Ανακοινώσεις του συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ» της Γ. Ζεμπιλιάδου



Ομιλία της Γ. Ζεμπιλιάδου στη Φλώρινα
Στη Φλώρινα θα μιλήσει η επικεφαλής του συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ και υποψήφια Περιφερειάρχης Γεωργία Ζεμπιλιάδου την Τρίτη 13 Μαΐου 2014, στις 8:30 το βράδυ, στο Ξενοδοχείο «Λύγκος».
    
Την ίδια μέρα θα προηγηθούν ομιλίες της κ. Ζεμπιλιάδου:
στο Μαυροδένδρι (καφενείο Γ. Γεωργιάδη) στις 6 το απόγευμα και
στην Ποντοκώμη (Πολιτιστικό Κέντρο) στις 7 το απόγευμα.


 Γ. Ζεμπιλιάδου (από τα Σέρβια): «Έργα βιτρίνας και εγκαίνια μισών έργων είδαμε μόνο από τον κ. Δακή»!

«Πριν από δύο μήνες περίπου, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης προέβαλαν μια “μεγάλη” είδηση.

Στο δρόμο Κοζάνης- Σερβίων είχε ασφαλτοστρωθεί ένα τμήμα του, λίγο πριν το Βαθύλακο. Γι΄ αυτό το… μέγα γεγονός προσέτρεξαν για τις καθιερωμένες δηλώσεις ένας Περιφερειάρχης (ο Γιώργος Δακής) και δύο αντιπεριφερειάρχες (ο Γιάννης Σόκουτης και ο Γιώργος Σβώλης).

Το συνολικό μήκος του δρόμου που ασφαλτοστρώθηκε ήταν 1.800 μέτρα. Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν  ασφαλτοστρωνόταν το σύνολο του δρόμου;

Πιθανόν τότε να προσέτρεχε όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο και να είχε κηρυχθεί τριήμερος εορτασμός, σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας!
Θα μπορούσε να είναι αστείο αν δεν ήταν τραγικό, γιατί αυτό δεν αφορά μόνο τα Σέρβια. Δυστυχώς σε μια Περιφέρεια που ακόμα έχει αναξιοποίητα («αναπορρόφητα στην στριφνή γλώσσα του ΕΣΠΑ και των ΚΠΣ) 250 εκ ευρώ, δηλαδή είναι ακόμη στη μέση ενός προγράμματος που κλείνει σε 1,5 χρόνο, να είναι μισοτελειωμένα όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, της Περιφέρειας, μισός κάθετος, μισά φράγματα και αρδευτικά, ανύπαρκτο το Πανεπιστήμιο, και πάει λέγοντας».

Έτσι ξεκίνησε τη σημερινή της ομιλία στα Σέρβια η επικεφαλής του συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ και υποψήφια Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεωργία Ζεμπιλιάδου, η οποία παρουσίασε το σχέδιο της για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής.

Ένα σχέδιο που καλύπτει όλους τους τομείς της πραγματικής οικονομίας της περιοχής, που είναι
Ο πρωτογενής τομέας
Η αγροτική ανάπτυξη
Τα μάρμαρα
Η μεταποίηση
Το εμπόριο και οι υπηρεσίες

Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Ζεμπιλιάδου υπογράμμισε ότι: «Σπάνια μιλώ για τους συνυποψηφίους μου. Τους τιμώ όλους γιατί είναι δύσκολη εποχή για να εκτίθεται κάποιος. Δεν μπορώ όμως να μην κάνω μια επισήμανση.

Όλοι ζητάνε την ψήφο σας αλλά όταν μιλάνε για ευθύνη για όσα δεν έγιναν λένε ότι έφταιγαν οι άλλοι. Τότε γιατί ζητάνε και πάλι την ψήφο σας;

Για να στρογγυλοκάθονται άλλα 5 χρόνια και να μας πούνε ξανά ότι κάποιοι άλλοι φταίνε. Η κρίση, η κυβέρνηση, το υπουργείο, και γενικά οι άλλοι; Τότε αυτοί τι κάνουν;

Διαπιστώνουν απλά την κακή κατάσταση; Ναι, αλλά όλα αυτά είναι χαμένες θέσεις εργασίας, είναι επιχειρήσεις που κλείνουν, είναι άνθρωποι που ξενιτεύονται.

Η πρώτη λέξη που μου ήρθε στο μυαλό όταν πήρα την απόφαση να κατέβω στις εκλογές ήταν η λέξη ΕΛΠΙΔΑ.  ΕΛΠΙΔΑ ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ. Το πιστεύω βαθιά γι αυτό μπήκα μπροστά σ΄ αυτόν τον αγώνα. Πιστεύουμε ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ γιατί ξέρουμε καλά πως πατάει πάνω σε δύο λέξεις με ουσιαστικό περιεχόμενο. Την ΕΥΘΥΝΗ και το ΣΧΕΔΙΟ. Το σχέδιο το έχουμε και από σας ζητάμε να μας δώσετε με την ψήφο σας την ευθύνη να το εφαρμόσουμε. Και είμαι σίγουρη πως θα μας τη δώσετε με μια μεγάλη νίκη την Κυριακή».


Γ. Ζεμπιλιάδου (στα Σέρβια):
Το σχέδιο μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής.
(ολόκληρη η σημερινή ομιλία)

«Σήμερα μια  εβδομάδα πριν της εκλογές, φέρνουμε και εδώ στα ΣΕΡΒΙΑ το μήνυμα της ΕΛΠΙΔΑΣ που έχει απλωθεί σε όλη τη Δυτική Μακεδονία.
Γιατί ο  αγώνας μας θα είναι νικηφόρος.
Αυτό το μήνυμα στέλνει η Φλώρινα,
Αυτό στέλνουν τα Γρεβενά,
Αυτό το μήνυμα στέλνει και η Καστοριά.
Ο αγώνας μας θα είναι νικηφόρος γιατί αν και είχαμε λίγο χρόνο μπροστά μας, το σχέδιο μας για τη Δυτική Μακεδονία έφτασε στους πολίτες, τους άγγιξε, και είναι αποφασισμένοι να μας δώσουν τη νίκη.
Μια νίκη που δεν θα είναι για μας η αρχή των πανηγυρισμών, αλλά η αρχή σκληρής και οργανωμένης δουλειάς για να μη χάσουν η περιφέρεια μας και οι άνθρωποι της άλλη ευκαιρία. Αυτή είναι η δέσμευση μας.
Εγκαίνια σε μισά έργα.
Στη διαδρομή καθώς ερχόμουν από τον ΜΙΣΟΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟ δρόμο Κοζάνης Σερβίων, μου ήρθε στο μυαλό μια εικόνα.
Πριν από δύο μήνες περίπου, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης προέβαλαν μια «μεγάλη» είδηση.
Στο δρόμο Κοζάνης- Σερβίων είχε ασφαλτοστρωθεί ένα τμήμα του, λίγο πριν το Βαθύλακο.
Γι΄ αυτό το μέγα γεγονός προσέτρεξαν για τις καθιερωμένες δηλώσεις ένας Περιφερειάρχης (ο Γιώργος Δακής) και δύο αντιπεριφερειάρχες (ο Γιάννης Σόκουτης και ο Γιώργος Σβώλης).
Το συνολικό μήκος του δρόμου που ασφαλτοστρώθηκε ήταν 1.800 μέτρα. Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν  ασφαλτοστρωνόταν το σύνολο του δρόμου;
Πιθανόν τότε να προσέτρεχε όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο και να είχε κηρυχθεί τριήμερος εορτασμός, σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας!
Θα μπορούσε να είναι αστείο αν δεν ήταν τραγικό, γιατί αυτό δεν αφορά μόνο τα Σέρβια.
Δυστυχώς σε μια Περιφέρεια που ακόμα έχει αναξιοποίητα («αναπορρόφητα στην στριφνή γλώσσα του ΕΣΠΑ και των ΚΠΣ) 250 εκ€, δηλαδή είναι ακόμη στη μέση ενός προγράμματος που κλείνει σε 1,5 χρόνο, να είναι μισοτελειωμένα όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, της Περιφέρειας, μισός κάθετος, μισά φράγματα και αρδευτικά, ανύπαρκτο το Πανεπιστήμιο, και πάει λέγοντας.
Η κρισιμότητα των εκλογών.
Ξέρω ότι ξεκίνησα την ομιλία μου από τα δύσκολα όμως γι αυτό ακριβώς το λόγο οι επερχόμενες εκλογές είναι ιδιαίτερα σημαντικές.
Είναι σημαντικές  γιατί πλέον αφορούν τη ζωή μας
Η Περιφέρεια έχει αρμοδιότητες συγκεκριμένες που επηρεάζουν τη ζωή όλων μας
Είναι αυτή που θα δώσει απάντηση στην ανεργία των νέων, στην αγωνία του επιχειρηματία, στα αδιέξοδα του αγρότη.
Κάποιοι προτιμούν να βάζουν σ΄ αυτές τις εκλογές υπαρκτά μεν ζητήματα , αλλά ζητήματα που είναι έξω από τις αρμοδιότητες του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Είναι απλά εκτός θέματος.
Μιλούν για τις ευθύνες των άλλων.
ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ;
Και η δική μας ευθύνη είναι να μιλήσουμε για το Σχέδιο μας για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ, δηλαδή για την ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ της Περιφέρειας και της κάθε περιοχής της ξεχωριστά.
Γιατί απλά όλοι νομίζω συμφωνούμε ότι μετά την οδυνηρή περιπέτεια των 4 τελευταίων ετών η ΑΝΑΠΤΥΞΗ μέσα από τη παραγωγική ανασυγκρότηση της Χώρας και της Περιφέρειας είναι το ΜΕΓΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ.
Αυτές τις μέρες, αυτό το μήνα γύρισα απ΄ άκρη αναλύοντας το  ΣΧΕΔΙΟ μας.
όλο αυτό το διάστημα είχα μια έντονη αγωνία , μια αμφιβολία για το αν όλα αυτά που εμείς πιστεύουμε, αυτό το σχέδιο για τον τόπο μας, θα περάσει στον κόσμο.
Πρέπει να σας πω ότι η κοινωνία ο κόσμος της Περιφέρειας μας με έχει αιφνιδιάσει ευχάριστα.
Ναι, η κρίση μας δημιούργησε τεράστια προβλήματα, ανέτρεψε τις ζωές όλων μας.
Όμως έκανε και κάτι καλό. Έστρεψε την προσοχή όλων μας στην ουσία των πραγμάτων.
Ο κόσμος θέλει να ξεφύγει από στείρα συνθήματα, από τηλεοπτικά τσιτάτα εντυπωσιασμού και από απλοϊκά διχαστικά μηνύματα.
Θέλει απλά να ακούσει τη λύση για τα προβλήματά του. Δεν θέλει να του τα περιγράψεις ξανά.
Τη λύση θέλει. Τη λύση που θα πατάει τεκμηριωμένα σε ένα ΣΧΕΔΙΟ!
Γιατί ΕΛΠΙΔΑ υπάρχει όπου υπάρχει ΣΧΕΔΙΟ και όπου υπάρχει ΕΥΘΥΝΗ
Η δική μας ευθύνη είναι λοιπόν να μιλήσουμε για το Σχέδιο μας για την ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ της Περιφέρειας και της κάθε περιοχής της ξεχωριστά.
Και παραγωγική ανασυγκρότηση για τα Σέρβια σημαίνει:
Πρωτογενής τομέας Αγροτική ανάπτυξη/ μάρμαρα
Μεταποίηση
Εμπόριο και υπηρεσίες
Η περιοχή έχει αιμορραγήσει πληθυσμιακά, σύμφωνα με τα στοιχεία των απογραφών 2001 και 2011.
Γι αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν τα Σέρβια ελκυστικός τόπος κατοικίας για εργαζόμενους στην ευρύτερη περιοχή
Αυτό σημαίνει
Αισθητική αναβάθμιση της πόλης,
διατήρηση, βελτίωση, αναβάθμιση στις υποδομές υγείας, παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού, κοινωνικής φροντίδας
Κυρίως όμως, σημαίνει διατήρηση υπαρχόντων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και γι αυτό θέλω να μιλήσουμε σήμερα εδώ
Στα Σέρβια, δεν ήρθα απλά για να διαπιστώσουμε όλοι μαζί ότι η ανεργία είναι μεγάλη.
Αυτό το ξέρετε δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ.
Ούτε θέλω να μιλήσω για το συνολικό Περιφερειακό μας ΣΧΕΔΙΟ, θα μας δοθεί η ευκαιρία να το αναλύσουμε στην κεντρική μας ομιλία στη Κοζάνη.
Εδώ θέλω να μιλήσουμε στοχευμένα για τα θέματα που σας αφορούν αποκλειστικά.
Οι προτεραιότητες για τα Σέρβια
και ο ελλιπής σχεδιασμός.
Το μείζον θέμα για μας είναι ότι τα Σέρβια πρέπει να αλλάξουν τις προτεραιότητές τους.
Γιατί απλά στα Σέρβια των εύφορων πεδινών εκτάσεων και του υδάτινου πλούτου πρέπει η αναδιάρθρωση καλλιεργειών να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΗΔΗ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ και γιατί αυτό απαιτεί και η ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, που διαμορφώνεται στον ευρωπαϊκό μας περίγυρο και έχει στο επίκεντρό της την ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ.

Μόνο τότε η περιοχή θα μπορέσει να στηριχθεί στον αγροτικό της τομέα που μαζί με τις υπηρεσίες είναι η βάση της πραγματικής της οικονομίας.
Αν το κάνει αυτό θα μπορέσει να περάσει και στη  ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (επιχειρηματικότητα – Αγροδιατροή – τουρισμός – πολιτισμός) που ο συνδυασμός μας έχει προτείνει και μπορεί εδώ να βρει την ιδανική έκφρασή του και να δημιουργήσει ένα υγιές μίγμα οικονομικής ανάπτυξης.
Δυστυχώς σ΄ αυτό χάθηκε πολύτιμος χρόνος.
Σε μια περιοχή που ήδη έχει αναπτυγμένο αρδευτικό δίκτυο, των Σερβίων, του Βελβενδού, των Ιμέρων,  των Λευκάρων και της Μεσιανής, θα έπρεπε να είναι σε εξέλιξη ένα Περιφερειακό Σχέδιο ανάπτυξης βιώσιμων καλλιεργειών και ενίσχυσης νέων αγροτών.
Γιατί χωρίς δυναμικές καλλιέργειες και νέους αγρότες τα αρδευτικά θα είναι άχρηστα.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Αρδευτικό της νότιας ζώνη λίμνης της Πολυφύτου, από Πλατανόρευμα μέχρι Γούλες. Ένα αρδευτικό που αρδεύει μια συνολική έκταση, περίπου, 30.000 στρεμμάτων.
Και όμως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΟΕΒ οι μη ποτιστικές καλλιέργειες  καλύπτουν 21.000 στρέμματα, ενώ οι Ποτιστικές καλλιέργειες 8.500 στρέμματα.
Οι δυναμικές δενδρώδεις καλλιέργειες ελάχιστες (μόλις 1300 στρέμματα), και τα ελαιόδενδρα μόλις 155 στρέμματα.
Σε μια κτηνοτροφική περιοχή το καλαμπόκι, παρά το γεγονός ότι είναι ποτιστική και επιδοτούμενη καλλιέργεια, καλλιεργείται μόνο σε 2.500 στρέμματα, και τα τριφύλλια (ποτιστική καλλιέργεια για ζωοτροφή) μόνο σε 3500 στρέμματα.
Και την ίδια στιγμή οι κτηνοτρόφοι του Λιβαδερού φέρνουν ζωοτροφές από το Κιλκίς και τις Σέρρες!!! Πώς να είναι ανταγωνιστικοί;
Ο ανορθολογισμός και η έλλειψη σχεδίου φαίνεται και στο υψηλό κόστος άρδευσης ( που φτάνει μέχρι και 40 – 50 ευρώ/στρέμμα!!!), γεγονός που καθιστά πολλές καλλιέργειες μη ανταγωνιστικές και οδηγεί σε δυσβάστακτες οφειλές των αγροτών στον ΤΟΕΒ.
Αυτή είναι η εικόνα του πρωτογενή τομέα στα Σέρβια σήμερα.
Μη ανταγωνιστικές καλλιέργειες απλά και μόνο επειδή είναι επιδοτούμενες, σε μια περιοχή με ένα αρδευτικό που θα μπορούσε να παράγει δυναμικά προϊόντα που θα έδιναν εισόδημα στους αγρότες και πλούτο στη περιοχή.
Το νερό είναι πλούτος και το αρδευτικό, μια ακριβή υποδομή, που απλά «κάθεται».
Το υψηλό κόστος άρδευσης δεν αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε, με εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων άρδευσης για την ελάττωση της απαιτούμενης ποσότητας νερού, αλλά και με εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του αρδευτικού και χρέωση π.χ. παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε.
Δεν αξιοποιήθηκε ούτε η πραγματική διάθεση που υπάρχει στους αγρότες μας να πάνε σε νέες καλλιέργειες και να ασχοληθούν επιχειρηματικά με τον πρωτογενή τομέα.
Δεν υπάρχει η κατεύθυνση και το ΣΧΕΔΙΟ για το ΤΙ να καλλιεργήσουν και το ΠΩΣ θα τα καταφέρουν, έτσι ώστε τελικά να μπορέσουν να στήσουν μια βιώσιμη αγροτική επιχείρηση.
Και υπάρχει και το θέμα της χρηματοδότησης.
Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος όπου κάποιοι μπορεί να διαθέτουν το αρχικό κεφάλαιο ή μέρος του, λείπει όμως η επιχειρηματική πρόταση. Κάποιοι ενδεχομένως να έχουν κάποια ιδέα για επιχειρηματική δραστηριότητα, τους λείπουν όμως τα χρήματα.
Γι αυτό μέχρι σήμερα υπήρξαν ηρωικές, αλλά μεμονωμένες προσπάθειες αγροτών μας για νέες καλλιέργειες, όπως,
η καλλιέργεια τριανταφυλλιών για τον συνεταιρισμό ροδέλαιου του Βοίου,
η στροφή πολλών σε δενδροκαλλιέργειες και διαχείριση του προϊόντος από τους συνεταιρισμούς του Βελβεντού (ιδιαίτερα από αγρότες του Πλατανορεύματος), δενδροκαλλιέργειες και αποθήκευση σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις ψυκτικών θαλάμων για σταδιακή διάθεση στις αγορές παρακάμπτοντας τους εμπόρους .
Η Κτηνοτροφία της περιοχής είναι, επίσης, αφημένη στην τύχη της.
Το αιγοπρόβειο γάλα, εξαιρετικής ποιότητας, φεύγει σε βιομηχανίες και δεν τυροκομείται, ενώ στη διάθεση του προϊόντος υπάρχει εξάρτηση από εμπόρους κακοπληρωτές,
Η δημιουργία κτηνοτροφικών ζωνών και η υποστήριξη για σχολή τυροκομίας, ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση μόλις πρόσφατα. Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντική γιατί προβλέπεται η δημιουργία, της πρώτης σε όλη τη χώρα, Ζώνης Εκτατικής Κτηνοτροφίας που θα καλύπτει όλη την ορεινή περιοχή των Πιερίων και της Ελάτης
Ο τομέας της αλιείας  στην περιοχή έχει προοπτικές ανάπτυξης με την καραβίδα που ήδη εξάγεται και τους εντυπωσιακούς γουλιανούς
Για  το συνδυασμό μας οι προτεραιότητες στον τομέα αυτό είναι συγκεκριμένες
Έχουμε πολλές φορές πει ότι ο πρωτογενής τομέας είναι το ανεκμετάλλευτο κοίτασμα του τόπου μας.
Πρώτον για τον πλούτο που μπορεί να αποδώσει αν περάσουμε στο νέο μοντέλο παραγωγής και  δεύτερον γιατί αποτελεί τον πυρήνα μιας ολοκληρωμένης πρότασης του συνδυασμού μας για το ζωντάνεμα της υπαίθρου στην Περιφέρειά μας.
Στη Δυτική Μακεδονία δεν έχουμε τεράστιες πεδινές εκτάσεις. Όμως η αλήθεια είναι ότι σήμερα είμαστε πρωτοπόροι σε δυναμικά προϊόντα.
Στην περιφέρεια μας παράγουμε 32 δυναμικά προϊόντα, τα οποία θα αποτελέσουν για μας το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα της αγροτικής μας ανάπτυξης.
Στο ΣΧΕΔΙΟ μας διαμορφώνουμε ένα Περιφερειακό καλλιεργητικό πλάνο, σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας καθώς και ανά ειδική ζώνη αναδιάρθρωσης καλλιεργειών στη Δυτική Μακεδονία.
Τα Σέρβια μαζί με το Βελβενδό μπορούν να πρωτοστατήσουν σε αυτό.
Όμως δεν μπορείς να μιλήσεις για ανάπτυξη του αγροτικού τομέα αν δεν μιλήσεις για σοβαρή ιεράρχηση υποδομών, αυτών που είναι στη δική μας προτεραιότητα
Εμείς στο Σχέδιό μας για τον τομέα αυτό έχουμε 10 πολύ συγκεκριμένα βήματα.
Και αυτά που αφορούν το Δήμο Σερβίων – Βελβενδού είναι:

η ολοκλήρωση και αξιοποίηση του κάθετου άξονα της Εγνατίας μέχρι τη Νίκη (Διευρωπαϊκος Άξονας 10 Εγνατία – Μόναχο σε 8 ώρες)
η ολοκλήρωση φραγμάτων και αρδευτικών έργων. Εδώ το Αρδευτικό της βόρειας ζώνης Πολυφύτου, (από Πύργο Ελίμειας, Βαθύλακο, μέχρι Λεύκαρα.) πρέπει να εξετασθεί για να μην υπάρχουν επικαλύψεις με το αρδευτικό Λευκάρων και Μεσιανής, ενώ υπάρχουν ήδη  και αρκετές γεωτρήσεις . Προτεραιότητα είναι, επίσης,  η βελτίωση του Η/Μ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΣΎΓΧΡΟΝΑ ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ άρδευσης.

Η κατασκευή δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στον κάθετο άξονα Εγνατίας – Φλώρινας – Νίκης
Η κατασκευή δύο, τουλάχιστον, πρότυπων κτηνοτροφικών πάρκων.
Η δημιουργία θερμοκηπίων στην περιοχή των Ιμέρων, πιθανόν με φθηνή θερμική ενέργεια από βιομάζα    
Η εφαρμογή ενός επενδυτικού προγράμματος για την τυποποίηση, μεταποίηση και προώθηση  προϊόντων (παραγωγή ζωοτροφής για υποστήριξη της κτηνοτροφίας της περιοχής, Μονάδα επεξεργασίας γάλακτος,
Αναβίωση της καλλιέργειας του δαμάσκηνου και καθετοποίηση διαδικασίας με ξήρανση, γλυκό κουταλιού, κ.τ.λ.  Παραδοσιακά ο Σουλτάνος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας προμηθευότανε δαμάσκηνα από την περιοχή Σερβίων εξαιτίας της άριστης ποιότητας (λόγω κλίματος και εδαφών). Σήμερα τρώμε ξερά δαμάσκηνα Τουρκίας, αλλά και Καλιφόρνιας !!!
Παραγωγή γλυκού κουταλιού (έγινε ήδη και διοχετεύεται σε σημεία πώλησης μέχρι και την Αθήνα ως «Καρυδάκι Σερβίων», με ενοικίαση κτημάτων με καρυδιές και ανάπτυξη νέων ιδιόκτητων κτημάτων με καρυδιές στην περιοχή Σερβίων – Πλατανορέυματος
Καλύτερη οργάνωση στην μεταποίηση  και την αλιεία.
Η παροχή ρευστότητας σε όλες τις επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα  με εγγύηση από τον τοπικό πόρο  για τις Π.Ε. Κοζάνης  – Φλώρινας και από το ΕΣΠΑ για τις Π.Ε. Καστοριάς – Γρεβενών

Οι υποδομές όμως από μόνες τους δεν αρκούν. Η Συμβολαιοποιημένη Γεωργία και κτηνοτροφία και οι δυναμικοί συνεταιρισμοί (εδώ το Βελβεντό δείχνει το δρόμο), είναι μορφές οργάνωσης που πρέπει να υιοθετηθούν από τους αγρότες μας και εμείς ως Περιφέρεια θα σταθούμε δίπλα τους. Έτσι φεύγουν από τη μέση Οι ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ γιατί γεωργία κτηνοτροφία με μεσάζοντες ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ
ΟΡΥΧΕΙΑ ΛΙΓΝΙΤΗ ΛΑΡΚΟ (ΛΑΒΑΣ) ΚΑΙ ΜΕΤΕ Α.Ε. (ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ)
Διατηρούν σήμερα 300 θέσεις εργασίας. Χωρίς αυτά τα Σέρβια και η περιοχή θα περνούσανε περισσότερο δύσκολες μέρες.
Διατήρηση των δραστηριοτήτων με σεβασμό στο περιβάλλον (αποκαταστάσεις εδαφών, σκονισμός)
ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΡΑΝΟΒΑΛΤΟΥ
Η εξόρυξη των μαρμάρων πρέπει να γίνεται βάσει ενός συνολικού και ορθολογικού σχεδιασμού που θα αξιοποιεί κατά το μέγιστο δυνατό και όλα τα παραπροϊόντα μαρμάρου. Ήδη έχει υπογραφεί  το «ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΜΑΡΟΦΟΡΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΡΑΝΟΒΑΛΤΟΥ» μεταξύ των λατόμων, του Δήμου Σερβίων- Βελβεντού κα της Περιφέρειας.
Άποψη του συνδυασμού μας, είναι ότι πρέπει να δοθεί μια οριστική λύση για τις μαρμαροφόρες δραστηριότητες. Για τον λόγο αυτό, βασικός μας στόχος θα είναι ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως «Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων» όπως προβλέπει και το χωροταξικό σχέδιο της Περιφέρειας, ώστε να απλοποιηθούν σημαντικά τα προβλήματα αδειοδοτήσεων των δραστηριοτήτων αυτών και να μπορούν να λειτουργούν απρόσκοπτα οι λατόμοι.
ΕΠΡΕΠΕ ΗΔΗ ΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο κ. ΔΑΚΗΣ;
Στο μεταξύ θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και να δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την 40ετία, καθώς και μεταβατική περίοδος εναρμόνισης δύο (2) ετών των υφιστάμενων δραστηριοτήτων, γεγονός που θα δώσει ανάσα σε πολλές επιχειρήσεις της περιοχής.
Τέλος, θα είμαστε αρωγοί στους μαρμαράδες ώστε να αποκτήσει το μάρμαρο Τρανοβάλτου τις απαραίτητες προδιαγραφές πιστοποίησης προϊόντος, για την απρόσκοπτη προώθησή του στην παγκόσμια αγορά και συμμετοχή στους διαγωνισμούς.
Επιδίωξή μας θα είναι, σε συνεργασία και με την τοπική κοινωνία, η δημιουργία τμήματος τεχνιτών μαρμάρου σε τεχνικές σχολές.
Νέο τουριστικό προϊόν με κομβικό ρόλο
για Βελβενδό και Σέρβια.
Με τα ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΑΣ ΠΡΟΙΟΝΤΑ και την ομορφιά όλων των λιμνών μας, εμείς η Περιφέρεια των λιμνών, οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ τουριστικό προϊόν.
Στο προϊόν αυτό τα Σέρβια μαζί με το Βελβεντό θα έχουν  κομβικό ρόλο.
Πρώτον, γιατί εδώ υπάρχει το κάστρο των Σερβίων, η λίμνη και ο  ορεινός όγκος των Πιερίων που όλα μαζί συνθέτουν ένα ιδανικό τοπίο.
Ήδη προχωρά η ιδέα που με το Δήμαρχο Βασίλη Κωνσταντόπουλο συνεργαστήκαμε για να υλοποιηθεί, για τη διασύνδεση λίμνης – κάστρου με ποδηλατόδρομο / πεζόδρομο και ήδη βρίσκεται σε ανάπτυξη το εργοτάξιο της εφορίας βυζαντινών αρχαιοτήτων στο λόφο του κάστρου.
Δεύτερον γιατί διοργανώνονται ήδη αθλητικά γεγονότα που έχουν επίκεντρο την λίμνη:
Ποδηλατικός γύρος λίμνης Πολυφύτου (πανελλαδικής εμβέλειας, με υποστήριξη της ομοσπονδίας ποδηλασίας),
Κολυμβητικός διάπλους λίμνης Πολυφύτου,
Διασυλλογικοί πανελλήνιοι αγώνες κωπηλασίας (ομοσπονδία κωπηλασίας),
Διασυλλογικού αγώνες θαλάσσιου σκι.
Αλλά και δράσεις ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ όπως:
Ράλι Βελβεντού (ανάβαση Παλαιογράτσανου)
Ομάδα enduro Βελβεντού

Πάνω και σε αυτά τα πλεονεκτήματα της περιοχής θα δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο περιφερειακό τουριστικό προϊόν.
Οι αναπλάσεις όψεων και η σύνδεση της λίμνης με τους οικισμούς των Σερβίων και του Βελβενδού είναι προτεραιότητα.
Ο κολπίσκος της Νεράιδας όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του ΝΟΚ, αλλά και κάποιοι άλλοι μεγάλοι κολπίσκοι, είναι κατάλληλοι για δημιουργία κωπηλατοδρόμιου, αλλά και πεδίο θαλάσσιου σκι διότι είναι από τις ελάχιστες περιοχές στην βόρεια Ελλάδα όπου δεν υπάρχει κυματισμός ή υπάρχει ελάχιστος κυματισμός, εξαιτίας επικρατούντων ανέμων και τοπικής γεωμορφολογίας. Έρχονται από Θεσσαλονίκη στον ΝΟΚ για θαλάσσιο σκι.
Η οργάνωση αθλητικών γεγονότων πρέπει να συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό αυτό για να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της περιοχής. Αγώνες ποδηλασίας, τριάθλου (κολύμπι, ποδήλατο, τρέξιμο), πολυήμερα αθλητικά γεγονότα κ.τ.λ. με στόχο πανελλαδική ή/και πανευρωπαϊκή εμβέλεια, που θα ελκύουν επισκέπτες (αθλητές και συνοδούς) από πολλές περιοχές της Ευρώπης. πρωτάθλημα κατάβασης από το χωριό Καστανιά με skateboard, πρωτάθλημα αεροπτερισμού, μπορούν να αποτελέσουν  στοιχεία του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.
Αυτή η δραστηριότητα απαιτεί να προχωρήσει άμεσα η Ενίσχυση – διεύρυνση αθλητικών γεγονότων – εκδηλώσεων και η δημιουργία – αποπεράτωση υποδομών αθλητισμού σε συνεργασία με Δήμο, συλλόγους και αθλητικά σωματεία.  Με υποτυπώδεις υποδομές η ομάδα στίβου φέρνει μετάλλια από πανελλήνιους αγώνες. Τέτοιες προσπάθειες πρέπει να υποστηριχθούν ουσιαστικά. Βγάζουμε αθλητές και δεν το ξέρουμε!
Με Περιφερειακό σχεδιασμό να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο τουριστικό πακέτο στα γραφεία τουρισμού της Ευρώπης και όχι μόνο.
Οι προτάσεις μας για τον κατασκευαστικό κλάδο
Για να δώσουμε ανάσα στον κατασκευαστικό κλάδο το σχέδιο μας έχει πέντε συγκεκριμένες δράσεις:
1ο Συμμετοχή των επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας στην κατασκευή της 5ης Μονάδας
2ο Μετεγκαταστάσεις πληττόμενων από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ οικισμών
3ο Πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ΄ οίκον» (Περιφερειακό Πρόγραμμα)
4ο Αναπλάσεις όψεων και εισόδων τουριστικών περιοχών
5ο Το κόσμημα του Κάστρου των Σερβίων μας εμπνέει να το αναβιώσουμε, υλοποιώντας προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας. Οι άνεργοι μηχανικοί μας μαζί με ονομαστούς μαστόρους της πέτρας, από το Λέχοβο, το Βόιο και από τα άλλα μαστοροχώρια της Δυτικής Μακεδονίας, μπορούν να αναβιώσουν παραδοσιακούς οικισμούς, να αναπλάσουν όψεις, και εισόδους τουριστικών οικισμών και να στήσουν στα πόδια της την ορεινή οικονομία και μαζί το δικό τους μέλλον.
Στη μεταποίηση, στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, που αφορούν το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων, τα εργαλεία ρευστότητας με χαμηλότοκο κεφάλαιο κίνησης μπορούν να δώσουν ανάσα ζωής στον επιχειρηματικό κόσμο στην πιο δύσκολη στιγμή για την επιβίωσή του.
Δυστυχώς 2 χρόνια τώρα οι επιχειρήσεις δεν τα έχουν δει. Παραμένουν  εγκλωβισμένα στις τράπεζες.
Αν οι τράπεζες τα μπλοκάρουν για τους δικούς τους λόγους , απλά υπάρχει και άλλος δρόμος και τον ξέρω καλά. Αυτό που δεν υπάρχει είναι αντοχές από τις επιχειρήσεις που στραγγαλίζονται.
Φέρνουμε την ελπίδα.
Σπάνια μιλώ για τους συνυποψηφίους μου.
Τους τιμώ όλους γιατί είναι δύσκολη εποχή για να εκτίθεται κάποιος.
Δεν μπορώ όμως να μην κάνω μια επισήμανση.
Όλοι ζητάνε την ψήφο σας αλλά όταν μιλάνε για ευθύνη για όσα δεν έγιναν λένε ότι έφταιγαν οι άλλοι.
Τότε γιατί ζητάνε και πάλι την ψήφο σας;
Για να στρογγυλοκάθονται άλλα 5 χρόνια και να μας πούνε ξανά ότι κάποιοι άλλοι φταίνε. Η κρίση, η κυβέρνηση, το υπουργείο, και γενικά οι άλλοι;
Τότε αυτοί τι κάνουν; Διαπιστώνουν απλά την κακή κατάσταση;
Ναι, αλλά όλα αυτά είναι χαμένες θέσεις εργασίας, είναι επιχειρήσεις που κλείνουν, είναι άνθρωποι που ξενιτεύονται.
Η πρώτη λέξη που μου ήρθε στο μυαλό όταν πήρα την απόφαση να κατέβω στις εκλογές ήταν η λέξη ΕΛΠΙΔΑ.
ΕΛΠΙΔΑ ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ.
Το πιστεύω βαθιά γι αυτό μπήκα μπροστά σ΄ αυτόν τον αγώνα.
Πιστεύουμε ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ γιατί ξέρουμε καλά πως πατάει πάνω σε δύο λέξεις με ουσιαστικό περιεχόμενο. Την ΕΥΘΥΝΗ και το ΣΧΕΔΙΟ.
Εμείς το Σχέδιο το έχουμε. Ζητάμε, όμως, να πάρουμε την ΕΥΘΥΝΗ με την ψήφο των πολιτών.
Για μην προχωρήσει η πώληση της μικρής ΔΕΗ
Για να μιλάμε απ΄ ευθείας με την Κυβέρνηση χωρίς μεσολαβητές
Για να εφαρμόσουμε αυτό το σχέδιο ακόμη και αν χρειασθεί να ματώσουμε.
ΓΙΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.
ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Σας καλώ να αγκαλιάσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το μήνυμα της ΕΛΠΙΔΑΣ και να το πάμε παραπέρα σε κάθε χωριό σε κάθε σπίτι.
Να βάλουμε οριστικά τέρμα στο παρελθόν και σ΄ όσους το εκφράζουν.
Να μην περάσουν διχαστικές λογικές που μας οδηγούν στο τέλμα της στασιμότητας.
Να γιορτάσουμε στις 18 του Μάη μια μεγάλη Νίκη.
Τη νίκη όλων των πολιτών».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.