Ερώτηση Ραχήλ Μακρή σχετικά με αποζημιώσεις της Κυβέρνησης και την εξασφάλιση των Ελλήνων Παραγωγών από το Ρωσικό εμπάργκο

Ραχήλ Μακρή: “Yπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στην χάραξη εξωτερικής πολιτικής και στην βλακώδη ασχετοσύνη των μαθητευόμενων μαγισσών που θυσιάζουν τα συμφέροντα των αγροτών στο βωμό της εξυπηρέτησης άλλων συμφερόντων”

H Βούλτεψη βάζει την Ε.Ε πάνω από τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών. O Μηταράκης αποτιμά ως πολύ μικρή την ζημιά που οι Έλληνες έμποροι είχαν αποτιμήσει ως καταστροφή από τον Απρίλιο, αποδεικνύοντας ότι σύσσωμη η ελληνική κυβέρνηση  αποτυγχάνει να εξασφαλίσει τα ελάχιστα ανταποδοτικά οφέλη στην υπέρμετρη ζημιά που υφίσταται η χώρα μας εξαιτίας του εμπάργκο της ρωσικής ομοσπονδίας που ήρθε ως απάντηση στα μέτρα της Ε.Ε.

Εκτός από το να λένε ναι σε όλα δεν γνωρίζουν καμιά άλλη εξωτερική πολιτική γιατί έχουν συνηθίσει να λαμβάνουν τα νομοσχέδια μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από του ευρωπαίους πατρώνους τους.
 
Καθώς τόσο τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής όσο και της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας είναι ιδιαίτερα λεπτά και ευαίσθητα για να τα χειρίζονται μαθητευόμενοι μάγοι που αποδεικνύονται άσχετοι εκ των αποτελεσμάτων είναι καιρός να λογοδοτήσουν για τις πράξεις και τις παραλείψεις στον ελληνικό λαό που τους εξέλεξε και όχι στους ευρωπαίους ηγεμόνες.     

Καθώς οι Έλληνες αξιωματούχοι φαίνεται ότι ψήφισαν ναι σε όλα, χωρίς να θέσουν θέμα μεταφοράς ευρωπαϊκών πόρων προς τους υπέρμετρα θιγόμενους Έλληνες παραγωγούς, εμπόρους και μεταφορείς η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βουλευτής Ν. Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή κατέθεσε την με αριθμ. πρωτ. 1820/204/11.8.2014 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων. Η Συγκυβέρνηση οφείλει να διευκρινίσει εάν αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις των εταίρων προς την Χώρα μας ή μόνο την υποταγή μας προς αυτούς.

 
ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ
Βουλευτής Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ
 
Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων
ΕΡΩΤΗΣΗ – ΑΚΕ
Προς τον  κ. Πρωθυπουργό
και τους κ.κ. Υπουργούς Εξωτερικών
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

               
ΘΕΜΑ: «Θα αποζημιωθεί η  χώρα  για τη ζημιά που υφίστανται εξαιτίας του Ρωσικού Εμπάργκο που η κυβέρνησή σας στήριξε ;»

Δυνάμει της απόφασης 2014/386/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 23ης Ιουνίου 2014 έχει εκδοθεί ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 692/2014 του Συμβουλίου της 23ης Ιουνίου 2014 και άλλα μέτρα περιορισμού των εμπορικών σχέσεων με την Ρωσική Ομοσπονδία.

Η δράση αυτή δημιούργησε αντίδραση από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία εξέδωσε μια λίστα με τα προϊόντα που η κυβέρνηση της Ρωσίας απαγορεύει την εισαγωγή τους. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων στον κατάλογο των προϊόντων, όπως αυτός δημοσιεύτηκε από ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-Νόβοστι», περιλαμβάνονται:
0809- Βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα (συμπεριλαμβάνονται και τα νεκταρίνια), δαμάσκηνα και αγριοδαμάσκηνα, νωπά.

Σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών  τον Απρίλιο του 2014  ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών “INCOFRUIT – HELLAS”.
εξέφρασε  φόβους για την  λήψη πρόσθετων μέτρων -και κυρίως εμπορικών κυρώσεων- σε βάρος της Ρωσίας από την ΕΕ καθώς θεωρούσαν ότι θα προκαλούσαν  μεγάλο πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών, χυμών και κονσέρβας.

Όπως ανέφεραν μόνο από τους συμπυκνωμένους χυμούς ροδάκινου “made in Greece” και τις κομπόστες , το ύψος του συναλλάγματος, που αποφέρουν στην Ελλάδα οι εξαγωγές των δύο ειδών στη Ρωσία, ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ.

Επίσης, προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι η λήψη μέτρων θα αποτελούσουν καταστροφή για τις περιοχές της Ελλάδας, που καλλιεργούν ροδάκινα, νεκταρίνια , κεράσια ,ακτινίδια φράουλες αγγούρια κ.α και εξάγουν μεγάλο ποσοστό της παραγωγής τους (30%-45%) στη Ρωσία.  συναλλάγματος.

Η επίπτωση από την απώλεια της αγοράς δεν θα είναι μόνο προσωρινή, όπως δήλωνε ο ειδικός σύμβουλος της  “INCOFRUIT – HELLAS”. κ.Πολυχρονάκης, αν οι Έλληνες βγουν από τη ρωσική αγορά για ένα χρόνο, θα αντικατασταθούν από άλλους προμηθευτές.

“Θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να αποκτήσουμε ξανά το κομμάτι που τώρα θεωρούμε δεδομένο. Όσο για τις άμεσες επιπτώσεις, θα παρουσιαστεί η ανάγκη οι ποσότητες που δε θα μπορέσουμε να στείλουμε στη Ρωσία να εξαχθούν σε άλλες αγορές.

Μια τέτοια αύξηση της προσφοράς θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών για τα προϊόντα μας. Σε κάθε περίπτωση, όσοι αποφασίσουν να οδηγήσουν την Ευρώπη σε έναν εμπορικό πόλεμο με τη Ρωσία, θα πρέπει να αποζημιώσουν τόσο εμάς τους εξαγωγείς, όσο και τους αγρότες που παράγουν τα προϊόντα που μεταποιούμε”, κατέληξε.

Μεταξύ των περιοχών που θίγονται είναι ο Νομός Κοζάνης που εξάγει το μεγαλύτερο ποσοστό των καλύτερων ροδάκινων στο κόσμο, στη Ρωσική Ομοσπονδία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επιλεγμένης Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων (ΑΣΕΠΟΠ) Βελβεντού, Νίκου Κουτλιάμπα, σε αυτή την περίπτωση η οικονομική καταστροφή θα είναι τεράστια για την περιοχή, με δεδομένο, όπως επισημαίνει, πως «ήδη καταγράφεται η χειρότερη χρονιά εδώ και πολύ καιρό, με πτώση ακόμη και στο 30% σε σχέση με την περυσινή».

Μέχρι στιγμής, όπως ανέφερε ο κ. Κουτλιάμπας στην ιστοσελίδα http://www.prlogos.gr/, έχει συλλεχθεί μόλις το 40% των ροδάκινων της φετινής συγκομιδής και, συνεπώς, στην περίπτωση που έχουμε μέτρα από τη Ρωσία, το υπόλοιπο 60% θα διοχετευτεί πολύ δύσκολα σε άλλες αγορές.
Η περίπτωση του Βελβεντού του Ν. Κοζάνης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα δυσανάλογης ζημίας των Ελληνικών προϊόντων από τις δράσεις της ΕΕ και της αντιδράσεις της Ρωσίας έναντι των λοιπών Κρατών Μελών της Ένωσης.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ  ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης  υπογράμμισε πως «οι επιπτώσεις στην ελληνική αγορά δεν είναι σημαντικές, εφόσον το ποσοστό των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στη Ρωσία φτάνει το 1,5 %» και  επεσήμανε  πως «από την αρχή της ουκρανικής κρίσης η ελληνική κυβέρνηση στόχευσε να μην πληγεί η χώρα μας από τις ρωσικές κυρώσεις».

Όπως αποδεικνύεται οι δηλώσεις του υφυπουργού πάσχουν από την αλήθεια.

Η ελληνική κυβέρνηση στάθηκε ανίκανη απ’ ότι φαίνεται να προασπιστεί αποτελεσματικά τις ελληνικές εξαγωγές.

Φυσικά άλλες χώρες προασπίζουν αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα, όπως αποδεικνύουν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ. “Ο Φινλανδός πρωθυπουργός δήλωσε την Τετάρτη (6/8) ότι είναι έτοιμος να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «κάποια μορφή αποζημίωσης» στην περίπτωση που οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας προκαλέσουν ζημία στη φινλανδική οικονομία. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν οι κυρώσεις πλήξουν δυσανάλογα τη Φινλανδία, θα επιδιώξουμε τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας», είπε ο Στουμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι. «Πρέπει να προσαρμοστούμε στην αρχή της οικονομικής αλληλεγγύης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι χώρες – μέλη που πλήττονται περισσότερο από τις κυρώσεις θα λάβουν και κάποια μορφή αποζημίωσης», πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι είδους ισοδύναμα μέτρα θα επιθυμούσε ο ίδιος. Η Φινλανδία, που προσπαθεί να βγει από την ύφεση στην οποία βρέθηκε η οικονομία της το 2012 και το 2013, βιώνει ήδη τις επιπτώσεις από τον περιορισμό των εμπορικών συναλλαγών με τη γειτονική Ρωσία, από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον κ. Στουμπ, η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω. «Τολμώ να πω ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο – και υπογραμμίζω τη λέξη ενδεχόμενο – ότι οι άμεσες επιπτώσεις από τις κυρώσεις μπορεί να είναι σημαντικές»”, δήλωσε σύμφωνα με την ιστοσελίδα http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=87752

Παράλληλα η ιστοσελίδα http://www.naftemporiki.gr/ αναφέρει δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ, σύμφωνα με τις οποίες “την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί μια σύνοδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να δουν τα κράτη μέλη πως θα αντιμετωπίσουν το εμπάργκο που επέβαλε η Μόσχα στα ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα.

«Μια σύνοδος προβλέπεται (να πραγματοποιηθεί) σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήδη από την επόμενη εβδομάδα» και «αν είναι απαραίτητο» στη συνέχεια θα συγκληθεί ένα άτυπο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, δήλωσε ο Λε Φολ στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, διευκρινίζοντας ότι είχε επαφές με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας.

«Αρχικά θα εκτιμήσουμε τα πράγματα (…) και θα λάβουμε αποφάσεις μόλις έχουμε εκτιμήσει πλήρως τις επιπτώσεις των ανακοινώσεων αυτών που έκανε η Ρωσία», συνέχισε ο γάλλος υπουργός.

Σύμφωνα με τον Λε Φολ, «θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις για τους Γάλλους και τους ευρωπαίους παραγωγούς. Υπάρχουν επιπτώσεις και υπάρχουν μέτρα που πρέπει να ληφθούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ενώ διαβεβαίωσε ότι «αποφάσεις θα ληφθούν αρκετά σύντομα για την αλιεία και τα νεκταρίνια».

Τα δύο αυτά προϊόντα βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο μιας δριμείας μάχης μεταξύ της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, με την τελευταία να εξάγει περίπου 100.000 τόνους φρούτων στη Ρωσία”.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1.    Πόσες και ποιες συσκέψεις με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας πραγματοποίησε η ελληνική κυβέρνηση, πότε και με ποιούς συγκεκριμένα;
2.    Ποιες  ήταν οι εισηγήσεις των παραγωγικών φορέων και ποια σημεία συμφωνήθηκε να προασπιστεί η ελληνική κυβέρνηση;
3.    Mε ποιόν τρόπο  προασπίστηκε τα σημεία αυτά στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε;  
4.    Ποιες προπαρασκευαστικές ενέργειες είχαν γίνει πριν ληφθούν τα μέτρα έναντι της Ρωσίας για την διασφάλιση των Ελληνικών προϊόντων τα οποία πλήττονται δυσανάλογα σε σχέση με τις άλλες Χώρες της Ένωσης;
5.    Υπήρξε ελληνικό αίτημα για αντισταθμιστικά μέτρα κατά την διάρκεια των συζητήσεων για τα μέτρα στα Ευρωπαϊκά όργανα;
6.    Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει προβεί για την αποζημίωση των Ελλήνων παραγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
7.    Εάν ναι σε ποιές;
8.    Εάν όχι γιατί;

9.    Αληθεύει ότι ο  αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, έσπευσε να δηλώσει για το εμπάργκο που ανακοίνωσε η Ρωσία ότι: «Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση»;
10.    Εάν ναι, πως ακριβώς προσδιορίζεται η “καμία πρακτική επίπτωση” και πως διασφαλίζεται αυτή για του Έλληνες παραγωγούς, εμπόρους και μεταφορείς;
11.    Αληθεύει ότι θα πραγματοποιηθεί μια σύνοδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να δουν τα κράτη μέλη πως θα αντιμετωπίσουν το εμπάργκο που επέβαλε η Μόσχα στα ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα;
12.    Εάν ναι, σε ποιές προπαρασκευαστικές ενέργειες έχετε προβεί;
13.    Έχουν αποτιμηθεί, έστω σε προπαρασκευαστικό επίπεδο, οι επιπτώσεις για την Ελληνική Οικονομία προκειμένου να ζητηθούν αναλογικά μέτρα στήριξης της;
14.    Εάν ναι με ποια διαδικασία;
15.    Εάν όχι, γιατί;
16.    Έχει αποτιμηθεί η ζημία των Ελλήνων Παραγώγων, ανά προϊόν, περιοχή και νόμο από το Ρωσικό Εμπάργκο που ήρθε ως απάντηση στα μέτρα της ΕΕ;
17.    Εάν όχι, γιατί;
18.    Προτίθεται  η Ελληνική Κυβέρνηση να διασφαλίσει αποζημιώσεις για τους θιγόμενους φορείς από τα Ευρωπαϊκά όργανα;
    
Επιπρόσθετα ζητείται η κατάθεση στην Εθνική Αντιπροσωπεία οποιαδήποτε εγγράφου τεκμηριώνει τις απαντήσεις σας στις ανωτέρω ερωτήσεις και ειδικότερα η χρηματική αποτίμηση σε ευρώ της ζημίας ή των διαφυγόντων κερδών ανά προϊόν, περιοχή και Νομό.

Αθήνα, 11/8/2014

Η ερωτώσα Βουλευτής,
Μακρή Ραχήλ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.