Αστυνομική ταυτότητα μέσα σε λίγα λεπτά – Πώς αλλάζει η διαδικασία έκδοσηςΜέσα σε λίγα λεπτά θα μπορεί πλέον σύντομα να εξασφαλίσει κανείς αστυνομική ταυτότητα, καθώς η διαδικασία απλοποιείται από τον Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα, ο κάθε πολίτης με δύο φωτογραφίες του και χωρίς να προσκομίζει πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις θα μπορεί να λαμβάνει μέσα σε λίγα λεπτά την ταυτότητά του, από το Αστυνομικό Τμήμα του τόπου διαμονής του.

Η νέα διαδικασία θα ξεκινήσει πιλοτικά σε ορισμένες περιοχές τις επόμενες ημέρες, ενώ από τον Οκτώβριο θα εφαρμόζεται σε ολόκληρη την επικράτεια. Αυτό θα επιτευχθεί με την πρώτη διασύνδεση δημοσίων υπηρεσιών, στην προκειμένη περίπτωση των αστυνομικών τμημάτων με τα δημοτολόγια.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, θεσμοθετείται η αυτεπάγγελτη αναζήτηση, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου, των απαραίτητων στοιχείων για την έκδοση δελτίου ταυτότητας.

Ετσι, μετά από την αυτεπάγγελτη αναζήτηση και την ταυτοποίηση του αιτούντος από τον αρμόδιο υπάλληλο της αστυνομικής αρχής, θα διαμορφώνεται αυτόματα η σχετική αίτηση που θα περιλαμβάνει μέχρι και τρεις ερωτήσεις για τα δημοτολογικά στοιχεία που είναι καταχωρημένα στο ΟΠΣΕΔ. Ο πολίτης θα απαντά εγγράφως σε αυτά και αφού υπογράψει την αίτηση−υπεύθυνη δήλωση, ο υπάλληλος θα καταχωρεί στην εφαρμογή τις σχετικές απαντήσεις. Αφού θα υπογράφουν ο αιτών και ο μάρτυρας, το δελτίο ταυτότητας πλαστικοποιείται και παραδίδεται στον ενδιαφερόμενο.

Μάλιστα, με αυτό τον τρόπο δεν θα γλιτώσουν μόνο οι πολίτες την ταλαιπωρία, αλλά θα εξοικονομούνται πάνω από 200.000 ανθρωποώρες εργασίας δημοτικών υπαλλήλων και αστυνομικών υπαλλήλων ετησίως και εξοικονομούνται οικονομικοί πόροι και ενέργεια από τις εκτυπώσεις και τις πολλαπλές μετακινήσεις των πολιτών.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.