Η παράσταση «Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα» στην Κοζάνη



Σάββατο 27 & Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου – Αίθουσα Τέχνης,  9:00 μμ.
Γενική Είσοδος 10€, Μειωμένο 5€  (Μαθητικό/ Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ ΑμΕΑ/ Άνω των 65 ετών).

Θεατρική ομάδα Εν δυνάμει
Επιθυμία του θεατρικού συνόλου είναι η συμβολή του σε μία Τέχνη (εν προκειμένω θεατρική) που επιδιώκει τη ρήξη με την παραδοσιακή αντίληψη του κοινώς αποδεκτού, μία Τέχνη που συνειδητά απομακρύνεται από τις συμβατικές φόρμες κατανόησης του κοινωνικού συμπλέγματος. Στόχος των καλλιτεχνικών δράσεών της είναι η ενσωμάτωση του “διαφορετικού” και του “ανοίκειου” μέσα στο χώρο των τεχνών και η γνωριμία του μεικτού καλλιτεχνικού σχήματος “Εν δυνάμει” με το ευρύτερο θεατρικό κοινό ως μία ενεργή, ερευνητική, καλλιτεχνική οντότητα μέσα στην κοινωνία.
Η παράσταση “Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή Πώς να ντύσεις έναν ελέφαντα” προέκυψε από την ασφυκτιούσα ανάγκη των μελών της ομάδας Εν δυνάμει να μοιραστούν ανοιχτά τις προσωπικές τους ιστορίες μέσα από το πρίσμα ενός καλλιτεχνικού γεγονότος.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση-Ελένη Δημοπούλου

Σκηνοθετικό σημείωμα
Το “κανονικό” είναι σίγουρα µία λέξη καταδικασµένη.
Μία λέξη που αναγκάζεται να προσδιοριστεί από τον µέσο όρο. Ύστερα ακολουθεί η αντικειμενική αλήθεια-ό,τι δεν είναι “κανονικό” είναι “διαφορετικό”, είναι “άλλο”. Ποιός όµως φόρτισε το “άλλο” µε αρνητικό πρόσηµο; και γιατί;
Με την παράσταση ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα κοινοποιούνται ιστορίες γύρω από την αναπηρία. Μέσω αυτών των ιστοριών δεν επιδιώκεται παρά αυτό το άνοιγµα στο ανοίκειο, έτσι ώστε να γίνει γνωστό και οικείο. Στη σκηνή οι ιστορίες αυτές µπαίνουν στο στόµα παιδιών και παίρνουν τη µορφή ενός παιδικού παιχνιδιού. Η επιλογή αυτή µπορεί αρχικά να προκύπτει από µία επιµονή να αναφέρεται κανείς στους ανθρώπους µε αναπηρία ώς “παιδιά”, στην πορεία όµως αποκαλύπτει τη δύναµη του παιδικού αυθορµητισµού και της παιδικής σκληρότητας να µιλήσει χωρίς αναστολές για τα πιο κρυµµένα µυστικά, να πει την αλήθεια ολόκληρη, όπως πραγµατικά είναι.
Ελένη Ευθυµίου

Ομάδα Εν Δυνάμει

Η οµάδα «Εν δυνάµει» προσβλέπει στη σύλληψη, στο σχεδιασµό και στην υλοποίηση κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων µε µεικτές οµάδες νέων ανθρώπων µε διάφορες αναπηρίες και χωρίς αναπηρία. Με βάση την αναγνώριση της προσωπικότητας, την ελευθερία της έκφρασης, το σεβασµό στο άτοµο και τη συµµετοχή στην οµάδα η «Εν δυνάµει» στοχεύει στην καλλιέργεια και στην ανάπτυξη των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων όλων που συµµετέχουν στις δράσεις της, πέρα από στερεότυπα και χωρίς διακρίσεις. Η οµάδα «Εν δυνάµει» ξεκίνησε τη δράση της το 2008 και εξελίχθηκε σε σωµατείο το 2014. Σκοπός του σωµατείου είναι η πλήρης ένταξη ατόµων µε δυνητικές ικανότητες (ατόµων µε αναπηρία) στην κοινωνία και η διεκδίκηση των ατόµων αυτών του δικαιώµατος για µια αξιοπρεπή και ολοκληρωµένη ζωή.
Μαρία Ιωαννίδου

Ο άνθρωπος ανεμιστήρας (απόσπασμα από την παράσταση)
Ήταν ένα άνθρωπος,
ο άνθρωπος ανεµιστήρας.             
Αντί για σώµα είχε ένα χοντρό άκαµπτο σίδερο.     
Μία προπέλα για πρόσωπο,
ένα κουµπί στη θέση της καρδιάς,
και στο µυαλό αέρα.
Αέρα στο µυαλό.
Πετούσε µε τη σκέψη µακριά.
Αντί για λέξεις έβγαζε ένα βουητό.
Ένα βουητό αντί για λέξεις.
Ενοχλητικό. Και ακατάληπτο.
Κι αυτός ο άνθρωπος,
ο άνθρωπος ανεµιστήρας,
φυσούσε µακριά όποιον τον πλησίαζε.
Όποιον τον πλησίαζε φυσούσε µακριά.
Μακριά.
Μόνο λίγοι.
Λίγοι.
Πολύ λίγοι κάθονταν σε κοντινή απόσταση.
Κάθονταν για να δροσίζονται.
Τους µήνες τους καλοκαιρινούς.
Δελτίο Τύπου

Πρόκειται για μία σειρά από καθημερινές, “ξεχωριστές” ιστορίες για την αναπηρία, τη διαφορετικότητα και τους ανθρώπους γύρω από αυτήν. Αποτελεί μία σύμπραξη της μεικτής ομάδας “Εν δυνάμει” νέων με δυνητικές ικανότητες, συνομήλικων νέων, γονιών και φίλων. Η ομάδα “Εν Δυνάμει” δραστηριοποιείται από το 2008 και έχει ως στόχο των καλλιτεχνικών της δράσεων την ενσωμάτωση του “διαφορετικού” μέσα στο χώρο των τεχνών.

Η παράσταση μέσα από ποιήματα, τραγούδια, εικόνες αλλά και με στοιχεία ντοκιμαντέρ, μιλάει ανοιχτά για τη διαφορετικότητα και τους ανθρώπους γύρω από αυτήν. Όλα τα στιγμιότυπα που διαρθρώνουν την αφήγηση της παράστασης είναι εμπνευσμένα από τις αληθινές ιστορίες των ανθρώπων που τις αναπαριστούν.

Μέσα από τη διαδρομή προς την παράσταση δόθηκε μεταξύ των μελών ο κοινός τόπος να δημιουργήσουν από την αρχή μία νέα γλώσσα επικοινωνίας. Μία γλώσσα που θα ωθήσει τον θεατή να αποστασιοποιηθεί από τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπά του, να σκεφτεί τα σημεία που τον ενώνουν με το “αλλιώτικο” και να ξεχάσει για λίγο αυτά που τον χωρίζουν.

Η ολοκληρωμένη συνεργασία των μελών με δυνητικές ικανότητες και των συνομήλικων νέων αποκαλύπτει τη δύναμη που έχει το σύνολο να προσπεράσει τα εμπόδια και να ενσωματώσει αρμονικά την κάθε διαφορετική πτυχή της ανθρώπινης φύσης.

Η διαδρομή προς την παράσταση

Μέσα από τη διαδρομή προς την παράσταση δόθηκε μεταξύ των μελών ο κοινός τόπος να δημιουργήσουν από την αρχή μία νέα γλώσσα επικοινωνίας, μία γλώσσα που θα ωθήσει τον θεατή να αποστασιοποιηθεί από τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπά του, να σκεφτεί τα σημεία που τον ενώνουν με το “αλλιώτικο” και να ξεχάσει για λίγο αυτά που τον χωρίζουν. Η τελική σύνθεση δεν αποτελεί προϋπάρχουσα θεατρική δραματουργία αλλά προέκυψε από τα μέλη της ομάδας, η οποία συνέθεσε μια ολοκληρωμένη δραματουργικά και αισθητικά παράσταση, πάντα με βάση τις δυνατότητες όλων των ηθοποιών – έτσι ώστε να κινητοποιούν το κάθε άτομο για το “παραπάνω” και ταυτόχρονα να μην το αποκλείουν από την ομάδα.

Η ολοκληρωμένη συνεργασία των μελών με δυνητικές ικανότητες και των συνομήλικων νέων αποκαλύπτει τη δύναμη που έχει το σύνολο να προσπεράσει τα εμπόδια και να ενσωματώσει αρμονικά την κάθε διαφορετική πτυχή της ανθρώπινης φύσης.

Συντελεστές

Η τελική σύνθεση δεν αποτελεί προϋπάρχουσα θεατρική δραματουργία αλλά προέκυψε μέσα από τις πρόβες από τα μέλη της ομάδας.
Η τελική σύνθεση και επιμέλεια έγινε από την Ελένη Ευθυμίου.

Σκηνοθεσία-Μουσική: Ελένη Ευθυμίου

Σκηνικά-Κοστούμια: Ελισάβετ Αντάπαση

Φωτισμοί: Richard Anthony

Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος

Οργάνωση Παραγωγής-Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Δημοπούλου

Παίζουν: Κλειώ Αντωνοπούλου, Βάσω Ασίκογλου, Μαρία Δαχλύθρα, Ελευθερία Δρακουλίδου, Μαργαρίτα Καϊναδά, Δημήτρης Καλαγκάνης, Κίμων Καλαγκάνης, Άννα Καλίντσεβα, Αναστασία Καριοφύλλη, Ευαγγελίνα Καριοφύλλη, Μαρία Κολτσίδα, Βαγγέλης Κοσμίδης, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Παρμενίων Κυριακούλης, Ευτέρπη Κώστα, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Μέξης, Αγγελική Μούσιου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος.

Στην παράσταση ακούγονται κείμενα των: Ξαβιέ Ντυρενζέ, Νικηφόρου Βρεττάκου, Τέλλου Φίλη, Τζ. Μ. Κουτσί

Η πρεμιέρα της παράστασης έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη στα πλαίσια των δράσεων της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014 και στα πλαίσια του φεστιβάλ Δήμου Καλαμαριάς Θεατρικές Πρεμιέρες.

 

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.