Σε αποκριάτικους ρυθμούς μπαίνει η Κοζάνη!



Σε αποκριάτικους ρυθμούς μπαίνει σιγά – σιγά η Κοζάνη, ενώ ο στολισμός της πόλης που ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες μεταφέρει σιγά το αποκριάτικο κλίμα και στους πολίτες της! Ήδη ο Δήμος Κοζάνης κυκλοφόρησε την αποκριάτικη αφίσα εκδηλώσεων, αλλά και το αποκριάτικο spot προβολής των εκδηλώσεων, ενώ καταρτίζεται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Οργανισμού Πολιτισμού Κοζάνης Χάρης Γελαδάρης μίλησε στον “Πρωινό Λόγο” για την προετοιμασία που έχει ξεκινήσει, όπως και για τις δράσεις που προγραμματίζονται να γίνουν.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα ανάψουν οι φανοί στην πόλη, ενώ καθημερινά θα υπάρχει πρόγραμμα εκδηλώσεων στην κεντρική πλατεία. Στην κεντρική πλατεία θα υπάρχουν τα “σπιτάκια” που θα φιλοξενούν παραδοσιακές επιχειρήσεις και προϊόντα, ενώ θα γίνει φυσικά η καθιερωμένη αποκριάτικη παρέλαση.

Ειδικότερα, από προχθές έχει ξεκινήσει ο στολισμός της πόλης, ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε το στήσιμο των δωματίων στους χώρους των φανών. Έχουν γίνει οι απαραίτητες συναντήσεις του Δήμου με τους εκπροσώπους των φανών, έχουν κλείσει ήδη οι ορχήστρες χάλκινων που θα συμμετέχουν, ενώ σήμερα Πέμπτη θα ξεκινήσει να στήνεται η εξέδρα των εκδηλώσεων στην κεντρική πλατεία, όπου και θα χτυπάει καθημερινά ο παλμός της κοζανίτικης Αποκριάς. “Είμαστε στην αιχμή της προετοιμασίας της Αποκριάς, ενώ το πρόγραμμα εκδηλώσεων βρίσκεται στην τεχνική του φάση. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, θα κινηθούμε στα γνώριμα μονοπάτια. Θα συμμετέχουν κάποια χορευτικά συγκροτήματα από μέρη της Μακεδονίας. Η αποκριά της Κοζάνης είναι συγκεκριμένη, παραδοσιακή και βασικό στοιχείο της είναι το άναμμα του φανού”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γελαδάρης.

Φέτος θα ανάψουν κανονικά και οι 14 φανοί στην πόλη της Κοζάνης, όπως και πέρυσι, οι οποίοι και αποτελούν το κεντρικό δρώμενο της Αποκριάς. Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος, ο Δήμος Κοζάνης, όπως τόνισε ο κ. Γελαδάρης, πάντα ενισχύει τους φανούς, τόσο οικονομικά όσο και από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής, ενώ ο δήμος προμηθεύει τον εκάστοτε φανό με κρασί και κιχιά. Όπως πέρυσι έτσι και φέτος ο δήμος θα ενισχύει τον κάθε φανό με το ποσό των 1.300 ευρώ περίπου, ενώ άγνωστο είναι αν θα ενισχύσει η Περιφέρεια. Να θυμίσουμε πως μέχρι στιγμής παρόμοια απόφαση δεν έχει παρθεί ακόμη, ενώ πέρυσι είχε δοθεί το ποσό των 500 ευρώ σε κάθε φανό από την Περιφέρεια.

Πανελλαδική προβολή – Αισιόδοξα μηνύματα για τις κρατήσεις!

Το spot της Αποκριά, μάλιστα, από την Κυριακή της Μικρής Αποκριάς και μετά θα προβληθεί σε κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, όπως έγινε και πέρυσι, με στόχο να γίνει μια μεγάλη προώθηση για την προσέλκυση επισκεπτών.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει προγραμματισμός από το Δήμο ώστε να παρουσιαστεί το έθιμο του Φανού σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως γινόταν άλλα χρόνια, ενώ σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά σύμφωνα με τον κ. Γελαδάρη. Μάλιστα εντός της εβδομάδας πρόκειται να γίνει σχετική συζήτηση στη ΔΕΠΑΚ με τους εκπροσώπους των ξενοδόχων της περιοχής, όπου και θα συζητηθούν τα ζητήματα των τιμών αλλά και θα υπάρξει μια πρώτη εικόνα για τις κρατήσεις που υπάρχουν ήδη.

Σε δηλώσεις του προέδρου των ξενοδόχων Νομού Κοζάνης Ιάκωβου Παντελίδη στον “Πρωινό Λόγο”, ο τελευταίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την κίνηση που θα υπάρξει την αποκριά. Μάλιστα τόνισε πως γίνεται προσπάθεια ώστε οι τιμές να είναι συγκρατημένες, ενώ σε ό,τι αφορά το δικό του κατάλυμα, οι κρατήσεις φτάνουν στο 50% των δωματίων μέχρι σήμερα (με μια μέση τιμή δωματίου στα 70 ευρώ με φαγητό). Οι τιμές στα ξενοδοχεία της Κοζάνης είναι πιο ανεβασμένες και ποικίλουν, ενώ πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει από την ερχόμενη εβδομάδα και μετά.

Πρωινός Λόγος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.