Η ελιά στην Κοζάνη και τα προϊόντα της – Άρθρο του Σταύρου Καπλάνογλου

Άρθρο του Στ. Π. Καπλάνογλου, Γεωπόνου επ’ ευκαιρία της παρουσίασης των νέων προϊόντων της Διεθνούς πατέντας ” Pitenis: Ελαιόλαδο με Κρόκο Κοζάνης”

Πριν από λίγες ημέρες είδαμε στην ενημερωτική ιστοσελίδα του kozan.gr, την είδηση ‘Διεθνής πατέντα από την Pitenis: Ελαιόλαδο με κρόκο Κοζάνης

Μία διεθνής πατέντα που συνδυάζει δύο ελληνικά ΠΟΠ, το πολυβραβευμένο Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο Σητείας και εκχύλισμα του διάσημου Κρόκου Κοζάνης ανέπτυξε η εταιρεία τροφίμων από την Κοζάνη Αφοί A. Πιτένη ΑΒΕΕ.

Το καινοτομικό αυτό προϊόν το οποίο υπερδιπλασιάζει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ελαιόλαδου αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία μίας premium σειράς, η οποία αποτελείται από επτά σαλάτες και τρία dressings.

Παράλληλα, η εταιρεία σχεδιάζει να μπει ενδεχομένως εντός του 2014 και στην τυποποίηση του ελαιολάδου Σητείας με εκχύλισμα κρόκου Κοζάνης στοχεύοντας στις αγορές του εξωτερικού.”
ΤΗΝ είδηση ακολούθησαν σχόλια του τύπου:

“Γιατί όχι το σούπερ παρθένο ελαιόλαδο Κοζάνης (Ιμέρων) και Κρόκο Κοζάνης φίλε Στέλιο;” ή “ 1. Υπάρχει τυποποιητήριο στα Ίμερα;2. Υπάρχουν πιστοποιήσεις, ώστε να μπορεί να γίνει πώληση του ελαιολάδου βάσει των κανόνων που διέπουν τα τρόφιμα; 3. Γίνεται οργανωμένη πώληση σε συσκευασίες που προβλέπει η νομοθεσία η ο κάθε παραγωγός πουλάει μόνος το λάδι του σε “ντενεκέδες”;

Η εταιρεία A. Πιτένη ΑΒΕΕ έδωσε μια πλήρη απάντηση και μεταξύ  άλλων έγραψε:

”…Θα ήθελα ιδιαίτερα να επισημάνω, ότι θα ήταν καλό να επισκέπτονταν την εταιρεία μας, τόσο καιρό, κάποιος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιμέρων, ώστε να μας ενημερώσει πάνω στις ιδιαιτερότητές του ελαιολάδου τους (οξύτητα, χαρακτηριστικά, κ.α.), την σταθερότητα της ποιότητάς του (το πιο σημαντικό!), τις ποσότητες που είναι διαθέσιμες ανά έτος, το κατά πόσο θα μπορούσε να είναι εντάξει γι εμάς στις ετήσιες ποσότητες του, τη στιγμή που δεν μένει ‘ούτε σταγόνα’ από τον προηγούμενο χρόνο, τί κάνουμε σε περίπτωση μειωμένων ποσοτήτων λόγω ανομβρίας ή κακοκαιρίας, την τιμή που κυμαίνεται, και πολλά άλλα θέματα που προκύπτουν σε επικείμενη συνεργασία.”

Παίρνοντας αφορμή από αυτό το γεγονός θα ήθελα να δώσω ορισμένα στοιχεία για την καλλιέργεια της Ελιάς στην περιοχή μας και τις προοπτικές που έχει, καθώς τα τελευταία χρόνια η δημιουργία, κατά αρχάς της Λίμνης Πολυφύτου, αλλά και άλλοι παράγοντες, άλλαξαν το κλίμα της περιοχής και ιδιαίτερα στην παραλίμνια περιοχή, ανεβάζοντας τον μέσο όρο της θερμοκρασίας, αλλά και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που βλέπαμε στην περιοχή, πριν από την δεκαετία του 1950, καθιστώντας έτσι δυνατή την καλλιέργεια της Ελιάς, που πριν από αυτή την περίοδο εθεωρείτο αδιανόητη.
 
Μεταβολή ανάλογη θα έχουμε και στην νέα παραλίμνια πια περιοχή, από την λίμνη του Ιλαρίωνα, γεγονός που έχουν αντιληφθεί οι κάτοικοι της Αιανής και άρχισαν να προετοιμάζονται,ώστε να γίνουν και αυτοί καλλιεργητές ελιάς.

Θέλοντας η εκπομπή μας “Αειφορία”( που παρουσιάζεται στο κανάλι Flash tv) να βοηθήσει την εκφραθείσα επιθυμία για ενημέρωση, τον Απρίλιο του 2014,παρουσιάστηκε ανάλογη εκπομπή, όπου μιλήσαμε για την προοπτική της καλλιέργειας, αλλά και για την κατάσταση στο νομό μας( η  εκπομπή έχει αναρτηθεί στο www.youtube.com , στο κανάλι του χρήστη FY_KA)

Από τη συγκεκριμένη εκπομπή είναι και τα στοιχεία, που ακολουθούν:

ΙΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ

Από το 1974, με την δημιουργία της λίμνης Πολυφύτου, το κλίμα της περιοχής των Σερβίων έγινε πιο ζεστό και οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα περιορίστηκαν αρκετά(η θερμοκρασία το χειμώνα στα Ίμερα είναι κατά έξι βαθμούς υψηλότερη από αυτή της Κοζάνης) έτσι πρωτοπόροι γεωργοί δοκίμασαν την καλλιέργεια της ελιάς και τα αποτελέσματα  ήταν πολύ καλά. Πρωτοστάτησαν σε αυτή την προσπάθεια οι κάτοικοι των Ιμερων,καθώς οι καλύτερες συνθήκες, από απόψεως θερμοκρασίας, παρατηρήθηκαν σε αυτή την περιοχή.  Χρόνο με το χρόνο κερδίζει έδαφος η καλλιέργεια της ελιάς, και τελικά είδαμε να παράγεται εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο. Έφτιαξαν ,μάλιστα, εδώ και λίγα χρόνια  το δικό τους ελαιοτριβείο.

Μετά την επίσκεψη των μαθητών της Γ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βελβενδού επισκέφτηκαν το ελαιοτριβείο Ιμέρων

ΑΛΛΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΕΣ  ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Η ελιά, πέρα από τα Ίμερα καλλιεργείται, σε μικρότερο βαθμό και σε άλλα χωριά της περιοχής των Σερβίων,όπως είναι οι Αυλές, τα Κρανίδια, οι Γούλες, η Καισαρειά, ο Ροδίτης, ενώ υπάρχει και προοπτική να γίνει συστηματική καλλιέργεια και στην Αιανή.    

ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΝΔΡΩΝ -ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΕΛΑΙΩΝ και ΛΑΔΙΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ-ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Σήμερα, στα Ίμερα υπάρχουν περίπου 100 αγρότες με ελιές. Τα καλλιεργήσιμα δέντρα ανέρχονται περίπου σε 100.000, σε μία έκταση περίπου 2000 στρεμμάτων. Η παραγόμενη ποσότητα ελιάς φτάνει στους 800  τόνους ετησίως. Οι αριθμοί αυτοί παρουσιάζουν ρυθμό ανόδου και είναι βέβαιο ότι έχουν αυξηθεί αρκετά σε όλη την παραλίμνια περιοχή.

ΕΠΟΧΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ-ΚΥΡΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Η συγκομιδή στην περιοχή γίνεται νωρίς, γιατί είναι επίφοβο να παραμείνουν οι καρποί επάνω στα δένδρα, καθώς πάντα υπάρχει η πιθανότητα χιονόπτωσης, αργά το φθινόπωρο.

Το 80% των ελαιόδεντρων στα Ίμερα είναι ποικιλίας Χαλκιδικής και το υπόλοιπο 20% αποτελείται από ποικιλία Άμφισσας, Μεγάρων, λίγες Κορωνέικης και Καλαμών. Δοκιμάζουν  ποικιλίες, όπως της Πετροελιάς και κάποιες Ισπανικές που αντέχουν στις πιο σκληρές καιρικές συνθήκες.

ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΛΑΔΙΟΥ-ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το καλής ποιότητας ελαιόλαδο βρίσκεται στα “καλά χώματα” και στα χωράφια που είναι πολλές ώρες στον ήλιο, καθώς η ελιά είναι δένδρο που αγαπά το προσήλιο και ελαφρύ χώμα. Στην καλλιέργεια, σημαντικό ρόλο παίζει η λίμνη.

Στο ελαιοτριβείο παράγουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με οξύτητα μόλις 0,1 έως 0,3”,

Η Γερμανική Επιτροπή Ελέγχου Ελαιολάδου βαθμολόγησε το λάδι Ιμέρων με επτά με άριστα το εννιά και χαρακτήρισε τη γεύση του φρουτώδη, πικρή και πικάντικη. Ότι καλύτερο για λάδι δηλαδή. Επίσης, ελέγχθηκε και σε άλλα δοκιμαστήρια του εξωτερικού και απέσπασε βαθμολογίες της ίδιας κλίμακας, μιας και η περιεκτικότητα του σε ελαϊκό οξύ είναι πολύ πιο κάτω από 1% κάτι που το καθιστά έξτρα παρθένο.

ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Προβλήματα διάθεσης του προϊόντος δεν υπάρχουν προς το παρόν, γιατί η παραγωγή είναι σχετικώς μικρή και η ποιότητα τόσο των βρώσιμων ελαίων, όσο και του λαδιού συντελούν στην γρήγορη απορρόφηση του.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να παρακολουθήσετε την σχετική εκπομπή στο youtube:

Αειφορία  (1ο) Ελιές στην Κοζάνη έφερε η  αλλαγή του μικροκλίματος-Αιτίες
www.youtube.com/audio?v=UHeJgSt6VIg
Αειφορία Ελιές στην Κοζάνη (2ο)Ζώνες καλλιέργειας -φυτοφράγματα κατά παγετού- κοστολόγια
https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=1qJ1u_3Rc3U
Αειφορία:  Ελιά:(3ο)Ιστορία -ανάγκες του φυτού- καλλιεργητικές φροντίδες- ποικιλίες δένδρων
https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=Vdj4dUuNofY
Αειφορία-Ελιά: [4ο]  -ασθένειες καλλιεργητικές φροντίδες- συγκομιδή
https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=BptiFdvqk5E
Αειφορία-Ελιά:[ 5ο] επεξεργασία ελαιών και ελαιολάδου κατηγορίες και ποιότητες
https://www.youtube.com/watch?v=phCdpHobhYY
Αειφορία.Ελιά [6ο] Nοθεiα-ΟΟΣΑ-Σπορέλαια-φαρμακευτικές ιδιότητες ελαίου-χρήσεις  
https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=opGTSIt_4Nk

 

 

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.