Ενημέρωση Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης για την πιθανή επερχόμενη αλλαγή στα σημεία πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ



Οι εποχές που ζούμε είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τους περισσότερους Έλληνες πολίτες λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, η οποία εκτός από οικονομική στενότητα και ανέχεια, προκάλεσε επίσης τεράστιες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές καθώς και κρίση στους θεσμούς και τις αξίες γενικότερα.

Οι φαρμακοποιοί βιώνουμε την ίδια άσχημη κατάσταση. Έχοντας μάλιστα τον διττό ρόλο του επιστήμονα και του ελεύθερου επαγγελματία, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες όχι μόνο της οικονομικής μας διάλυσης αλλά και μίας μεθοδευμένης πιθανώς προσπάθειας υποβάθμισης του επιστημονικού μας ρόλου. Το φαρμακείο αποτελεί έναν από τους πυλώνες πρωτοβάθμιας υγείας, όπου ο καθένας εκτός από φάρμακα και οδηγίες χορήγησης για αυτά και κυρίως για τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), μπορεί καθημερινά να δέχεται από τον φαρμακοποιό συμβουλές υγείας, πρώτες βοήθειες και άλλες υπηρεσίες δωρεάν.

Όλα αυτά τα μέχρι τώρα δεδομένα τείνουν να αλλοιωθούν με την πρόθεση κάποιων στελεχών της κυβέρνησης και κυρίως του Υπουργείου Ανάπτυξης να μπουν τα ΜΥΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ. Θεώρησαν ότι τα ΜΥΣΥΦΑ είναι «ολίγον» φάρμακα και μπορούν να πωλούνται ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ και αργότερα οπουδήποτε αλλού (περίπτερα, παντοπωλεία κλπ), ώστε να υπάρξει επιπλέον «ανάπτυξη» και ενίσχυση της ελεύθερης αγοράς. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ωστόσο το ανακοίνωσε ξεκάθαρα:  τα ΜΥΣΥΦΑ δεν είναι άλλης η Β΄ κατηγορίας φάρμακα. Είναι και αυτά φάρμακα με ενδείξεις, αντενδείξεις και παρενέργειες τα οποία εκτός των άλλων απαιτείται να φυλάσσονται υπό συγκεκριμένες συνθήκες ασφαλείας.

Το επιχείρημα της μείωσης της τιμής των φαρμάκων εφόσον απελευθερωθεί η πώλησή τους αποδεικνύεται εντελώς άστοχο καθώς σε όσες χώρες τα φάρμακα «μπήκαν» στα σούπερ μάρκετ, οι τιμές αυτών αυξήθηκαν κατακόρυφα. Στην Ελλάδα μάλιστα οι τιμές των ΜΥΣΥΦΑ είναι τεκμηριωμένα οι χαμηλότερες στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, 20 χάπια Depon στην Ελλάδα στοιχίζουν 0,75€, στην Αγγλία 2,43€ και στις Η.Π.Α. 2,79€.

Επιπλέον έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδειξαν ραγδαία αύξηση δηλητηριάσεων και φαινομένων τοξικότητας από λανθασμένη ή αλόγιστη χρήση φαρμάκων στις χώρες όπου τα φάρμακα άρχισαν να διατίθενται από άλλα σημεία πώλησης εκτός φαρμακείων.                                                                       

Και αν ακόμα κάποιοι προβάλλουν ως επιχείρημα την πιθανή παρουσία υπαλλήλου φαρμακοποιού μέσα στα σούπερ μάρκετ, δεν λαμβάνουν υπόψη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δεν εγκρίνει κάτι τέτοιο. Ο εν λόγω φαρμακοποιός θα  εποπτεύεται από τον εκάστοτε υπεύθυνο του πολυκαταστήματος και θα πρέπει να υπηρετεί τον στόχο της κερδοφορίας, ειδάλλως κινδυνεύει να απολυθεί. Αντίθετα, οι ανεξάρτητοι φαρμακοποιοί είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες, μπορούν ελεύθερα να εξασκούν το λειτούργημά τους και έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι όποια λάθος πώληση φαρμάκου, απόρροια κερδοσκοπίας, μπορεί να αποβεί μοιραία για την υγεία, την εμπιστοσύνη του κόσμου και τη βιωσιμότητα του φαρμακείου τους.

Ως Φαρμακευτικός Σύλλογος Κοζάνης και λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς ιδιαιτερότητες του Νομού μας, όπως είναι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες και πολύ περισσότερο οι δραστηριότητες της Δ.Ε.Η. που κάνουν την υγεία των πολιτών ιδιαίτερα ευαίσθητη σε ασθένειες, αισθανθήκαμε το χρέος να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για την πιθανή επερχόμενη αλλαγή στα σημεία πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ. Στον βωμό του κέρδους δεν μπορούμε να θυσιάζουμε την υγεία. Αυτή πρέπει να θωρακίζεται πάνω απ’ όλα.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.