Παραδοσιακές Δημοτικές Παρατάξεις ή τα δεκανίκια του συστήματος – Άρθρο του Βασίλη Γκούμα



Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 πραγματοποιούνται σε μια  περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για το λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, αλλά και το περιβάλλον !

Το έγκλημα των τεσσάρων μνημονίων με την συνακόλουθη κοινωνική βαρβαρότητα προδιαγράφουν  ακόμη ζοφερότερο μέλλον.

Η οικονομική πολιτική και κοινωνική κρίση βαθαίνει, με την ανεργία να βρίσκεται στο 27% , την υγεία, παιδεία, ασφάλιση να διαλύονται και τον δημόσιο πλούτο να ξεπουλιέται στους απανταχού επενδυτές.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι, όλα αυτά δεν θα ‘πρεπε να απασχολούν τους συνδυασμούς στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και ότι αποτελούν μέρος μιας πιο κεντρικής συζήτησης  εθνικής πολιτικής.

Όμως η άσκηση πολιτικής και οι εφαρμογές της έχουν και πρέπει να έχουν, όχι μόνον εθνικό, αλλά και τοπικό χαρακτήρα.

Η βίαιη εγκαθίδρυση ελέω «κρίσης» και η εφαρμογή της Νεοφιλελεύθερης Πολιτικής με εργαλεία τις διατάξεις των Μνημονίων και η υλοποίηση των πολιτικών της κεντρικής εξουσίας έχουν τους ντόπιους τοποτηρητές τους σε δημοτικές παρατάξεις.

Όλα αυτά βέβαια είναι εντελώς ‘’κατανοητά’’ και ‘’λογικά’’.  Μεταπολιτευτικά , οι δημοτικές παρατάξεις που στηρίζονται από τα δυο κυβερνώντα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, παίρνουν το χρίσμα από αυτά, δημιουργούν με το εκλογικό σώμα πελατειακές σχέσεις  αλληλεξάρτησης (οπότε και ανεξόφλητα γραμμάτια που πρέπει να εξοφληθούν).

Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες της οδυνηρής πραγματικότητας υποβάθμισης της ζωής όλων μας, αποτέλεσμα των μνημονίων, αλλά και  της εφαρμογής του «Σχεδίου Καλλικράτης» στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα σημάδια των οποίων   είναι ορατά  στις γειτονιές των πόλεων και στα χωριά.

Ο νυν Δήμαρχος, αλλά και η νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης  δεν συγκρούστηκαν ποτέ με τις κυβερνητικές πολιτικές σε θέματα απολύσεων, μειώσεων μισθών, κατάργησης ολόκληρων δημοτικών υπηρεσιών, καταστροφικές πολιτικές για την παιδεία, υγεία, ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, εργασιακά, φορολογία επιχειρήσεων κτλ. Εννοώ, και επαναλαμβάνω, δεν συγκρούστηκαν ποτέ επί της ουσίας και όχι εθιμοτυπικά  στα κανάλια ή με δελτία τύπου. Ποτέ!!!!!

Γι’ αυτό λέω, ‘’λογικά’’ και ‘’κατανοητά’’, χέρι που σε ταΐζει δεν το δαγκώνεις ….. !

Η συμπόρευση των δυο κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τις δημοτικές παρατάξεις τους που στηρίζουν τα τελευταία 30 χρόνια, δεν είναι μόνο ένοχη και πονηρή, αλλά συμβαδίζει με πολιτικά χαρακτηριστικά ανεντιμότητας και πελατειακών σχέσεων.

Επιπλέον η δήθεν ανανέωση των ψηφοδελτίων με νέους ανθρώπους 20-25-30-35 ετών, μοιάζει λίγο με το παραμύθι του βασιλιά, που ήθελε να φορέσει ρούχα από το ύφασμα που σε κάνει αόρατο. Γιατί οι «νέοι άνθρωποι»  έχουν και νέες ιδέες, γιατί “νέοι άνθρωποι” με παλιές ιδέες το μόνο που κάνουν είναι να χαμηλώνουν το μέσο όρο ηλικίας των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια. Και αμφιβάλω, αν άκουσαν ποτέ αυτούς τους πραγματικά νέους ανθρώπους  και αν συμπεριέλαβαν κάτι από τις ιδέες τους στα προγράμματά τους.

Εμείς ως Δημοτική Κίνηση ‘Κοζάνη- Τόπος να ζεις’ από το 2010 και μετά, με την εκπροσώπησή μας  στο Δ. Σ.  ασκήσαμε ουσιαστική, δυναμική και συνεπή αντιπολίτευση  χωρίς συμβιβασμούς και οπισθοδρομήσεις, με πολιτικό πολιτισμό, αποτέλεσμα αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών κατά τη λήψη αποφάσεων στα όργανά  μας.

Προτείνουμε

1. Κατάργηση του «Καλλικράτη» και των επιπτώσεων του στην τοπική αυτοδιοίκηση (απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων, νέες αυξήσεις δημοτικών τελών, ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των δήμων).

2.Όχι ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών

3.Δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια αγαθά για πολίτες χαμηλών εισοδημάτων (καμία κατάσχεση κατοικίας, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό).

4.Κατάργηση του οικονομικού παρατηρητηρίου των ΟΤΑ – Άμεση καταβολή από το κράτος των φόρων που έχουμε καταβάλει και πρέπει να αποδοθούν στην Τ. Α.

5. Έργα υποδομής για τις κοινωνικές ανάγκες.

6.Όχι στην  επιχειρηματικοποίηση της Τ. Α. και τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών.

7. Ανθρώπινη πόλη με υπηρεσίες πρόνοιας, πολιτισμού και ελεύθερους χώρους.

8.Ανοιχτές πολιτιστικές εκδηλώσεις  σε πολιτιστικούς χώρους,  πλατείες,    συνοικίες και χωριά, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.(όχι προσκλήσεις  που απευθύνονται διαχρονικά μόνον σε συγκεκριμένα και ίδια πρόσωπα).

9. Πραγματική και ενεργή συμμετοχή των πολιτών στα Δημοτικά πράγματα με προτάσεις, τοποθετήσεις, ιδέες, θέσεις, ερωτήσεις, σε ανοιχτές συνελεύσεις στις γειτονιές της πόλης και στα χωριά.

Γκούμας Βασίλης, Λογιστής-Φοροτεχνικός, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Δημοτική Κίνηση ”Κοζάνη τόπος να ζεις”

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.