Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι ημερίδες στη Δυτική Μακεδονία για τις υπερτροφές από τον συνεταιρισμό Εύκαρπον



Ο συνεταιρισμός Εύκαρπον πραγματοποίησε το διήμερο 8 και 9 Μαρτίου ημερίδες στο Αμύνταιο, την Φλώρινα και το Εμπόριο Κοζάνης με θέμα: «Συνεργατισμός και Υπερτροφές, ένας αναγκαίος συνδυασμός για βιώσιμη ανάπτυξη. Το παράδειγμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής και Εμπορίας Υπερτροφών Εύκαρπον». Το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν αρκετά μεγάλο για τις καλλιέργειες με τις οποίες ασχολείται ο συνεταιρισμός: Goji Berry, Μύρτιλλο, Ιπποφαές, Αρώνια.

Στον πρώτο κύκλο των ομιλιών έγινε παρουσίαση της σημασίας του κλίματος και της μετεωρολογίας για την σύγχρονη γεωργία και πώς αυτό μπορεί να συντελέσει σε μείωση του κόστους παραγωγής και σε πιο ανταγωνιστικά προϊόντα.

Στην συνέχεια έγινε παρουσίαση των καλλιεργειών από μέλη του συνεταιρισμού και καλλιεργητές της περιοχής όπου μεταφέρθηκε η μέχρι τώρα εμπειρία και γνώση. Αναφέρθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης των φυτών, οι εχθροί και κάποιες ασθένειες, μαζί με τους τρόπους αντιμετώπισης, κάποια οικονομικά δεδομένα για την βιωσιμότητα των καλλιεργειών, καθώς επίσης και τα οφέλη που παρουσιάζουν αυτά τα προϊόντα στην υγεία μας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καλλιέργεια του μύρτιλλου, καθώς η περιοχή μας διαθέτει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του και κυρίως όξινα εδάφη, κάτι σπάνιο για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η ημερίδες ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του Ιωάννη Γαλάτουλα, πρόεδρο του συνεταιρισμού Εύκαρπον, όπου παρουσιάστηκε διεξοδικά το πλάνο του συνεταιρισμού, η μέχρι τώρα πορεία του και τα μελλοντικά σχέδια. Αναλύθηκαν οι όροι και προϋποθέσεις ένταξης στον συνεταιρισμό από ενδιαφερόμενους καλλιεργητές, ανακοινώθηκαν οι πρώτες εμπορικές συμφωνίες που έχει κλείσει ο συνεταιρισμός και η έναρξη των εργασιών ανέγερσης του εργοστασίου μεταποίησης και συσκευασίας.

Μετά την ολοκλήρωση των ημερίδων ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις με το μεγαλύτερο μέρος της κουβέντας να αφιερώνεται κυρίως στις διαδικασίες ένταξης στον συνεταιρισμό. Συζητήθηκαν τα πλεονεκτήματα που μπορεί να αποφέρει ο συνεργατισμός ως διέξοδος έτσι ώστε να υπάρχει σωστή επιστημονική επίβλεψη των καλλιεργειών και αποφυγή λαθών του παρελθόντος. Σημαντικό ενδιαφέρον υπήρξε και για το πως μπορεί να γίνει η διάθεση των προϊόντων μέσω του συνεταιρισμού και πως αυτό μπορεί να αποφέρει οικονομικά οφέλη για τα μέλη του συνεταιρισμού ξεπερνώντας τους μεσάζοντες, φτάνοντας άμεσα στον τελικό καταναλωτή.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του συνεταιρισμού: http://www.efkarpon.com

Υπεύθυνος Επικοινωνίας Εύκαρπον ν. Κοζάνης / Φλώρινας – Καριπίδης Πέτρος, 6948237977, Καλλιεργητής μύρτιλλου στους Ανάργυρους Αμυνταίου, karipidis.p@efkarpon.com

Φωτογραφίες: Νίκος Δαλάκης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.