Ραχήλ Μακρή: Κατάθεση τροπολογίας για τα εμπορικά και βιοτεχνικά επιμελητήριαΡαχήλ Μακρή «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θέτουμε τους κυβερνώντες προ των ευθυνών τους για την λειτουργία των επιμελητηρίων»
 
Σε συνέχεια της από 15 Απριλίου 2015 συνάντηση της τομεάρχη Ανάπτυξης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βουλευτής Ν. Κοζάνης κας Ραχήλ Μακρή με προέδρους και εκπροσώπους βιοτεχνικών και επαγγελματικών επιμελητηρίων από όλη την Χώρα κατατέθηκε η τροπολογία με γενικό αριθμό 1403 και ειδικό 37.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιμένοντας στην ουσία καταθέτουν τροπολογίες μόνο σε νομοσχέδια Υπουργείων που σχετίζονται με το υπο ρύθμιση ζήτημα της προτεινόμενης διάταξης. Αρνούμαστε να υιοθετήσουμε πρακτικές εντυπωσιασμού, που συνίστανται στην κατάθεση τροποποίησης ρυθμίσεων σε νομοθέτημα άσχετου Υπουργείου, μόνο και μόνο, για την επικοινωνιακή εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων φορέων παρά την βεβαιότητα απόρριψης τους ως άσχετες από τον αρμόδιο Υπουργό.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν φοβόμαστε να θέσουμε τους Κυβερνώντες προ των ευθυνών τους για την αναγκαιότητα συνέχισης λειτουργίας των εμπορικών και βιοτεχνικών επιμελητηρίων της Χώρας.  της τροπολογίας ως άσχετης με το συζητούμενο νομοσχέδιο. Αναγνωρίζουμε την απαίτηση των εμπόρων για άμεση εξυγίανση των επιμελητηρίων από άτομα που τυχόν ευθύνονται για κακοδιαχείριση, κατασπατάληση πόρων, αδράνεια, κωλυσιεργία και μικροκομματικά παιχνίδια εξυπηρέτησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που τα διόρισε. Εξυγίανση όμως δεν σημαίνει κατάργηση. Απαιτείται η εξασφάλιση λειτουργίας των επιμελητηρίων προκειμένου να αποτελέσουν ασπίδα έναντι των λουκέτων, που κάθε μέρα μπαίνουν από δεκάδες επιχειρηματίες, μέσω τις προώθησης του ελληνικού επιχειρείν στο εξωτερικό και της εισαγωγής πολύτιμης τεχνογνωσίας στη Χώρα

Στο πλαίσιο αυτό, η τομεάρχης Ανάπτυξης και Βουλευτής νομού Κοζάνης των Ανεξάρτητων Ελλήνων κα Ραχήλ Μακρή κατέθεσε την με αριθμ. πρωτ. 1403/37/24-4-14 τροπολογία, υλοποιώντας την δέσμευση κοινοβουλευτικών ενεργειών που είχε αναλάβει στην συνάντηση της 15ης Απριλίου 2014.

 
Ακολουθεί το κείμενο της τροπολογίας:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
«Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

         Με την από 12-12-2012 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α/240/12-12-2012),και  συγκεκριμένα  με το  άρθρο 6, παρ. 1, αυτής  που κυρώθηκε με το άρθρο 48 του Νόμου 4111/2013 (ΦΕΚ Α/18/25-1-2013), είχε προβλεφθεί ότι από 1-1-2015 θα καταργηθεί η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα κατά τόπους Επιμελητήρια, η οποία, πλέον, θα είναι προαιρετική. Μετά, όμως, την αναθεώρηση της ιδέας αυτής, την διαπίστωση του σημαντικού ρόλου, που παίζουν τα Επιμελητήρια στην οικονομική ζωή του τόπου και της βοήθειας, που προσφέρουν στην οικονομική πολιτική της εκάστοτε Κυβέρνησης, αλλά και την διεθνή επιτυχή παρουσία τους, η δυναμική ύπαρξη των Επιμελητηρίων αποτελεί αναγκαία συνθήκη της καθημερινής οικονομικής ζωής στην χώρα.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να καταργηθεί η ρύθμιση αυτή της προαιρετικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα κατά τόπους Επιμελητήρια, η οποία δεν εξυπηρετεί το αληθές συμφέρον του επιχειρηματία, και να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς της υποχρεωτικής εγγραφής κάθε επιχειρηματικού φορέα και καταβολής του υφιστάμενου χαμηλού τέλους προσφοράς υπηρεσιών στο αρμόδιο κατά τόπο επιμελητήριο, δεδομένου μάλιστα του ότι η οικονομική επιβάρυνση του κάθε μέλους είναι αντικειμενικά μηδαμινή έναντι των προσφερόμενων εν δυνάμει σημαντικών υπηρεσιών προς τα μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι τα Επιμελητήρια έχουν οικονομική αυτοτέλεια, τα έσοδά τους προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τα αντίστοιχα τέλη παροχής υπηρεσιών, που καταβάλλονται από τα μέλη τους επιχειρηματίες και επιχειρηματικούς φορείς, κατά ρητή δε διάταξη του νόμου 2081/1992 (άρθρο 4, παρ. 1, περ. ε’), απαγορεύεται η οποιαδήποτε επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού σχετικά με τις λειτουργικές εν γένει δαπάνες των Επιμελητηρίων. Ως εκ τούτου, σαφώς προκύπτει ότι από τη μεταβολή αυτή δεν προκαλείται καμιά απολύτως επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

         Με την προτεινόμενη διάταξη καταργείται η παρ.1 του άρθρου 6 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου 2012,η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 240 (τεύχος Α’) της 12 Δεκεμβρίου 2012 και κυρώθηκε με το άρθρο 48 του Νόμου  4111 «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, τροποποιήσεις του ν.2093/2012 κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Έγκριση των Σχεδίων των Συμβάσεων Τροποποίησης της Κύριας Σύμβασης  Χρηματοδοτικής  Διευκόλυνσης  μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κλπ» και άλλες επείγουσες διατάξεις» και η οποία έχει ως εξής:

«1.Απο την 1η Ιανουαρίου 2015 καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή στα Εμπορικά Επιμελητήρια, όπως αυτή προβλέπεται στο ν.2081/1992 (Α΄54), όπως ισχύει. Από την αυτή ημερομηνία, η εγγραφή σε αυτά Επιμελητήρια καθίσταται προαιρετική. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών , Υποδομών και Δικτύων ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου».

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Άρθρο…..

«Η παρ. 1 του άρθρου 6 της από 12-12-2012 Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α/240/12-12-2012), που κυρώθηκε με το άρθρο 48 του Νόμου 4111/2013 (ΦΕΚ Α/18/25-1-2013) «συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, τροποποίηση του Νόμου 4093/2012 κλπ.», καταργείται από τότε που ίσχυσε».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.