Συνάντηση με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης



Συνάντηση με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, με αφορμή τα πλήγματα που δέχεται η κτηνοτροφία μας τον τελευταίο καιρό και κυρίως το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού και την περικοπή της εξισωτικής αποζημίωσης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Βουλευτού Ευγενίας Ουζουνίδου σε συνεργασία με το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε Κοζάνης.

Στόχος της συζήτησης ήταν να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε κεντρικό για τα τρέχοντα προβλήματα αλλά και τα χρονίζοντα, που απασχολούν τον κτηνοτροφικό κόσμο και γενικότερα την κτηνοτροφική παραγωγή, που τείνει σιγά – σιγά προς εγκατάλειψη και εξαφάνιση.

Εκτεταμένη αναφορά εκ μέρους των κτηνοτροφικών εκπροσώπων έγινε για τη λανθασμένη, παράλογη και αντιοικονομική χρήση και διαχείριση των βοσκοτόπων, που αποτελεί την κύρια πηγή διατροφής των ζώων και το μοναδικό φυσικό πλούτο που διαθέτει η ελληνική γη. Τίποτα δυστυχώς δεν έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες για την ορθολογική και βιώσιμη αξιοποίηση των βοσκοτόπων.

Καμία από τις τελευταίες κυβερνήσεις και τις ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δε θέλησε να εξορθολογήσει την ποιμενική – κοπαδιάρικη κτηνοτροφία. Στα λόγια έμειναν οι κατά καιρούς εξαγγελίες για την κατάρτιση δασολογίου και περιουσιολογίου, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει το κράτος τι είναι βοσκότοπος, πού είναι, πόσος είναι και πώς αξιοποιείται.

Αντί αυτού, τελευταία εφαρμόζει αντιεπιστημονικές μεθόδους προσέγγισης του θέματος, μόνο και μόνο για να κάνει διανομή των επιδοτήσεων στους κτηνοτρόφους, αντιγράφοντας απλώς τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς καμία διάθεση προσαρμογής στα ελληνικά δεδομένα.

Το γεγονός αυτό μάλιστα ανέδειξαν όλες οι κτηνοτροφικές οργανώσεις της χώρας και οι Περιφερειάρχες Ηπείρου και Θεσσαλίας με παρεμβάσεις τους στο Υπουργείο.

Εκτός από το θέμα των βοσκοτόπων, οι κτηνοτρόφοι τόνισαν και τα άλλα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου, που ακόμα περιμένουν τη λύση. Ιδιαίτερα:

–      Το αυξημένο κόστος παραγωγής των προϊόντων, που σχετίζεται κυρίως με τη διατροφή, το υψηλό κόστος των κτηνιατρικών φαρμάκων, το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο χρήσης κ.α.

–      Το πρόβλημα με τις άδειες λειτουργίας των περισσότερων κτηνοτροφικών μονάδων.

–      Το υψηλό κόστος των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και γενικότερα της γραφειοκρατίας που κυριαρχεί στην έκδοση των αδειών.

–      Την απαξίωση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών εκ μέρους του κράτους, με το κλείσιμο δομών στήριξης των κτηνοτρόφων και την ανεπαρκή στελέχωση όσων έχουν απομείνει.

–      Τον καταλυτικό ρόλο της ύπαρξης και λειτουργίας Καρτέλ στο χώρο της εμπορίας καθώς και του κυκλώματος στη μεταποίηση των κτηνοτροφικών προϊόντων.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, φέτος είχαμε έξαρση των κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού με τεράστιες επιπτώσεις στην κτηνοτροφική παραγωγή. Το φαινόμενο αποδεκατισμού των κοπαδιών με θανάτους εξαιτίας της ασθένειας τείνει να εξαλείψει το ζωικό κεφάλαιο από την Περιφέρειά μας. Χώρια τις επιπτώσεις στην παραγωγή γάλατος και κρέατος, με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στους παραγωγούς.

Και το κράτος αμέτοχο, να παρακολουθεί από μακριά τις εξελίξεις είτε από αδιαφορία, είτε από ανικανότητα. Ούτε καν μια οργανωμένη ενημερωτική εκδήλωση δεν έγινε, ώστε να γνωρίσουν οι κτηνοτρόφοι τα πιθανά μέτρα πρόληψης και τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν για να περιοριστεί το κακό.

Η κα Ουζουνίδου από την πλευρά της τόνισε την αμέριστη υποστήριξη προς τους κτηνοτρόφους, έδωσε την υπόσχεση για παρέμβαση στη Βουλή και στο ΥΠΑΑΤ για την άμεση στήριξη στην αντιμετώπιση των πρόσφατων προβλημάτων και παρουσίασε αναλυτικά τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής για την αναγκαιότητα υποστήριξης και ανάπτυξης του κτηνοτροφικού κλάδου.

Τόνισε ιδιαίτερα το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για την εδραίωση ενός παραγωγικού και κοινωνικού προτύπου, που θα βασίζεται στην ανασυγκρότηση του αγροδιατροφικού τομέα και τη στήριξη των μικρομεσαίων παραγωγών. Ενός προτύπου, που θέτει όμως ως βασική προϋπόθεση την ενεργό συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας, της υπαίθρου και πρώτα και καλύτερα την ενεργό συμμετοχή των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.