Τιμητική διάκριση του 2ου Γενικού Λυκείου Πτολεμαϊδας για τη συμμετοχή του στο Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης «Castello di Duino»Το θέμα της 10ης έκδοσης του διαγωνισμού για το Διεθνές Βραβείο Ποίησης “Castello di Duino” ήταν: “Εγώ / Εσύ ” – “I / You’’. Το θέμα αυτό τέθηκε προς συζήτηση σε όλες τις τάξεις του Λυκείου μας και, μέσω της συζήτησης στην τάξη, δόθηκε το χρονικό περιθώριο στους μαθητές να θέσουν τα ερωτήματά τους, να αποκτήσουν κίνητρα και να αποκαλύψουν τους «συγγραφείς» που ίσως κρύβουν μέσα τους.

Σύμφωνα με το θέμα οι μαθητές μας ενθαρρύνθηκαν να γράψουν σχετικά με την αγάπη, τη φιλία, τον διάλογο, το μίσος και κάθε είδους σχέση με τον «Άλλον» μέσα από την ποιητική γραφή.

Επιλέχθηκε, με τη βοήθεια των φιλολόγων του Λυκείου μας, κ.κ. Αυλογιάρη Αρετή, Κοντογουλίδου Όλγα, Μανώλη Βασιλική, η ομαδική εργασία δύο μαθητριών της Γ’ Λυκείου. Πρόκειται για τις μαθήτριες Ειρήνη Μπουράκη και Βασιλική Ξανθοπούλου, οι οποίες συνεργάστηκαν με πολύ χαρά και σε ελάχιστο χρόνο δημιούργησαν το έργο τους. Μάλιστα με αφορμή αυτό το ποίημα αποκαλύφθηκε η μεγάλη αγάπη των κοριτσιών να καταγράφουν συχνά τις σκέψεις τους είτε σε πεζή είτε σε ποιητική μορφή.

Το θέμα του ποιήματος “There are some nights…” αναπτύχθηκε με τρόπο απόλυτα ελεύθερο μέσα από την μεταφορά και την φαντασία τους, μεταφέροντας το εφηβικό καρδιοχτύπι των κοριτσιών, τα δάκρυα, το κενό, τα σπασμένα κομμάτια, το φώς που τρεμοπαίζει, την ανθρώπινη ύπαρξη σε γραπτό κείμενο.

Πρόκειται για ένα ανέκδοτο ποίημα που γράφτηκε στη μητρική γλώσσα των συγγραφέων – μαθητριών μας και μεταφράστηκε στην Αγγλική γλώσσα με την βοήθεια της καθηγήτριας Αγγλικών του σχολείου μας, κυρίας Μπαλίτα Θεοφανούλας, κατόπιν συζητήσεως με τις μαθήτριες, ώστε η μετάφραση να αποδώσει – κατά το δυνατόν – όλη τη δύναμη και την ευαισθησία του ποιήματος.

Θερμά συγχαρητήρια στις μαθήτριες μας

Μπουράκη Ειρήνη,
Ξανθοπούλου Βασιλική

και στις καθηγήτριες

Μπαλίτα Θεοφανούλα ΠΕ06,
Αυλογιάρη Αρετή ΠΕ02,
Κοντογουλίδου Όλγα ΠΕ02,
Μανώλη Βασιλική ΠΕ02.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.