Δήμος Σερβίων–Βελβεντού: Πιλοτική αναχλόαση στην πρώτη Ζώνη ΚτηνοτροφίαςΤρεις εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη στην Ορεινή Ζώνη του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού και την εξαγγελία του για τη δημιουργία της πρώτης Πανελλαδικά Ζώνης Κτηνοτροφίας σε μία έκταση περίπου 150.000 στρεμμάτων (Καστανιά, Μεταξά, Λιβαδερό, Ελάτη), πραγματοποιήθηκε η πρώτη πειραματική αναχλόαση βοσκότοπου στην περιοχή της ΄΄Ντοβράς΄΄ σε υψόμετρο 1300 μέτρων.

Μετά και την άμεση συνεργασία αυτό το διάστημα μεταξύ Υπουργείου και Δήμου Σερβίων – Βελβεντού, κλιμάκιο επιστημόνων από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προχώρησε στην πιλοτική σπορά στην περιοχή της ΄΄Ντοβράς΄΄, ενταγμένη στο πλαίσιο των δράσεων που σχετίζονται με τον εμπλουτισμό των βοσκοτόπων και την εξαγωγή συμπερασμάτων για την εφαρμογή τους στην ευρύτερη περιοχή.

Οι Ζώνες Κτηνοτροφίας «αποτελούν κοινόχρηστες περιοχές, στις οποίες οι κτηνοτρόφοι μπορούν να εγκατασταθούν οικειοθελώς, με στόχο την αύξηση της παραγωγής και του εισοδήματός τους. Προβλέπεται μεταξύ άλλων η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, δικτύων ηλεκτρισμού, ύδρευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων και των αποβλήτων.
 
Στα πλεονεκτήματα χωροθέτησης και δημιουργίας των συγκεκριμένων Ζωνών, συμπεριλαμβάνονται:

•    η μείωση του κόστους παραγωγής,
•    η εφαρμοσμένη ημιεκτατική διατροφή των ζώων,
•    η καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση του δυναμικού των βοσκοτόπων,
•    η προστασία του περιβάλλοντος,
•    η επιστημονική παρακολούθηση και ο έλεγχος υγείας των ζώων,
•    η υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων με καθετοποίηση της παραγωγής,
•    ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων.

Όλα τα παραπάνω στοχεύουν στην αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της κτηνοτροφίας και στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.