Το ποσό του €1 εκατ. ζητά από το δημόσιο η εταιρεία Ούζου Μέλαθρον



Το ποσό του ενός εκατ. ευρώ διεκδικεί, με αγωγή που κατέθεσε κατά του ελληνικού δημοσίου, η εταιρεία “Ούζου Μέλαθρον Α.Ε.- Επισιτιστικές Εργασίες”.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, τονίζει πως διεκδικεί τα χρήματα με τα οποία επιβαρύνθηκε, λόγω της πολύχρονης ταλαιπωρίας και καθυστέρησης από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών στη διεκπεραίωση αιτήματός της, σχετικά με τις καταστροφές που έγιναν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά τα εκτεταμένα επεισόδια που προκλήθηκαν το Δεκέμβριο του 2008, μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την έγγραφη δικαίωση της “Ούζου Μέλαθρον” από τον Συνήγορο του Πολίτη, αρχή στην οποία προσέφυγε, για την ολιγωρία -όπως τονίζεται στην ανακοίνωση- των κρατικών υπηρεσιών, που την οδήγησαν σε οικονομική δυσλειτουργία και απώλεια τουλάχιστον 60 θέσεων εργασίας.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία, μετά τα πολυήμερα επεισόδια του Δεκέμβρη του 2008, όπως δικαιούτο, είχε υποβάλλει αίτημα για τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου (σε ποσοστό 80%). Το αίτημα εγκρίθηκε και η απόφαση εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 2011, έχοντας ισχύ έως τον Ιούνιο του επόμενου χρόνου.

Κατόπιν αυτού, η επιχείρηση, αφού απευθύνθηκε σε τραπεζικά ιδρύματα και βρήκε χρηματοδότηση, ζήτησε (τον Απρίλιο του 2012) να τής δοθεί παράταση της έγκρισης από το υπουργείο Οικονομικών, “καθώς η οικονομική και πολιτική αστάθεια εκείνης της χρονικής περιόδου αποτελούσε τροχοπέδη στην ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης του δανείου”.

Ωστόσο, επί του παραπάνω αιτήματος, η αρμόδια υπηρεσία απάντησε κατόπιν παρέλευσης δέκα μηνών, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να εκδοθεί υπουργική απόφαση, τροποποιητική της προγενέστερης, η έκδοση της οποίας δεν θεωρείτο πλέον σκόπιμη λόγω παρέλευσης ήδη μεγάλου χρονικού διαστήματος από τα επεισόδια του 2008 και επομένως δεν πληρούνταν πλέον ο σκοπός της χορήγησης κεφαλαίου κίνησης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, αφού εξέτασε την περίπτωση, αποφάνθηκε ότι “οι καθυστερήσεις εκ μέρους της διοίκησης αποδεδειγμένα επιβάρυναν την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης”.

Η “Ούζου Μέλαθρον”, που συνεχίζει να λειτουργεί και προσφάτως συμπλήρωσε 20 χρόνια παρουσίας στην αγορά, το περασμένο καλοκαίρι προσέφυγε για δεύτερη φορά στα πολιτικά δικαστήρια, επιχειρώντας την ένταξή της στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.