Με επιτυχία η Εκδήλωση για τους Δημότες: «Φλεβική Θρόμβωση: όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε»



Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και ο Δήμος Κοζάνης, με στόχο την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σε θέματα Υγείας και Πρόληψης, διοργάνωσαν υπό την αιγίδα του Ιατρικού και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης και με την υποστήριξη της Φαρμακευτικής Εταιρείας Leo Ελλάς, Ενημερωτική Εκδήλωση για τους Δημότες, με θέμα «Φλεβική Θρόμβωση: όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε», τη Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2014, στην αίθουσα ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ στην Κοζάνη.

Ενθουσιώδης ήταν η υποδοχή της ενημερωτικής εκδήλωσης από την τοπική κοινωνία της Κοζάνης, καθώς περισσότεροι από 180 δημότες προσήλθαν και παρακολούθησαν τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Κυτίδης, Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κοζάνης, ενώ παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης κ. Βασίλειος Βασιλακόπουλος και ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης κ. Στέργιος Βελονάς.

Τις ομιλίες πραγματοποίησαν διακεκριμένοι ιατροί ομιλητές και πιο συγκεκριμένα οι Αγγειοχειρουργοί κ.κ. Τριαντάφυλλος Ιορδανίδης και Παναγιώτης Λάτσιος, οι οποίοι ανέπτυξαν τους τύπους, τα συμπτώματα, τους παράγοντες κινδύνου, καθώς και τους τρόπους διάγνωσης και αντιμετώπισης της φλεβικής θρόμβωσης. Επίσης, παρουσίασαν όλα τα νεότερα δεδομένα για τη νόσο και τη θεραπεία της, δίνοντας ταυτόχρονα πολύτιμες συμβουλές πρόληψης.

Στη συνέχεια ο Δρ. Ευάγγελος Βούλγαρης, Παθολόγος Ογκολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός, εστίασε στον κίνδυνο που διατρέχουν οι ασθενείς με καρκίνο, καθώς η φλεβική θρόμβωση αποτελεί μια συχνή επιπλοκή που αντιμετωπίζει το 10% περίπου του συνόλου των καρκινοπαθών. Μεταξύ των παραγόντων προδιάθεσης, σχετιζόμενων με τον ασθενή, είναι η ηλικία, η παχυσαρκία, τυχόν ιστορικό θρόμβωσης κ.α., ενώ σχετιζόμενων με τη θεραπεία είναι οι πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις και η μακρόχρονη νοσηλεία.

Τέλος, ο κ. Δημήτριος Δαϊρούσης, Φαρμακοποιός, ανέλυσε το ρόλο του φαρμακοποιού ως συμβούλου υγείας σε κάθε ζήτημα που απασχολεί τους ασθενείς αλλά και τις οικογένειές τους, είτε αυτό έχει να κάνει με απλή καθοδήγηση και συμβουλευτική στην εφαρμογή της θεραπείας τους, είτε στην παροχή χρήσιμης πληροφόρησης για την προσφυγή του ασθενούς στον ειδικό γιατρό.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ του ακροατηρίου και των ομιλητών, απαντήθηκαν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με του τρόπους προφύλαξης από τις παθήσεις των φλεβών και τονίστηκε η σημασία της πρόληψης με συχνή άσκηση, αποφυγή πολύωρης ακινησίας και λήψη κατάλληλης αγωγής για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.