Στα δικαστήρια και πάλι οι κάτοικοι της Ακρινής!



Ρεπορτάζ: Βάσω Σάφη, από τον Πρωινό Λόγο

Στα δικαστήρια “σέρνονται” και πάλι οι κάτοικοι της Ακρινής Κοζάνης, μετά από μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε η ΔΕΗ προς δέκα κατοίκους, εκ των οποίων οι επτά είναι μέλη του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής και οι υπόλοιποι είναι κάτοικοι της περιοχής. Η κατηγορία είναι ότι στις 13-11-2009 έκλεισαν τον επαρχιακό δρόμο που συνδέει την Ακρινή με το Κλείτος και υπό την “απειλή σωματικής βίας προς τους εργαζόμενους”, όπως αναφέρει η μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΗ, εμπόδισαν τις εργασίες της επιχείρησης.

Όπως αναφέρει μιλώντας στον “Π.Λ.” ο Κώστας Πουτακίδης πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος και Ανέργων Ακρινής, στις 13 Νοεμβρίου το 2009 είχε γίνει μια συμβολική διαμαρτυρία από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, για χρονικό διάστημα 2-3 περίπου ωρών, ενώ δέκα μέρες αργότερα έγινε η μεγάλη διαμαρτυρία των κατοίκων, γεγονός για το οποίο η ΔΕΗ είχε καταθέσει και πάλι μήνυση! Μάλιστα στην εκδίκαση της υπόθεσης οι κατηγορούμενοι για τα γεγονότα της 23-11-2009 είχαν βρεθεί αρχικά αθώοι, αλλά η Εισαγγελέας είχε ασκήσει έφεση με αποτέλεσμα να αναμένεται η εκδίκαση του Εφετείου (ήταν προγραμματισμένο για τον περασμένο Μάρτιο, αλλά τελικά αναβλήθηκε για τις 11-11-2014). Όπως σημειώνει ο κ. Πουτακίδης, προφανώς η επιχείρηση ανησυχώντας ότι δεν θα μπορέσει να πετύχει καταδίκη για την πρώτη περίπτωση, ταλαιπωρεί για ακόμη μια φορά τους κατοίκους, οι οποίοι διεκδικούσαν το αυτονόητο. Ο ίδιος προσθέτει πως στις 13-11-2009 όντως είχε γίνει η διαμαρτυρία από τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου και μόνο (τυχαία στην περιοχή βρέθηκαν και ακόμη δύο κάτοικοι), αλλά αρνείται ότι συμμετείχαν και στις δεύτερες κινητοποιήσεις δέκα ημέρες μετά. Σε κάθε περίπτωση πρώτη διαμαρτυρία που είχε γίνει στις 13 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε παρουσία της αστυνομίας, ενώ για το δέκατο άτομο το οποίο διώκεται ο κ. Πουτακίδης αναφέρει πως εκείνη την ημερομηνία δεν ήταν καν στην κινητοποίηση.

Η νέα αυτή δίωξη ήταν αναπάντεχη για τους κατοίκους της Ακρινής, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν κάνει δυναμικούς αγώνες για το καλύτερο του χωριού τους, μιας περιοχής η οποία συνυπάρχει με τα ορυχεία της ΔΕΗ. “Οι κάτοικοι της Ακρινής είναι αποφασισμένοι και δεν πτοούνται από τις διώξεις. Αν χρειαστεί θα συνεχίσουμε και πάλι τις κινητοποιήσεις και αν χρειαστεί θα διαμαρτυρηθούμε και πάλι”, κατέληξε ο κ. Πουτακίδης.

Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα, Τετάρτη 4 Ιουνίου, στα δικαστήρια της Κοζάνης (εκτός αν υπάρξει αναβολή).

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.