Μια Χαλιμά καλεσμένη από το φεστιβάλ αφήγησης ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης στην Αθήνα



Στην αρχή του Απριλίου στην πρωτεύουσα έρχεται η Λιβανέζα –Γαλλίδα αφηγήτρια, Λαϊλά Νταρβίς για να μεταφέρει στον κόσμο των χιλίων και μιας νυχτών. Ο κόσμος των αραβικών μύθων είναι οικογενειακή παράδοση για την Λαϊλά καθώς είναι κόρη του σημαντικότερου γαλλόφωνου Άραβα αφηγητή, του Τζιχάντ Νταρβίς που έχει ήδη χαρεί η Κοζάνη και έμαθε τις ιστορίες της από την γιαγιά της, μια μεγάλη λαϊκή αφηγήτρια της πόλης Σάιντα του Νοτίου Λιβάνου.

Προσκαλεσμένη του Στέλιου Πελασγού, του θεάτρου/ εργαστηρίου Μαιρηβή και του Διεθνούς Φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, η Λαϊλά θα δώσει παραστάσεις αφήγησης για παιδιά, για μεγάλους και μικρούς και θα διδάξει λίγα από τα μυστικά της Χαλιμάς σε ένα εργαστήρι για τους λάτρεις της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης. Μετά την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε το Διεθνές φεστιβάλ κουκλοθεάτρου που οργάνωσε το Θέατρο Μαιρηβή ξεκινάει μια νέα πρωτοβουλία σε ένα τομέα όπου έχει πρωτοστατήσει με τον πρωτεργάτη της αναβίωσης της λαϊκής προφορικής παράδοσης Στ. Πελασγό βάζοντας τον σπόρο για ένα διεθνές φεστιβάλ αφήγησης και προφορικής λογοτεχνίας.

Σε αυτή την προσπάθεια ενισχύεται από το Διεθνές Φεστιβάλ αφήγησης του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, του σημαντικότερου φεστιβάλ προφορικής αφήγησης στην Ελλάδα το οποίο φέτος αναβλήθηκε λόγω των εκλογών.

Η Λαϊλά Νταρβίς ενώνει την λαϊκή παράδοση του σταυροδρομιού των πολιτισμών, του Λιβάνου της καθ’ υμάς Ανατολής, της χώρας με τις δεκάδες θρησκείες και γλώσσες, με την σύγχρονη παράδοση της τέχνης των ιστορητών της Γαλλίας.

Θα δώσει δύο παραστάσεις με παράλληλη ελληνική μετάφραση/ συναφήγηση: Σάββατο 5 Απριλίου, 21.00 μ.μ. «Χίλιες και μια νύχτες» και Κυριακή 6 Απριλίου 15.00 μ.μ. «Η μικρή Φακή και άλλα αραβικά παραμύθια». Την Παρασκευή 9 Απριλίου, 21.00 μ.μ θα αφηγηθεί στα γαλλικά χωρίς μετάφραση «Τα ταξίδια του Μεσάουντα» ένα κύκλο ιστοριών που εντάσσεται στην παράδοση των 1001 νυχτών.

Οι παραστάσεις θα δοθούν στο θέατρο Μαιρηβή (Σαρή και Σαχτούρη, Ψυρή). Τηλέφωνο κράτησης θέσεων: 2105222181

Το Σάββατο 17.00 -19.00 και την Κυριακή 10.00 με 14.00 μ.μ. η Λαϊλά θα διδάξει τα μυστικά της Χαλιμάς (με ελληνική μετάφραση) στο εργαστήρι Μαιρηβή (Δεληγιώργη και Κεραμεικού, μετρό Μεταξουργείο) σε ενήλικες.

Τηλέφωνο δήλωσης συμμετοχής στα εργαστήρια: 2105222181
www.mairivi.gr
www.storytelling.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.