Αφιέρωμα για τα 30 χρόνια λειτουργίας της Βιοτεχνικής και Εμπορικής Έκθεσης Κοζάνης – Του Σταύρου Καπλάνογλου



ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Έτσι έζησα τη δημιουργία της Εμποροβιοτεχνικής και Γεωργικής Έκθεσης Κοίλων Κοζάνης
ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Π. ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕ ΚΟΖΑΝΗΣ 1983-1988

3o Μέρος

ΕΒΕ ΚΟΖΑΝΗΣ 1978-1988

ΕΒΕ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ 1978-1983

Υπήρξα πολιτικοποιημένος από τα φοιτητικά μου χρόνια. Ήδη από το 1977 είχα αναμειχθεί στα κοινά της Κοζάνης, βάζοντας υποψηφιότητα για την θέση του πρόεδρου του ΕΒΕ ΚΟΖΑΝΗΣ. Παρά τη απειρία μου στα κοινά, είχα εντοπίσει κάποια προβλήματα, όπως ήταν η έλευση των πολυκαταστημάτων και ο κίνδυνος εξαφάνισης των μικρών επιχειρήσεων, και είχα επισημάνει λύσεις, διανέμοντας ένα φυλλάδιο αλλά και δημοσιεύοντας τις θέσεις στον τοπικό τύπο. Ανάμεσα στις δημοσιευμένες αυτές θέσεις ήταν και η δημιουργία μόνιμου εκθετηρίου, για την προβολή των προϊόντων του νομού. Κατά την πρώτη μου υποψηφιότητα, το 1977, ισοψήφησα στην τελική επιλογή των εκλεκτόρων, η οποία ακολούθησε μια εξάμηνη αντιπαράθεση, η οποία κατέληξε στη δικαστική απώλεια της προεδρίας και την ανάθεση της προεδρίας, μετά από κλήρωση στον κ. Ελευθεριάδη.

ΕΒΕ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ 1983-1988
 
Κατά  τις εκλογές του 1983, με συμμετοχή πάνω από 2500 μελών,
η αναδειχθείσα Διοικητική Επιτροπή  μετά την επιλογή των εκλεκτόρων ήταν
(26 εκλεγμένοι και 3 εκ του νόμου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Σταύρος Καπλάνογλου
Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Πάρης Θεοδωρίδης
Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Κώστας Μαντάνης
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Σταμάτης Κουρτίδης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΠΟΠΤΗΣ Κώστας Τιάλιος

Οι άλλοι εκλεγέντες σύμβουλοι ήταν
Οι έμποροι
Βουρκούδης Δ-Δελιαλής Γ-Καραχισαρλής Κ.-Στύλλας Ν-Τσιμπέρης Ι.
Οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες
Βαρσαμης Χ.,Γκιάτας Α.,Ελευθεριάδης Ε.,Ζειμπέκης Β.,Θεοχάρης Λ.,Μήλιος Κ. Στύλλας Ν.,Τσιτσέλης Α.,Τύπας Τύπας Γ.,Καραπάτσιος Σ.,Κεραμάρης Α.,
Κώτσικας Ν.,Λαναράς Σ.,Λογοθέτης Χ.,Ρετζέπης Ε.,Τυρνενόπουλος Δ.
Για την κατανομή της ευθύνες του καθενός σε κάθε τομέα δημοσιεύσαμε τον πίνακα Νο 6 (στο Α μέρος)
Η ΓΡΗΓΟΡΗ ΟΜΟΨΥΧΙΑ
Εκείνο τον καιρό οι εκλογές γινόταν με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πολιτική προέλευση των υποψηφίων ήταν νοητή μιας και δεν υπήρχαν παραταξιακά ψηφοδέλτια.
Οι εσωτερικές εκλογές, που έγιναν με 28 εκλέκτορες έφεραν στην ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,  μέλη που πολιτικά δεν ήταν κοντά. Παρόλα αυτά ,επεκράτησε η λογική και το συμφέρον του τόπου και πολύ γρήγορα οι αποφάσεις στη μεν διοικητική επιτροπή ήταν ομόφωνες ,στο δε διοικητικό συμβούλιο ελάχιστοι ήταν αυτοί που διαφωνούσαν και υπήρχε μια πολύ καλή χημεία ανάμεσα σε όλους.  Αργότερα, αυτό βοήθησε στην επίτευξη πολλών πραγμάτων.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ

Από τις πρώτες εβδομάδες,  η συνεργασία με τον Νομάρχη Κοζάνης στο ΝΣ βοήθησε και μέσα σε λίγες εβδομάδες επισκέφθηκε το ΕΒΕ. Πρώτα, με γνωριμία στο Διοικητικό Συμβούλιο και έκτοτε πάρα πολύ τακτικά, ερχόταν να συζητήσει τα διάφορα προβλήματα που προέκυπταν, δίνοντας μάλιστα και συμβουλευτικές αρμοδιότητες που δεν καλυπτόταν και από ένα τυπικό νόμο.

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΒΕ

Αντιμετωπίσαμε, αρχικά προβλήματα στην οργάνωση του Εβε, που ξεπεράστηκαν και αυτά γρήγορα, αφού και το προσωπικό κατάλαβε ότι η καλή συνεργασία μαζί μας, ήταν προς όφελος όλων.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ

Πληγή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν ανέκαθεν το παρεμπόριο και η λειτουργία των λαϊκών αγορών. Η καλή συνεργασία με τον Νομάρχη έφερε τις αρμοδιότητες στο κτίριο του Εβε και με πρόεδρο μιας επιτροπής που συστάθηκε με αυτά τα θέματα  τον προϊστάμενο του τμήματος εμπορίου κ. Πίκος έδωσε πολλές λύσεις σε θέματα που εκκρεμούσαν.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ

Αναστάτωση δημιουργήθηκε στον εμπορικό κόσμο της περιοχής, από την απόφαση των συνδικαλιστικών οργάνων της ΔΕΗ, να δημιουργήσουν συνεταιριστικά καταστήματα  για προμήθεια διαφόρων καταναλωτικών αγαθών στα μέλη τους. Μάλιστα, είχαν προχωρήσει και είχαν δημιουργήσει ένα κατάστημα στην Πτολεμαΐδα, μα προοπτική να δημιουργήσουν ένα ακόμη εκεί και ένα άλλο στην Κοζάνη. Η αναστάτωση ήταν φυσιολογική μιας και το μεγαλύτερο μέρος του καταναλωτικού κοινού των δυο πόλεων είχε σχέση με την ΔΕΗ.  

Το επιχείρημα των ανθρώπων που είχαν αυτή την πρωτοβουλία ήταν ότι οι ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ της περιοχής ήταν κεφάλαιο, που εκμεταλλευόταν τους υπαλλήλους της ΔΕΗ.

Επισκέφθηκα το πολυκατάστημα και έμεινα έκπληκτος από το περιεχόμενο και την προέλευση των εμπορευμάτων. Κυρίως, υπήρχαν συγκεκριμένες μάρκες εμπορευμάτων μεγάλων επιχειρήσεων της Αθήνας,  σε προκλητική προβολή. Ήταν προφανές, ότι πίσω από αυτές τις ενέργειες βρισκόταν αυτές οι επιχειρήσεις και όχι ο σοσιαλιστικός οίστρος των συνδικαλιστικών στελεχών, που μιλούσαν για την εκμετάλλευση  των εργατών από το κεφάλαιο, που τοποθετούσαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής  μέσα στο κεφάλαιο.

Επέστρεψα στην Κοζάνη, όπου στο συμβούλιο που έγινε, περιέγραψα την κατάσταση. Η απόφαση, που πάρθηκε, ήταν ομόφωνη: “ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥΣ”.

Όμως, είχαμε πρόβλημα μιας, και από τον νόμο, τα επιμελητήρια είναι συμβουλευτικά όργανα του κράτους και όχι συνδικαλιστικά όργανα. Δεν θα τα υπολόγιζε κανείς και το μόνο που θα  προκαλούσαν οι ενέργειες αυτές, θα ήταν παύση καθηκόντων.  Πήραμε την πρωτοβουλία και μπήκαμε, επί κεφαλής στον αγώνα γιατί ήταν φανερό ότι η πελατεία των καταστημάτων θα κατευθυνόταν στο ”ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ” κατάστημα, με τις διευκολύνσεις, που μάλιστα γινόταν στην πληρωμή:  ”ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΣΑΣ ΜΕ ΟΣΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΘΕΛΕΤΕ” .Αυτό ανέτρεπε όλα τα δεδομένα ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

Ακολούθησε μια συγκέντρωση στον κινηματογράφο “ΖΩΡΖ” Πτολεμαΐδας από τους εκεί συλλόγους, όπου μίλησα στηρίζοντας τους επαγγελματίες και μετέφερα την στήριξη του Διοικ. Συμβουλίου. Μίλησα και στο ραδιόφωνο και ενάντια σε όλη την συνδικαλιστική ηγεσία,, που είχε πρόεδρο τον μετέπειτα βουλευτή Πιπεργιά  φανερώνοντας τα σχέδια εξυπηρέτησής μεγάλων βιομηχανιών. Ο Πιπεριάς εξαπέλυσε επίθεση εναντίον μου, χαρακτηρίζοντας  με δήθεν σοσιαλιστή, καθώς ,τότε, άνηκα στο ΠΑΣΟΚ.

Ο αγώνας συνεχίσθηκε και κάποια στιγμή ο Θ. Χαλάτσης, πήρε την πρωτοβουλία και μέσα στο Κοβεντάρειο της Κοζάνης, κάλεσε την συνδικαλιστική ηγεσία της ΔΕΗ και εμάς για να έρθουμε σε συμβιβαστική λύση. Την συζήτηση που θα γινόταν ανέλαβε να διευθύνει ο ίδιος. Η συγκέντρωση στο Κοβεντάρειο δεν είχε προηγούμενο. Όλος ο εμπορικός κόσμος ήταν εκεί, αλλά και αντίστοιχη προσέλευση υπήρχε  από τους υπάλληλους της ΔΕΗ και πάρα πολλούς συνδικαλιστές που είχαν έρθει προετοιμασμένοι από την Αθήνα. Η αίθουσα ήταν μικρή, για να χωρέσει τόσο κόσμο που έφθανε μέχρι κάτω στην είσοδο.

Ο Νομάρχης έδωσε το λόγο στους συνδικαλιστές, για να αιτιολογήσουν τη δημιουργία τέτοιων καταστημάτων. Άρχισαν να ομιλούν για την εκμετάλλευση του εργάτη  από τους κεφαλαιούχους μικρομεσαίους επιχειρηματίες ,για την προσπάθεια να πάρουν οι εργάτες την κατάσταση στα χέρια τους και να μη γίνεται υποκλοπή της υπεράξιας της εργασίας, από τοπικούς παράγοντες, έχοντας σε κάποιες περιπτώσεις στα χεριά τους και βιβλία του ΜΑΡΞ, που τα ερμήνευαν κατά την δική τους επιθυμία. Μου δόθηκε ο λόγος και περιέγραψα τον πραγματικό στόχο αυτής της ενέργειας. Ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις. Οι απαντήσεις που δόθηκαν, έδειξαν ότι ο μικρομεσαίος δεν είναι κεφάλαιο ,ότι πολλές φορές δεν αμείβεται γιατί δεν εμφανίζεται πελάτης στο μαγαζί,ότι δεν έχει ώρες εργασίας, ότι τις ασφαλιστικές εισφορές είναι υποχρεωμένος να τις καταβάλει ακόμη και αν δεν έχει εισπράξεις,σπάνια πηγαίνει διακοπές και γενικά ότι είναι το μεγαλύτερο θύμα των ανθρώπων που αυτοί ισχυριζόταν ότι είναι αντίπαλοι. Λέχθηκαν και άλλα πολλά και στο τέλος γυρνώντας προς την πλευρά μας είπαν το απροσδόκητο: “ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ;” Προτείναμε ,τότε, το σταμάτημα όλων των ενεργειών και το μη άνοιγμα καινούργιων, κάτι που δέχθηκαν, χωρίς όμως  ποτέ να κλείσουν το κατάστημα που ήδη λειτουργούσε στην Πτολεμαΐδα, άλλα ούτε να το επεκτείνουν .

Πάρα πολλά χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε κατάστημα στην Κοζάνη, όταν πια η έλευση πολυκαταστημάτων ξένων συμφερόντων ήταν εμφανής. Δυστυχώς,, εκείνη η συζήτηση δεν μαγνητοσκοπήθηκε άλλα δημοσιεύματα υπάρχουν σε όλες τις τοπικές εφημερίδες Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. Ο αείμνηστος Νομάρχης, Θ. Χαλάτσης,  μου είχε προτείνει να εκδώσουμε κάποια στιγμή, αυτή την συζήτηση, σε βιβλίο, καθώς θεωρούσε ότι έδειχνε, πού είναι το κεφάλαιο και πού η εργατιά  .
 
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ

Έκτος από την συνεργασία με τα διάφορα επαγγελματικά σωματεία Εμπορικούς συλλόγους και ομοσπονδίες Επαγγελματιών  που ήταν δεδομένη, υπήρξε και συνεργασία με άλλα επιμελητήρια.

Από το πρώτο διάστημα ανάληψης της διοίκηση του ΕΒΕ, επιδιώξαμε την συνεργασία και υπολοίπων έμπορο-βιομηχανικών  επιμελητηρίων της Δυτ. Μακεδονίας. Στις κοινές συσκέψεις , που έγιναν στην Κοζάνη, ένα από τα κύρια πρώτα θέματα που κυνηγήσαμε, από κοινού ,ήταν η παράκαμψη της Καστανιάς, εκδίδοντας, μάλιστα και σχετικό ψήφισμα και ετοιμάζοντας ένα φάκελο στον οποίο απαριθμούσαμε, τα οφέλη που θα προέκυπταν για την περιοχή, άλλα και για την ελληνική οικονομία, στο σύνολο της.

Η συνεργασία δεν σταμάτησε στην Περιφέρεια μας. Δημιουργήσαμε στην Ένωση Επιμελητηρίων την δική μας Δυτικό-μακεδονική ομάδα που κατάφερε, να βγάλει δικό της Πρόεδρο, τον κ. Παπαγεωργίου, από την Καστοριά, με αντιπρόεδρο το γράφοντα, στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν, στο περιφερειακό τμήμα Κέντρο-Δυτικής Μακεδονίας, που συμπεριλάμβανε και τα επιμελητήρια Ημαθίας,Πιερίας,Πέλλας, ξεπερνώντας πολιτικές αντιπαραθέσεις και προσπαθώντας κάθε φορά να παρουσιάζει κοινή γραμμή.,

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Με την ανάληψη της διοίκησης, είδαμε το πρόβλημα των βιοτεχνιών, αλλά και των βιομηχανιών.  Αυτό ήταν η εξεύρεση γης, είτε για εγκατάσταση των μονάδων τους, είτε για την επέκταση. Δεν υπήρχε καθορισμένη περιοχή ,για κάτι τέτοιο και ο κάθε επιχειρηματίας, αν ξεκινούσε κάτι, έπρεπε όλα να τα κάνει μόνος του: να βρει ένα πανάκριβο οικόπεδο,να φέρει νερό , να φέρει το ηλεκτρικό ρεύμα, να δημιουργήσει οδικές προσβάσεις και το κυριότερο να τοποθετηθούν οι μονάδες τους διάσπαρτες,  οπού και όπως βόλευε τον καθένα.

Στις περισσότερες πόλεις υπήρχαν μικρές οι μεγάλες βιομηχανικές περιοχές, που κάλυπταν αυτές τις ανάγκες. Στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα δεν υπήρχε τίποτε. Γι’ αυτό αρχικά επιλέξαμε την περιοχή της Ποντοκώμης και του,Μαυροδενδρίου, αλλά προέκυψε πρόβλημα από πιθανή επέκταση των ορυχείων, αλλά και από τον κίνδυνο, να επιβαρυνθεί από ρύπους, η ήδη επιβαρυμένη περιοχή, λόγω των εργοστασίων της ΔΕΗ.

Καταλήξαμε στην περιοχή Οινόης-Φτελιάς, για την οποία, ένας συμπατριώτης μας  ο κ. Μαυροματίδης ,που εργαζόταν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ στο Μαϊάμι, προσφέρθηκε οικειοθελώς και χωρίς επιβάρυνση μας συνέταξε σχέδια για την συγκεκριμένη περιοχή τα παρουσιάσαμε, στην 4η έκθεση των Κοίλων.

Όλο αυτό το διάστημα, βρισκόμασταν σε συνεχή συνεργασία με τον  νομάρχη Θ. Χαλάτση και παράγοντες της ΕΤΒΑ, με επισκέψεις εκατέρωθεν. Μάλιστα, κάποια στιγμή ήρθε στην Κοζάνη και ο γενικός διευθυντής Γρηγοριάδης. Οι ενέργειες αυτές οδήγησαν στην συνέχεια, την ΕΤΒΑ να δημιουργήσει υποκατάστημα στην Κοζάνη.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ –
ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

Κάτω από την πίεση του Νομαρχιακού συμβουλίου Κοζάνης και την δική μας ,υπεγράφη η απόφαση, με την οποία μεταφέρθηκε τμήμα της υπηρεσίας περιφερειακής ανάπτυξης από την Θεσσαλονίκη στην Κοζάνη και από εκεί και πέρα, κάθε αίτηση για ένταξη σε αναπτυξιακό νόμο γινόταν στην Κοζάνη, όπου γινόταν και η αξιολόγηση της. Από εκεί προέκυψε και η ανάγκη και η δημιουργίας μιας αναπτυξιακής εταιρίας, που θα ασχολούνταν, εκτός των άλλων και με την σύνταξη μελετών και έτσι δημιουργήθηκε η ΑΝΚΟ.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΚΟ -ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ

Πρωτοστατήσαμε στην δημιουργία της Αναπτυξιακής Κοζάνης .Από κόλλημα που προέκυπτε από το νόμο περί επιμελητηρίων, που ίσχυε  εκείνη την εποχή, δεν λάβαμε μέρος στην μετοχική της σύνθεση . Αποτέλεσα μέρος του πρώτου ΔΣ  και μάλιστα στην πρώτη παρουσίαση της πρόθεσης δημιουργίας της εταιρίας ,εκπροσώπησα τον νομάρχη, στην τότε ΕΡΤ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Το ΕΒΕ της Κοζάνης ήταν από τα πρώτα επιμελητήρια που προμηθεύτηκε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και προσπάθησε να εγκαταστήσει πλήρες σύστημα πληροφορικής. Ανέβαλε όμως την τελική εγκατάσταση, μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Εμπορίου και της Ένωσης Επιμελητηρίων, για να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός για όλα τα επιμελητήρια

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Στις πρώτες επισκέψεις μας, στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εμπορίου, που ήταν η εποπτεύουσα αρχή, η αντιμετώπιση που λάβαμε, δεν ήταν και η καλύτερη. Ήταν επιφυλακτικοί απέναντι μας, θεωρώντας ότι η λειτουργία του Επιμελητηρίου μας δεν ήταν και η καλύτερη- έστω και αν, με το τέλος της θητείας μας θεωρηθήκαμε από τα σωστότερα σε λειτουργία και μάλιστα ο Υπουργός Εμπορίου, το 1985  απέδωσε τα εύσημα σε υπηρεσιακό παράγοντα της Θεσ/νίκης, λέγοντας ότι “αν υπήρχαν άλλα 3 επιμελητήρια στην Ελλάδα σαν της Κοζάνης τα πράγματα για την πατρίδα μας ,θα ήταν διαφορετικά”-.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΟΥΝΑΣ  ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ, ΟΤΙ ΤΑ ΓΟΥΝΑΡΙΚΑ ΔΕΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Προέκυψε κάποια στιγμή ένα σοβαρό πρόβλημα στις εξαγωγές των προϊόντων της γουνοποιίας, λόγω εφαρμογής ενός κανονισμού για την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας στον κόσμο. Ζητούσαν πιστοποιητικό στα αεροδρόμια που έφθαναν τα προϊόντα, για να φαίνεται, ότι τα δέρματα δεν προέρχονται από άγρια ζώα ,που  συμπεριλαμβανόταν σε ένα συγκεκριμένο κατάλογο. Η διαδικασία έκδοσής του εγγράφου ήταν χρονοβόρα και γινόταν μόνο στην Αθήνα, ενώ τα προϊόντα παρέμεναν στις αποθήκες των αεροδρομίων.

Πήγαμε στην Σιάτιστα και, επισκεφθήκαμε το αγροτικό κτηνιατρείο, ζητώντας  μια βεβαίωση, που να πιστοποιούσε το γεγονός, ότι όλα σχεδόν τα προϊόντα ,εκείνη την εποχή, κατασκευαζόταν από αποκόμματα που έπαιρναν σε δημοπρασίες οι Σιατιστινοί.

Με την λήψη του εγγράφου και  την επίσημη μετάφραση στην αγγλική, εκδιδόταν βεβαίωση με σφραγίδα του επιμελητηρίου, σύμφωνα με αυτό που ζητούσε ο κανονισμός. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν η άμεση απελευθέρωση των εμπορευμάτων από τα αεροδρόμια.  Η Καστοριά ταλαιπωρήθηκε για μεγάλο διάστημα, αλλά δεν τολμούσαμε να την ενημερώσουμε γιατί υπήρχε, ξανά κίνδυνος, για δική μας εμπλοκή.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Επειδή, θεωρούσαμε ότι τα μέλη μας είχαν πρόβλημα ως προς την ενημέρωση, προχωρήσαμε, γρήγορα, στην εκδοσή διμηνιαίου περιοδικού ,όχι ιδιαίτερης πολυτέλειας και μεγέθους, με  επιμέλεια των κειμένων, από τα μέλη του Δ. Σ.,  με την βοήθεια και ενός εκδότη από την περιοχή μας, που, παράλληλα, αρθρογραφούσε. Τα τεύχη που εξεδόθησαν, βοήθησαν πολύ τους συναδέλφους.

Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

 Η προβολή των τοπικών προϊόντων ήταν μια απόφαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου μας, που είχε ως στόχο, να προβάλλει ότι παράγεται στον τόπο μας, γιατί αυτό θα μεγάλωνε την κατανάλωση  και θα ήταν ο κινητήριος μοχλός ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα,  που θα μπορούσε να δημιουργήσει το ενδιαφέρον και για το εργατικού δυναμικό  της περιοχής.
 Όλα, σ’ αυτήν την προσπάθεια ήρθαν πολύ γρήγορα:
-Το 1983 η έκθεση των βιοτεχνικών προϊόντων στην Θεσσαλονίκη, με την συνεργασία του ΕΟΜΜΕΧ
-Το 1984 η συμμετοχή στην έκθεση ΜΑΡΜΙΝ, με την προβολή των μαρμάρων και των προϊόντων του στην Θεσσαλονίκη
-Το 1984 η πρώτη βιοτεχνική και γεωργική έκθεση στα Κοίλα Κοζάνης
–    Ακολούθησαν οι εκθέσεις στο ίδιο μέρος, οι εκθέσεις του 1986-1987 ,μέχρι που τελειώνοντας η θητεία μας, αποχώρησα  οικειοθελώς από το ΔΣ του ΕΒΕ και συνέχισαν άλλοι την προσπάθεια, οι οποίοι είναι αρμόδιοι να μιλήσουν.

Γι’ αυτές τις ενέργειες των εκθέσεων, επί των ημερών μας, θα σας δώσουμε πληροφορίες στην συνέχεια.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΛΗΘΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ  ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Αντιμετωπίσαμε και άλλα προβλήματα, στα οποία προσπαθούσαμε να βρούμε λύσεις, πάντα με συνεργασία με όλα τα επαγγελματικά σωματεία, τους αρμοδίους υπηρεσιακούς παράγοντες και την τοπική αυτοδιοίκηση και πάντα με διαφάνεια, χωρίς να κρύβουμε από τα μέλη μας τις δυσκολίες που προέκυπταν.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.