Ερώτησης Ραχήλ Μακρή σχετικά με την υπόθεση υποκλοπής AΦΜ ανυποψίαστων πολιτών από παρατραπεζικό κύκλωμα



Ραχήλ Μακρή: «Στο αρχείο υποθέσεις διαφθοράς από τη Συγκυβέρνηση της διαπλοκής»

Οι πολιτικές συγκάλυψης της διαφθοράς της Συγκυβέρνησης καλά κρατούν. Μήνες μετά την κατάθεση της με αρ. πρωτ. 5549/20-1-14 ερώτησης μου, η οποία δεν απαντήθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών, για την ύπαρξη παρατραπεζικού κυκλώματος ξεπλύματος εκατ. ευρώ, που ανενόχλητο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς χρησιμοποιούσε φορολογικά στοιχεία ανυποψίαστων πολιτών. Tης με αρ. πρωτ. 8298/29-5-14 με θέμα την ύπαρξη ή μη του γαλλικού κολοσσού Lafarge στη λίστα των 52.000 που φυγάδευσαν εκατ. ευρώ στο εξωτερικό με ΑΦΜ συνταξιούχου αυτοκινητιστή, κατόπιν αποκαλύψεων δημοσιευμάτων της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας e-reportaz και του περιοδικού Αντίποινα, νεότερο δημοσίευμα στις 16-6-14 καταγγέλλει ότι η υπόθεση του γαλλικού κολοσσού Lafarge μπήκε στο αχρείο από την περιφερειακή διεύθυνση του ΣΔΟΕ.  

Προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για το εάν οι ελεγκτικές αρχές βρέθηκαν μπροστά στην αποκάλυψη ενός τραπεζικού κυκλώματος ξεπλύματος χρήματος, για το εάν πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες  προκειμένου να ελεγχθούν οι πραγματικοί εντολείς των εμβασμάτων στην υπόθεση Lafarge, καθώς και για ποιο λόγο το ΣΔΟΕ αφού είχε διαπιστώσει την απάτη της συγκεκριμένης γαλλικής εταιρείας δε εξέθεσε το θέμα στη Δικαιοσύνη, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βουλευτής Ν. Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή κατέθεσε την υπ. αριθμ. 175-12/18-6-14 Ερώτηση-ΑΚΕ, την οποία και κοινοποίησε στους Εισαγγελείς   Οικονομικών και Διαφθοράς.

Οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στην Χαλκίδα οδηγήθηκαν στην ανεργία  από τον Γαλλικό κολοσσό Lafarge, ο οποίος έκλεισε το εργοστάσιο στη Χαλκίδα χωρίς να επιστρέψει στο Ελληνικό κράτος τη διαχείριση του λιμανιού που βρίσκεται στο χώρο του εργοστασίου με το αιτιολογικό ότι το εργοστάσιο της Χαλκίδος κατέστη μη βιώσιμο λόγω των συνθηκών πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας στην αγορά.  Την ίδια ώρα δημοσιεύματα φέρουν  την εταιρεία να εμβάζει 33.2 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας φορολογικά στοιχεία ενός 92χρονου αυτοκινητιστή. Η ειρωνεία του ενδεχομένου απάτης σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και των εργαζομένων συγκρίνεται μόνο με την ειρωνεία των κυβερνητικών εξαγγελιών για ανάπτυξη την στιγμή που Ελληνικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων οδηγούνται σε λουκέτο και εκατομμύρια Έλληνες στην ανεργία.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

                                                   
 
                                                              ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ

                                                     Βουλευτής Ν ΚΟΖΑΝΗΣ
                           Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων

                                                              ΕΡΩΤΗΣΗ- ΑΚΕ

Προς τον       Υπουργό Οικονομικών,
                      Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,
                      Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,
                       Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας,
                       Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
                       Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής

Κοινοποίηση στον Οικονομικό Εισαγγελέα
                            Εισαγγελέα Διαφθοράς

ΘΕΜΑ: «Ποιούς συγκαλύπτει η Κυβέρνηση βάζοντας στο αρχείο υποθέσεις διαφθοράς;»
    
    Στην ερώτησή μου με αρ. πρωτ. 5549/20-1-14, προς τον Υπουργό Οικονομικών, η οποία παραμένει αναπάντητη, σας είχα γνωστοποιήσει το δημοσίευμα του e-reportaz «το παρατραπεζικό «ξέπλυμα» με τη λίστα των 52.000 καταθετών του εξωτερικού», παρατραπεζικό κύκλωμα χρησιμοποιώντας φορολογικά στοιχεία ανυποψίαστων πολιτών ενέβαζε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011.
    Σε νεότερη αντίστοιχη ερώτηση μου με αρ. πρωτ. 8298/29-5-14, σας είχα γνωστοποιήσει το δημοσίευμα του περιοδικού «Αντίποινα» (τεύχος 4, 30-4-14), ότι ο γαλλικός κολοσσός Lafarge είναι ανάμεσα στις εταιρείες που ευεργετήθηκαν από τον πρώην Υπουργό Ανάπτυξης  κο Χατζηδάκη.  Την συγκεκριμένη εταιρεία, ο υπουργός Ανάπτυξης προικοδότησε τον περασμένο Δεκέμβριο με τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις για το λιμένα Χαλκίδας και τα λατομεία της περιοχής, από όπου αντλούνται τα υλικά για την παραγωγή τσιμέντου, χωρίς ωστόσο να θέσει κανέναν όρο άμεσης επαναλειτουργίας της και μολονότι το ΣΔΟΕ διαπίστωσε απάτη της συγκεκριμένης εταιρείας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού με τίτλο «Η Lafarge, τα 32 εκατ. της ΑΓΕΤ Ηρακλής και ένας… 92χρονος», «στις 28 Μαρτίου 2014, η Κεντρική Υπηρεσία του ΣΔΟΕ διαπίστωσε ότι ο 92χρονος αυτοκινητιστής, δεν είναι το πρόσωπο που την περίοδο 2010-2012 απέστειλε στο εξωτερικό 33.2 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη ερώτηση παραμένει αναπάντητη, η μόνη απάντηση που έχω λάβει έως σήμερα είναι η με αρ. πρωτ. Β-903 3/6/14, από τον Υφυπουργό Υποδομών και Δικτύων, κο Μ. Παπαδόπουλο, απαντώντας ότι δεν είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο.

    Ενάμιση μήνα μετά, το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του περιοδικού «Αντίποινα», έρχεται  στις 16-6-14 το δημοσίευμα του e-reportaz με τίτλο «Κλεμμένα ΑΦΜ», το οποίο καταγγέλλει πιθανή συγκάλυψη του γεγονότος ότι η γαλλική εταιρεία Lafarge έβγαλε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο όνομα ενός 92χρονου αυτοκινητιστή. Συγκεκριμένα στο έγγραφο που “φέρνει στο φώς” το δημοσίευμα αναφέρεται το εξής: «Ύστερα από τα ανωτέρω στοιχεία που αναλυτικά παραθέσαμε με συνημμένη την αλληλογραφία προς τη Δ/νση Κανονιστικής Συμμόρφωσης της Τράπεζας Ελλάδος προκύπτει ότι ο ελεγχόμενος ……με ΑΦΜ….δεν είναι ο εντολέας ή διεκπεραιωτής δικαιούχων των εμβασμάτων των 32.000.000,00 ευρώ και 1.200.000,00 και κατά συνέπεια η υπόθεση με τη σύμφωνη γνώμη του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας τίθεται στο αρχείο.» Διαπιστώνεται λοιπόν, ότι η η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ “βάζει” την υπόθεση «Lafarge» στο αρχείο. Σε άλλο σχετικό έγγραφο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, αναφέρεται το εξής: «Ύστερα από τα ανωτέρω στοιχεία που αναλυτικά παραθέσαμε με συνημμένη την αλληλογραφία προς τη Δ/νση Κανονιστικής Συμμόρφωσης της Τράπεζας Ελλάδος και την ένορκη εξέταση μάρτυρα προκύπτει ότι η ελεγχόμενη ……με ΑΦΜ….δεν είναι ο εντολέας ή διεκπεραιωτής δικαιούχων των εμβασμάτων των 32.000.000,00 ευρώ και 1.200.000,00 και κατά συνέπεια η υπόθεση με τη σύμφωνη γνώμη του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας τίθεται στο αρχείο».

Έντονη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις ενώ το ΣΔΟΕ γνώριζε ότι υπερήλικες ανυποψίαστοι πολίτες βρέθηκαν εν αγνοία τους εμπλεκόμενοι σε σοβαρές υποθέσεις με κλεμμένα ΑΦΜ, αφενός δεν προέβει στην ενημέρωση των δικαστικών αρχών και αφετέρου δεν συντάχθηκε μηνυτήρια αναφορά προειμένου να διερευνηθεί πιθανή ευθύνη ή δόλος εκ μέρους των στελεχών των τραπεζών. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων κ. Χρήστος Κυριαζόπουλος ζητάει με έγγραφό του  στις 11-2-14, για άλλη υπόθεση κλεμμένων ΑΦΜ να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ελεγχεί ο πραγματικός εντολέας εμβασμάτων.
   
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Γιατί παραμένουν αναπάντητες οι ανωτέρω αναφερόμενες ερωτήσεις κοινοβουλευτικού   ελέγχου;

2.    Ποιόν συγκαλύπτει η Συγκυβέρνησή σας και για ποιόν παραβιάζετε τον Κανονισμό της Βουλής από όπου πηγάζει σαφής υποχρέωση έγκαιρης και εμπεριστατωμένης απάντησης;

3.    Αληθεύουν τα αναφερόμενα στα ανωτέρω δημοσιεύματα;

4.    Για ποιο λόγο το ΣΔΟΕ αφού είχε διαπιστώσει την απάτη της συγκεκριμένης γαλλικής εταιρείας δε εξέθεσε το θέμα στη Δικαιοσύνη;

5.    Σε ποιές ενέργειες έχετε προβεί ή προτίθεστε να προβείτε ως Κυβέρνηση προκειμένου να οδηγηθούν οι παραπάνω υποθέσεις στην Δικαιοσύνη, για να διερευνηθούν οι νομικές ευθύνες των εμπλεκομένων;

6.    Αληθεύει το γεγονός ότι η «αρχειοθέτηση» πραγματοποιήθηκε από τη Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ;

7.    Αν ναι, γιατί και με ποια λογική οι δύο υποθέσεις «μπήκαν» επίσημα στο αρχείο;

8.    Συντάχθηκε μηνυτήρια αναφορά από το ΣΔΟΕ, προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπάρχει κάποια ευθύνη εκ μέρους των στελεχών των εμπλεκομένων τραπεζών;

9.    Εάν όχι, γιατί;

Παράλληλα, ζητείται η κατάθεση στην Εθνική Αντιπροσωπεία όλων των σχετικών εγγράφων που δικαιολογούν τις απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα.

                          Αθήνα, 18/6/2014
                          Η ερωτώσα Βουλευτής,

                          Μακρή Ραχήλ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.