Νέα φορο – κλοπή! Διπλός φόρος για μισθωτούς και συνταξιούχους με ακίνητα

– 55% προκαταβολή φόρου θα ζητήσει η εφορία από μισθωτούς και συνταξιούχους
– Σχεδόν διπλό φόρο θα αναγκαστούν να πληρώσουν όσοι έχουν εισόδημα από κάποιο ακίνητο
– Η μεγάλη παγίδα με τα επιπλέον εισοδήματα και πως εκτινάσσεται ο φόρος

Έστω και ένα ευρώ είναι αρκετό να φέρει σχεδόν διπλασιασμό του φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Πως;
Για τα εισοδήματα από ενοίκια και ελευθέρια επαγγέλματα προβλέπεται και προκαταβολή φόρου 55%.

Κάπως έτσι όποιος μισθωτός ή όποιος συνταξιούχος έχει έστω και ένα ελάχιστο εισόδημα από κάποιο ενοίκιο θα κληθεί να πληρώσει προκαταβολή φόρου στο 55%.

Ακόμη χειρότερα, η προκαταβολή δεν αφορά στο επιπλέον εισόδημα μόνο αλλά στο σύνολο του εισοδήματος.

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα “Καθημερινή” εάν οι μισθωτοί ή οι συνταξιούχοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα ή ελευθέριο επάγγελμα θα καταβάλουν προκαταβολή φόρου, ο οποίος θα προκύψει τόσο από τη φορολόγηση των αποδοχών ή των συντάξεων όσο και από τα ακίνητα ή το ελευθέριο επάγγελμα.

Για παράδειγμα, σε μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ προκύπτει φόρος 2.300 ευρώ (έχει υπολογιστεί έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ). Επίσης έχει εισοδήματα από ακίνητα τα οποία ανέρχονται σε 12.000 ευρώ ετησίως. Ο φόρος για τα ακίνητα ανέρχεται σε 1.200 ευρώ. Στο συνολικό φόρο (2.300 + 1.200) των 3.500 ευρώ θα υπολογιστεί και η προκαταβολή φόρου που ανέρχεται στο 55%. Δηλαδή ο φορολογούμενος θα πληρώσει το ποσό των 5.425 ευρώ στην εφορία. Εάν μάλιστα συνυπολογισθεί και η εισφορά αλληλεγγύης (640 ευρώ στα ανωτέρω εισοδήματα), τότε ο φόρος θα ανέλθει στο ποσό των 6.065 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά ανέρχεται σε 1% στα εισοδήματα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ και σε 2% στα εισοδήματα από 20.001 ευρώ έως και 50.000 ευρώ.

Είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι φορολογούμενοι που έχουν επιπλέον εισόδημα από κάποιο ενοίκιο και φαίνεται ότι είναι αυτοί που μπήκαν στο στόχαστρο. Ήδη πολλοί βουλευτές και από τα κυβερνητικά κόμματα έχουν αντιδράσει ωστόσο ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια κίνηση ώστε να φορολογηθούν μεν τα εισοδήματα, όχι όμως με αυτόν τον ληστρικό τρόπο.

newsit.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.