Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Γιάννη Καραγιαννίδη κουνιάδο του Άδωνη Γεωργιάδη και άλλωνΌπως αποκάλυψε το koutipandoras.gr σοβαρό σκάνδαλο συγκάλυψης «μυρίζει» η υπόθεση του διεθνώς καταζητούμενου Γιάννη Καραγιαννίδη, αδελφού της Ευγενίας Μανωλίδου και κουνιάδου του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος κυκλοφορεί ελεύθερος παρά το διεθνές ένταλμα σύλληψης της Interpol, πιθανότατα στην Αθήνα.

Σε βάρος του Καραγιαννίδη εκκρεμεί ένταλμα του FBI και συγκεκριμένα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος από το 1999 όταν εγκατέλειψε τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ζούσε, ενώ του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για μόλυνση του περιβάλλοντος. Ο Γιάννης Καραγιαννίδης φέρεται να άδειασε στη θάλασσα, στα ανοιχτά της Νότιας Κίνας, ένα φορτίο 487 κιλών σιτηρών, επιμολυσμένο με πετρέλαιο. Οι κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί από τις αμερικανικές Αρχές εδώ και περίπου 15 χρόνια είναι παράνομη απόθεση πετρελαίου και πετρελαιοειδών, συνωμοσία για απόθεση πετρελαίου και πετρελαιοειδών, παρεμπόδιση εν εξελίξει έρευνας και εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από το 2005, ο κουνιάδος του Άδωνη Γεωργιάδη, διώκεται επίσημα και από την Interpol, η οποία έχει εκδώσει εις βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης. Στις 17 Ιουλίου του 2009 η Εισαγγελία Εφετών Αθήνας διαβίβασε προς το υπουργείο Δικαιοσύνης εντολή προς εκτέλεση του διεθνούς εντάλματος του Καραγιαννίδη, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο καταζητούμενος Καραγιαννίδης είναι παντρεμένος με την Ευθυμία Ανδρεουλάκου, ανιψιά του σημερινού γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Θανάση Ανδρεουλάκου και κόρη του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργού Απόστολου Ανδρεουλάκου. Το στοιχείο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι όπως προκύπτει από καλά πληροφορημένες πηγές, τα στοιχεία, αλλά ακόμη και η διεύθυνση του Γιάννη Καραγιαννίδη, είναι γνωστά στις Αρχές.

Όπως άλλωστε προκύπτει και από το επίσημο έγγραφο της Αμερικανικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ο καταζητούμενος για κακούργημα, κουνιάδος του Άδωνη Γεωργιάδη βρίσκεται πιθανότατα στην Αθήνα. Αυτό βεβαίως δεν αποτελεί είδηση, αφού όπως είχε αποκαλύψει τον Ιούλιο του 2009 το «Πρώτο Θέμα», ο Καραγιαννίδης, ενώ ήδη καταζητείτο, ήταν παρών στον γάμο της αδελφής του Ευγενίας με τον μετέπειτα υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη. Η εφημερίδα, είχε φέρει στο φως της δημοσιότητα και φωτογραφίες του καταζητούμενου Καραγιαννίδη, οι οποίες στη συνέχεια κατέβηκαν από την ιστοσελίδα της, τις έχει όμως στη διάθεσή του το koutipandoras.gr.

 
Οσμή συγκάλυψης από υψηλά κλιμάκια

Για το μείζον αυτό θέμα κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, στις 13 του περασμένου Οκτωβρίου, η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, την οποία ερώτηση επανέλαβε περίπου ενάμιση μήνα μετά, αφού δεν είχε λάβει καμία απάντηση. Δεν είναι βεβαίως άγνωστη η αδιαφορία ορισμένων υπουργείων για τις διαδικασίες του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση ετίθετο σοβαρότατο θέμα συγκάλυψης και προστασίας ενός διεθνώς καταζητούμενου. Έτσι, ελέω των πιέσεων, στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, ο Νίκος Δένδιας υποχρεώθηκε να απαντήσει. Η ενημέρωση της βουλευτού όμως, ήταν και πάλι ελλειπής.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο του υπουργού δεν περιήλθαν ποτέ στα χέρια των Αρχών σχετικές με τον Καραγιαννίδη πληροφορίες ή καταγγελίες. Η πληροφορία αυτή αμφισβητείται βεβαίως, από το γεγονός και μόνο ότι μια εφημερίδα ανακάλυψε τον καταζητούμενο και έδωσε ακόμη και τη φωτογραφία του στη δημοσιότητα. Αμφισβητείται ακόμη από το ότι οι ελληνικές Αρχές, όπως και οι Αρχές κάθε κράτους, είναι ενημερωμένες για τους καταζητούμενους από την ίδια την Interpol.

Στην ίδια απάντηση ο Νίκος Δένδιας επεσήμαινε ότι «τα αιτούμενα αριθμητικά στοιχεία των αγγελιών διεθνών αναζητήσεων δεν δύνανται να υπολογιστούν σε βάθος δεκαετίας, διότι μετά την παύση των αναζητήσεων για οποιοδήποτε λόγο, οι εν λόγω αγγελίες διαγράφονται από τη βάση διωκόμενων ατόμων της Interpol». O ισχυρισμός αυτός δεν ισχύει φυσικά για την περίπτωση του Καραγιαννίδη, αφού το ένταλμα σε βάρος του δεν έχει διαγραφεί ούτε από τη βάση της Interpol, ούτε από εκείνη της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ. Πρόκειται δε για ένταλμα το οποίο μπορεί καθένας να βρει κάνοντας μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Άλλωστε είναι δύσκολο έως αδύνατο μια οργάνωση όπως η Interpol να διατηρεί στη βάση της τα στοιχεία ανθρώπων των οποίων η δίωξη έχει παυθεί.

Πέραν αυτών ο Νίκος Δένδιας παρέδωσε στη Βουλή έγγραφο από το οποίο προκύπτει ο αριθμός των αιτημάτων έκδοσης από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και τα είδη των αδικημάτων για τα οποία διώκονται συγκεκριμένα πρόσωπα. Στο έγγραφο αυτό δεν αναφέρεται πουθενά η περίπτωση του κουνιάδου του Άδωνη Γεωργιάδη, Γιάννη Καραγιαννίδη. Συγκεκριμένα, ενώ αναλυτικά αναφέρονται περιπτώσεις από το 2002 κι έπειτα, ναρκωτικών, υπεξαιρέσεων, σεξουαλικής κακοποίησης, απαγωγών, ανθρωποκτονιών κ.α., πουθενά δεν φαίνεται να έχει διαπράξει κάποιος τα αδικήματα για τα οποία διώκεται ο Καραγιαννίδης.

Το koutipandoras.gr απηύθηνε επίσημο ερώτημα προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία, αναφορικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του καταζητούμενου Καραγιαννίδη. Μέχρι τη συγγραφή του παρόντος δεν είχε δοθεί καμιά επίσημη απάντηση.

Του Μάριου Αραβαντινού

 
Σιγή Δένδια και «φάλτσα» Ανδρεουλάκου για τον κουνιάδο του Άδωνη

Σταχυολογώντας την απάντηση που εξέδωσε ο Θανάσης Ανδρεουλάκος για την υπόθεση του καταζητούμενου Καραγιαννίδη, που όπως αποκάλυψε το koutipandoras.gr είναι κουνιάδος του Άδωνη Γεωργιάδη και ανιψιός του γ.γ. Δημόσιας Τάξης βγαίνουν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία εκθέτουν ακόμα περισσότερο τον ίδιο τον γ.γ. Δημόσιας Τάξης.

Αρχικά είναι φανερή η πρόθεση του υπουργού, Νίκου Δένδια, να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από την υπόθεση καθώς η ανακοίνωση προέρχεται από το γραφείο του γγ κ. Ανδρεουλάκου και όχι από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Ο κ. Ανδρεουλάκος προέβαλε 2 ισχυρισμούς προκειμένου να διασωθεί, ισχυρισμούς τους οποίους όμως διαψεύδει το υπουργείο Δικαιοσύνης:

1.   ότι ο φάκελος Καραγιαννίδη διαβιβάσθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία Εφετών το 2005 και ότι εκείνη έκρινε πως «δεν επιτρέπεται η έκδοση του στις Η.Π.Α λόγω υπηκοότητας». Ανατρέχοντας όμως στο υπʼαριθμ. πρωτ. 902/7-11-2013 έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου διαπιστώνουμε πως καμία τέτοια υπόθεση δεν διαβιβάσθηκε το 2005 από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης!

2.   ότι δεν υπάρχει καμία «συγκάλυψη με τη στήριξη Αξιωματούχων» υπονοώντας σαφώς τον εαυτό του. Πάλι όμως σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Δικαιοσύνης στις 17-7-2009 ο αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, μετά το γνωστό δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», είχε ζητήσει από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου να συνεργαστεί με τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές προκειμένου ο Καραγιαννίδης να δικαστεί από τα Ελληνικά δικαστήρια. Το έγγραφο του Εισαγγελέα με αριθμ. πρωτ. ΕΚΔ 2730 (ΦΕ 5614) όφειλε να το γνωρίζει ο κ. Ανδρεουλάκος καθώς την ίδια περίοδο ως Γενικός Γραμματέας προϊστατο της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης! Πρέπει επομένως να μας πει αν προώθησε τελικά το εισαγγελικό αίτημα στις αμερικανικές αρχές. Αν δεν το έκανε, οφείλει να εξηγήσει το γιατί, αναλαμβάνοντας παράλληλα και τις αντίστοιχες νομικές ευθύνες.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ανδρεουλάκος έστω και τώρα, φέροντας βαρύτατες πολιτικές ευθύνες και με έντονη την οσμή συγκάλυψης της υπόθεσης του ανηψιού του είναι απολύτως έκθετος και θα πρέπει να τοποθετηθεί δημόσια, τόσο ο ίδιος, όσο και ο πολιτικός του προϊστάμενος, Νίκος Δένδιας.

Πηγή: koutipandoras.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.