Κοζάνη: Ο Κουρέας της Σεβίλλης από την Εθνική Λυρική Σκηνή



Από τον Πρωινό Λόγο:

Μια μοναδική ευκαιρία να δουν από κοντά και να συνεργαστούν με επαγγελματίες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είχαν οι μαθητές του 17ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης, οι οποίου συμμετείχαν στην παράσταση “Ο Κουρέας της Σεβίλλης” στα πλαίσια του προγράμματος «Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία-Ο κουρέας της Σεβίλλης», στα πλαίσια συνεργασίας της Λυρικής με σχολεία ανά την Ελλάδα.

Την Τρίτη, πρώτη ημέρα παρουσίας των συντελεστών της Λυρικής Σκηνής στην Κοζάνη, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο βιωματικό εργαστήριο όπερας με τις καλλιτεχνικές εκπαιδεύτριες και τη συμμετοχή των μουσικών της Ορχήστρας ενώ έγινε παρουσίαση Μονοδών, Χορευτών, Μαέστρου και η πρόβα της Χορωδίας. Τη δεύτερη μέρα έγιναν παιχνίδια, η παρουσίαση επαγγελμάτων του θεάτρου στα παιδιά, η δοκιμή χορωδίας και η κεντρική παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Κοζάνης, το πρωί της Τρίτης με τη συμμετοχή παιδιών του σχολείου μας .

Οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο της όπερας από μέσα, αφού τις δυο μέρες που διαρκεί λαμβάνουν μέρος σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής της όπερας του Τζοακίνο Ροσσίνι Ο κουρέας της Σεβίλλης. Το πρώτο μέρος του προγράμματος ξεκινάει πριν η ομάδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φτάσει στα σχολεία καθώς οι μαθητές έχουν ήδη προετοιμάσει μέρος σκηνικών αντικειμένων του έργου με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή «επενδύει» στην εκπαίδευση, όπως τόνισε η βοηθός σκηνοθέτη Ηρώ Κεραμοπούλου, για τη δημιουργία αφενός μιας νέας γενιάς Ελλήνων καλλιτεχνών, αλλά και αφετέρου για το χτίσιμο του μελλοντικού κοινού της όπερας.  Καταξιωμένοι τραγουδιστές της όπερας, αλλά και σκηνοθέτες και αρχιμουσικοί διδάσκουν στους νέους μονωδούς τις τεχνικές της όπερας προετοιμάζοντάς τους έτσι να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις της λυρικής τέχνης.  Οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο της όπερας από μέσα, αφού τις δυο μέρες που διαρκεί λαμβάνουν μέρος σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής της όπερας!

Οι Συντελεστές της παράστασης στην Κοζάνη

Μουσική διεύθυνση:
    

Γιώργος Αραβίδης

Σκηνοθεσία – Μετάφραση – Διασκευή ποιητικού κειμένου:
    

Κωστής Παπαϊωάννου

Σκηνικά:
    

Σοφία Παντουβάκη – Γιώργος Κολιός

Κοστούμια:
    

Σοφία Παντουβάκη

Κινησιολογία:
    

Θεμιστοκλής Παυλής

Φωτισμοί:
    

Χριστίνα Καμμά

Ενορχηστρωτική διασκευή:
    

Γιάννης Σαμπροβαλάκης

Βοηθοί σκηνοθέτη:
    

Μαρίνα Μέργου – Ηρώ Κεραμοπούλου

Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου:
    

Μαρίζα Παγκάκη

Καλλιτεχνικές Εκπαιδεύτριες:
    

Χριστίνα Αυγερίδη – Τατιάνα Θεολόγου – Βενετία Νάση – Κωνσταντίνα Στράνη

Μουσική προετοιμασία (σολίστ):
    

Μαρία Ευαγγελία Τζελέπη – Σοφία Γκελασβίλι Τροϊζου

    

Διανομή

Ροζίνα:
    

Νίκη Χαζιράκη

Κόμης Αλμαβίβα:
    

Ιωάννης Κάβουρας

Δρ Μπάρτολο:
    

Νίκος Καραγκιαούρης

Φίγκαρο:
    

Αρκάδιος Ρακόπουλος

Ντον Μπαζίλιο:
    

Επαμεινώνδας Ηλιόπουλος

Μπέρτα:
    

Βασιλική Κατσουπάκη

Χορευτές:
    

Ελένη Μοσχά – Γιώργος Παπαθανασίου

Με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΕΛΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.