«Το βέλος του χρόνου – Από την Ιατρική… στην Πρυτανεία» – Της Καθηγήτριας Ιατρικής Ολυμπίας Γκίμπα Τζιαμπίρη από την ΚοζάνηΚυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΑΝΟS το νέο βιβλίο της Ολυμπία Γκίμπα Τζιαμπίρη «Το βέλος του χρόνου. Από την Ιατρική… στην Πρυτανεία».

Με τη συγγραφή αυτού του βιβλίου μου, “Το βέλος του χρόνου. Από την Ιατρική… στην Πρυτανεία”, θέλησα να σκιαγραφήσω, απλά και τεκμηριωμένα, ορισμένες στιγμές από τις διαδοχικές περιόδους της επιστημονικής και επαγγελματικής μου διαδρομής. Μέσα στις σελίδες του αναφέρομαι σε επιλογές μου που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας μου και σε χαρακτηριστικές στιγμές και γεγονότα που μου έκαναν εντύπωση, καθώς και στο πλαίσιο της εποχής μέσα στο οποίο όλα αυτά διαδραματίζονταν. Πρόκειται για τη συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου μου, «Μια γυναίκα θυμάται… Αναδρομές και αναζητήσεις», στο οποίο οι αναδρομές μου αφορούσαν κυρίως τα μαθητικά μου χρόνια που τα πέρασα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κοζάνη, καθώς και ζητήματα Παιδείας και της τότε επικαιρότητας.

Η Ολυμπία Γκίμπα-Τζιαμπίρη γεννήθηκε στην Κοζάνη. Είναι πτυχιούχος, Διδάκτωρ και Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και διηύθυνε το Εργαστήριο Φυσιολογίας και Νευροφυσιολογίας. Μετεκπαιδεύτηκε στη Νευροφυσιολογία και Νευροενδοκρινολογία σε Γερμανία, Αγγλία και Η.Π.Α. Έγραψε το πεντάτομο σύγγραμμα «Η Φυσιολογία του Ανθρώπου» καθώς και αρκετά άλλα ιατρικά συγγράμματα και δημοσίευσε πολυάριθμες πειραματικές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή ιατρικά περιοδικά. Επίσης, ασχολήθηκε και με τη συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων.

Το 1997 εξελέγη στην Πρυτανική Αρχή του Α.Π.Θ. (είναι η πρώτη γυναίκα Αντιπρύτανις στην Ιστορία του), αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη το 2000 για μία ακόμη τριετία, και υπηρέτησε ως Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, Πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. καθώς και διαφόρων Επιτροπών (Ερευνών, Κοσμητόρων, Κ.Ε.Ε.Μ.Ε. του Υπουργείου Παιδείας και της Συντακτικής Επιτροπής των περιοδικών “Πανεπιστημιούπολις” και “Ανάλεκτα”). Ήταν υπεύθυνη των Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Διεθνών Σχέσεων και εκπρόσωπος της Συνόδου των Ελλήνων Πρυτάνεων στην Ενωμένη Ευρώπη για θέματα Παιδείας στην CRE (Confederation Rectors European), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της EUA (European University Association) και εθνική συντονίστρια διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων κινητικότητας και ανταλλαγής φοιτητών και διδασκόντων. Η Καθηγήτρια Ολυμπία Γκίμπα-Τζιαμπίρη διετέλεσε Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ., 2004-2009), Έφορος του Αμερικανικού Κολεγίου Anatolia, Πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος της Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών του Κέντρου UNESCO στη Θεσσαλονίκη, καθώς και μέλος διαφόρων επιστημονικών, φιλανθρωπικών και πολιτιστικών Εταιρειών και Συλλόγων.

Για το έργο και την προσφορά της έχει τιμηθεί, μεταξύ πολλών άλλων, από την Εκκλησία (της Θεσσαλονίκης με τον Σταυρό του Αγίου Δημητρίου και τον Σταυρό του Γρηγορίου Παλαμά, της Βέροιας με τον Σταυρό του Αποστόλου Παύλου και από τη Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Βέροιας, ενώ είναι Επίτιμος Δημότης Πάρου και Χίου. Είναι παντρεμένη με τον Κωνσταντίνο Τζιαμπίρη, Καθηγητή Παιδιατρικής του Α.Π.Θ., και έχει δύο γιους, τον Αριστοτέλη και τον Γιώργο.

gothess.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.