«Πράσινο φως» για τη δημιουργία του Μουσείου Κρόκου

Με μια σειρά θεμάτων στη ημερήσια διάταξη συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης στη ΖΕΠ το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας.

Ήταν μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις του οργάνου, καθώς μεσολαβούν οι θερινές διακοπές, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει η νέα περιφερειακή αρχή.

Κυριότερο εκ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης ήταν η απόφαση να προχωρήσει η δημιουργία του Μουσείου Κρόκου, το κόστος του οποίου, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, θα ανέλθει στα 1.200.000 ευρώ. Για την κατασκευή του συνεργάζονται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Κοζάνης και, φυσικά, ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών, ενώ τη χρηματοδότηση έχει αναλάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έτσι, το απόγευμα της Τετάρτης, και το Περιφερειακό Συμβούλιο «άναψε» το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες, με τον περιφερειάρχη Γιώργο Δακή να εστιάζει ιδιαίτερα στη σημασία του Μουσείου γα την  ανάδειξη του κρόκου  αλλά και τη χρησιμότητα του ως  πυλώνα προσέλκυσης επισκεπτών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στους δημοσιογράφους. Τονίζοντας πως «ελπίζουμε αυτό το όνειρο πολλών χρόνων να γίνει πραγματικότητα και σύντομα να έχουμε αυτό το μουσείο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Νίκος Πατσιούρας σημείωσε πως «δεν πρόκειται για ένα μουσείο αρχαιότητας. Θα είναι ένα μουσείο στο οποίο θα βάλουμε τον τρόπο  παραγωγής από τα  παλιά χρόνια, τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι πατεράδες μας, φωτογραφίες, παλιά δημοσιέυματα, γιατί όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως ο κρόκος έχει ιστορία 300 χρόνων στην χώρα μας.  Δυστυχώς πολλοί λοιδορούν αυτό το μουσείο αλλά δεν έχουν καταλάβει ότι όλη η Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό επικοινωνούν μαζί μας, σχολεία και όχι μόνο, που  θέλουν να μας επισκεφθούν, πάντα ρωτούν αν υπάρχει ένα μουσείο να τους δείξουμε, ώστε να δουν τον κρόκο, που έφτασε στα πέρατα της γης. Πιστεύουμε πως θα δώσουμε μια άλλη οντότητα όσον αφορά τον τουρισμό στην πόλη μας και τα χωριά μας, επαγγελματίες θα δουλέψουν».

Π.Π. από τον Πρωινό Λόγο

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.