Άναψε ο Φανός της Κρανιάς στο Πλατανόρευμα – Δείτε το βίντεοΜε τον Φανό της ΄΄Κρανιάς΄΄ άνοιξε ο κύκλος των φανών στις γειτονιές του Πλατανορεύματος του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού. Το γηραιότερο μέλος του φανού, σύμφωνα και με την παράδοση, άναψε τη φωτιά για να ακολουθήσει γνήσιο παραδοσιακό γλέντι με όλα τα έθιμα και τα ιδιαίτερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους φανούς του Πλατανορεύματος.

Η ιδιαιτερότητα των φανών στο  Πλατανόρευμα έχει να κάνει και με το εξής στοιχείο: Τα μέλη των άλλων φανών του χωριού επισκέπτονται τον φανό που ανάβει κάθε βράδυ. Αφού οι οικοδεσπότες υποδεχτούν τα μέλη του φανού που έχουν εμφανιστεί στην είσοδο τους ΄΄παραχωρούν΄΄ τον χώρο γύρω από τη φωτιά για να χορέψουν έναν παραδοσιακό χορό. Στη συνέχεια ο επισκέπτης φανός προσφέρει το καθιερωμένο δώρο του που χαρακτηρίζεται(το δώρο) από το καυστικό – σατυρικό του περιεχόμενο. Αντίστοιχο είναι το σκηνικό και με όλους τους φανούς για να ακολουθήσει ένα μεγάλο παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι με την συμμετοχή όλων των μελών των φανών, κατοίκων του χωριού και επισκεπτών.

 

FANOS KRANIAS PLATANOREYMA DHMOS SERVION-VELVENTOU from Dimos Servion – Velventou on Vimeo.

Σήμερα Τετάρτη θα ανοίξει ο κύκλος των φανών στις γειτονιές των Σερβίων με τον φανό του ΄΄Συνοικισμού΄΄ ενώ στο Πλατανόρευμα θα ανάψει ο φανός ΄΄Παλιόμυλος΄΄.

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

18:00 Παιδικό Αποκριάτικο Πάρτι στο Τρανόβαλτο
20:30 Φανός ΄΄Συνοικισμός΄΄ Σέρβια
20:30 Φανός ¨Παλιόμυλος¨ στο Πλατανόρευμα

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

20:30 Φάνος Λάβας
20:30 Φανός ¨Πυροβολείο¨ στο Πλατανόρευμα
20:30 Φανός στο Λιβαδερό

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.