Π. Κουκουλόπουλος: «Ξεκίνησε η καταβολή πρόσθετων ποσών της εξισωτικής αποζημίωσης»



«Κύριε συνάδελφε αυτά που λέτε για την εξισωτική ίσχυαν μέχρι χθες. Την  31η  Αυγούστου τελείωσε η υποβολή των ενστάσεων των κτηνοτρόφων, ξεκίνησε από χθες και θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες η καταβολή ποσών από διορθώσεις που κάνουμε μετά τις ενστάσεις. Πιστεύω ότι πριν από τα τέλη του Σεπτέμβρη θα έχουμε αποκαταστήσει ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων ειδικά για την εξισωτική του 2013. Ήδη χιλιάδες κτηνοτρόφοι έχουν πληρωθεί με σημαντικά ποσά. Αυτή τη στιγμή,  σας λέω υπεύθυνα, ότι δεν υπάρχει ούτε ένας κτηνοτρόφος που έλαβε εξισωτική το 2012 και που δεν έχει λάβει εξισωτική  αποζημίωση το 2013 τουλάχιστον πάνω από το 40%».

Τα παραπάνω επεσήμανε, μεταξύ άλλων,  ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Νικολάου Μωραΐτη.

Ο κ. Κουκουλόπουλος πρόσθεσε πως  η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης θα πληρωθεί κανονικά μέσα στον Οκτώβριο και η αποπληρωμή θα γίνει το Δεκέμβρη, ενώ σημείωσε πως θα ακολουθήσει η πληρωμή των βιολογικών προγραμμάτων για την κτηνοτροφία.

Στόχος του ΥπΑΑΤ να δοθεί το Δεκέμβριο και η εξισωτική αποζημίωση του έτους 2014

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε επίσης ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας του  ΥπΑΑΤ είναι να πληρωθεί το Δεκέμβριο η εξισωτική αποζημίωση του έτους 2014, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να πω κάτι πολύ σημαντικό προς την Εθνική Αντιπροσωπεία και προς τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, με την οποία συναντήθηκα πριν από 10 μέρες,  το γνωρίζει ότι καταβάλλουμε μια αγωνιώδη προσπάθεια προκειμένου να καταφέρουμε εντός του 2014 και συγκεκριμένα το Δεκέμβρη να πληρώσουμε και την εξισωτική του 2014. Ο στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ είναι φέτος η εξισωτική αποζημίωση να ανέλθει ως συνολική πληρωμή για τα έτη 2013 και 2014 στο διπλάσιο ποσό του 2012, δηλαδή συνολικά σε  260 εκατ. ευρώ. Ο κάθε κτηνοτρόφος να πάρει τελικά τα διπλάσια ποσά που πήρε πέρυσι για την εξισωτική».

Αναφερόμενος στο θέμα των βοσκοτόπων ο κ. Κουκουλόπουλος πρόσθεσε:

«Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, κάνουμε προσομοίωση της διάταξης για τα βοσκοτόπια που ψηφίσαμε τον Απρίλη στη Βουλή για να δούμε πώς εφαρμόζεται. Αν  υπάρχουν προβλήματα θα προβούμε σε περαιτέρω ρύθμιση, εφόσον  χρειαστεί, γιατί ο στόχος είναι ένας: την 1/1/2015 να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα βοσκοτόπια, ώστε  από το 2015 και μετά, με τη νέα ΚΑΠ, η εξισωτική αποζημίωση να πληρώνεται κάθε έτος στη χρονιά της. Γιατί θυμίζω κύριε Πρόεδρε και κύριε συνάδελφε ότι μιλάμε σήμερα για την εξισωτική αποζημίωση του 2013.

Για αυτό παλεύουμε να δώσουμε φέτος την εξισωτική 2 ετών. Δεν είναι χάρισμα αλλά πρέπει να βρούμε ένα βηματισμό με το χρόνο, ώστε ο παραγωγός να μπορεί να προγραμματίζει τη χρονιά, ξέροντας τι πληρωμές αναμένει.

Αυτός είναι ο στόχος του Υπουργείου και θέλω να πιστεύω ότι με την ηρωική προσπάθεια που καταβάλλουν τα στελέχη του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ και με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, των συλλογικών δηλαδή εκφράσεων των κτηνοτρόφων, θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτούς τους πολύ φιλόδοξους στόχους».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.