν στην άμεση έναρξη των εργασιών, λόγω του κινδύνου ακόμη και απένταξης του έργου λόγω καθυστερήσεων, καθώς και ανατροπής του σφιχτού χρονοδιαγράμματος για παράδοση του επιμέρους έργου πριν τα Χριστούγεννα,  που η καθυστέρηση έναρξης σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, μπορεί να επιτείνει την αποπεράτωση για μετά το …Πάσχα.

Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου, που είπε: «Θα μπούμε μπροστά και θα σταματήσουμε τα μηχανήματα. Πάρτε τα ΜΑΤ από τώρα»!

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση ο δήμαρχος αναδιπλώθηκε και ζήτησε γραπτή απόφαση γενικής συνέλευσης των μελών του Εμπορικού Συλλόγου για το αίτημά τους, που αργότερα μετατράπηκε σε υπόμνημα με υπογραφές των επαγγελματιών επί της «117 Εθνομαρτύρων», που θα υποβληθεί εντός της σήμερον (16/9).

Έτσι, μιας και το θέμα δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, η κατάσταση φαίνεται να οδηγείται σε μια σιωπηρή παράταση έναρξης των εργασιών για μετά την Εμποροπανήγυρη, με χειρισμό της υπόθεσης από το δήμαρχο.

Κατά τη συζήτηση του ιδίου θέματος και κατόπιν καταγγελίας πολίτη (Χατζηδημητράκος), αναδείχτηκε και το θέμα της εναπόθεσης των μπαζών από την εκτέλεση των έργων της ανάπλασης, αφού -σύμφωνα τον καταγγέλλοντα- τα μπάζα ρίχνονται στο ρέμα στην έξοδο του φαραγγιού και γίνονται …οικόπεδα! Μια εκδοχή που φάνηκε να αιφνιδιάζει το σύνολο των συμβούλων που αγνοούσαν το θέμα, με το Νίκο Λαζαριώτη να «σώζει» -με καθυστέρηση- το Δ.Σ. λέγοντας ότι είναι μάλλον μια μεμονωμένη αυθαιρεσία ιδιώτη που ζήτησε να ριχτούν μπάζα σε ιδιόκτητο οικόπεδο. Ποια η πραγματικότητα; Θα τη δείξει το φως της επόμενης (σημερινής) μέρας…

Ξεχωριστή σημασία είχε και η ενημέρωση για το θέμα του «πράσινου χωριού» της Ελάτης όπου -δυστυχώς- τα νεότερα από τη σύσκεψη στο υπουργείο ΠΕΚΑ, όπου συμμετείχαν και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού  Ζορμπάς και Ζυγούρης, δεν ήταν καθόλου ευχάριστα. Σ’ αυτή τη σύσκεψη έγινε επίσημα γνωστό από τον αναπληρωτή υπουργό Ν. Ταγαρά ότι λόγω υπέρβασης κονδυλίων έργων του ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα «Πράσινο Χωριό» που αφορά επτά αξιολογημένες θετικά προτάσεις για ένταξη -μεταξύ των οποίων και της Ελάτης- δεν θα υλοποιηθεί. Στη συνέχεια -κατά τον κ. Ζορμπά- ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα γίνει «φωτογραφική» προκήρυξη στα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου 2015, ώστε οι αξιολογημένες επτά προτάσεις να κάνουν νέα υποβολή των φακέλων με ενδεχόμενες βελτιώσεις, ώστε να συμπεριληφθούν  για επαναξιολόγηση από το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης) 2014-2020! Ζήσε Μάη μου…  

Η Ελάτη παρέμεινε στο προσκήνιο της συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου, με την ερώτηση του κ. Κωνσταντόπουλου προς το δήμαρχο για πρόσληψη ατόμου στην Ελάτη που έπεσε στο κενό, αφού απαντήθηκε ότι δεν έγινε καμία πρόσληψη και ότι το άτομο (κυρία) προσφέρει υπηρεσία εθελοντικά. Επίσης για την Ελάτη ήταν και η επισήμανση -με δείγμα- του προέδρου της Ελάτης Λευτέρη Παλούκα, ότι το πόσιμο νερό της Ελάτης, επειδή δεν προέρχεται από γεώτρηση αλλά από απορροές επιφανειακών υδάτων, από τώρα και μέχρι την άνοιξη θα είναι θολό. Το θέμα ορίστηκε να συζητηθεί διεξοδικά στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr      

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.