Φλώρινα: S.O.S. για την ατμοσφαιρική ρύπανση!Το επιτρεπτό όριο για την κυβέρνηση για τα αιωρούμενα σωματίδια είναι 50 (100 συναγερμός) μγρ/κμ, ενώ ο Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) αναφέρει ότι και τα 10 είναι επικίνδυνα και δεν μπορεί να υπάρξουν ανώτατα όρια. Φανταστείτε το μέγεθος του προβλήματος όταν φτάνουμε τα ολικά πάνω από 400 μγρ/κμ και τα μικρότερα από ΡΜ10 στα 300 μγρ/κμ. Φτάσαμε να μετράμε σε σημεία της πόλης μας και 3000 μγρ/κμ και σε καφενεία που καπνίζουν πάνω από 5000 μγρ/κμ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ; Μετά αναρωτιόμαστε για τους θανάτους;

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Στις πόλεις μας έχουμε κυρίως 2 ατμοσφαιρικούς ρύπους: SO2 και αιωρούμενα σωματίδια.

Τα αιωρούμενα σωματίδια προκαλούν αλλεργίες, άσθμα, ιγμορίτιδες, ρινίτιδες, αναπνευστικά κλπ. Χωρίζονται ανάλογα με τα μεγέθη. Τα μικρότερα από 10 μm (μικρά) εισχωρούν δια μέσου των κυψελίδων των πνευμόνων στο αίμα και μαζί με άλλους παράγοντες ενεργοποιούν τον μηχανισμό της πήξης και επιταχύνουν την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, στενεύουν δηλαδή τις αρτηρίες με άμεσο αποτέλεσμα καρδιοεγκεφαλικά. Τα καρδιεγκεφαλικά μοιάζουν σαν την κεντρική θέρμανση, όπου λέβητας είναι τα πνευμόνια, κυκλοφορητής είναι η καρδιά, κεντρικές σωληνώσεις, οι αρτηρίες και σώματα τα όργανα ή περιοχές του σώματος. Όταν βουλώσει σε κάποιο σημείο ο μικρός σωλήνας της θέρμανσης δεν θα λειτουργεί το αντίστοιχο θερμαντικό σώμα, το ίδιο συμβαίνει και με το βούλωμα σε κάποιο σημείο μικρή αρτηρία δεν θα δουλεύει το αντίστοιχο σημείο. Όταν βουλώσει κεντρικός σωλήνας τότε δε δουλεύει η θέρμανση ή σπάει ο κυκλοφορητής, το ίδιο συμβαίνει και με το βούλωμα κεντρικής αρτηρίας οπότε ή γίνεται εγκεφαλικό βαρύ ή έμφραγμα.

Το SO2 είναι επικίνδυνο και προκαλεί βρογχόσπασμο, πνευμονίες και πνευμονικό οίδημα. Εκτός από τα αυτά το SO2 με το σινιάκι (υγρασία) δημιουργεί θειικό και θειούχο οξύ και γι’ αυτό είχαμε κάθε χρόνο χαλασμένα λούκια και κεραμίδια και αυτά τα εισπνέουμε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ για 24 ώρες η τιμή δεν μπορεί να είναι πάνω από 200 – 250 μγρ/κμ Φανταστείτε το μέγεθος του προβλήματος, όταν φτάνουμε πάνω από τα 1000.

Τα παραπάνω προέρχονται από ΚΑΥΣΗ PELLETS ΚΑΙ ΛΙΓΝΙΤΗ

ΛΙΓΝΙΤΗΣ
Η ραδιενέργεια του λιγνίτη είναι υψηλή και αυτό φαίνεται από τις μετρήσεις και τα στοιχεία από τους ειδικούς. Η διαφεύγουσα τέφρα είναι 8 φορές πάνω από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια ραδιενεργή. Οι δικοί μας λιγνίτες είναι 20 – 30 φορές περισσότερο ραδιενεργοί από τους ξένους.

Η τέφρα είναι 4 – 5 φορές περισσότερο ραδιενεργή από τον λιγνίτη. Φανταστείτε πόσο επικίνδυνη είναι η τέφρα όταν την εισπνέουμε όπως στην πόλη μας ( Φλώρινα ) από την χρήση του λιγνίτη στις κεντρικές θερμάνσεις.

Όμως ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι η τέφρα που μπαίνει στα τσιμέντα, η οποία τέφρα είναι πολύ ραδιενεργή. Πολλοί φορείς εν ονόματι του συμφέροντος προσπαθούν το μεγάλο λάθος (να γίνεται η τέφρα τσιμέντο λόγω ραδιενέργειας) να παρουσιάζουν το λάθος ως μεγάλο επίτευγμα. Το μπετόν δυστυχώς το έχουμε στα σπίτια μας και δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος από ραδιενέργεια. Όσοι αμφιβάλουν ας κάνουν μετρήσεις εάν τολμάνε και θα διαπιστώσουν μόνοι τους.
Ξέρετε πόσο μεγάλες (πάνω από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια) είναι οι τιμές ραδιενέργειας μέσα στα σπίτια μας ειδικά στο Ράδιο 226;
Τι θα γίνει με αυτό το πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα; Τι κάνουν οι αρμόδιοι και η πολιτεία;
Επειδή οι βιομηχανίες τσιμέντου αγοράζουν την τέφρα πολύ φτηνά (1 δρχ περίπου το κιλό) και μας την πουλάνε ως τσιμέντο τόσο ακριβά, μήπως θα πρέπει να υπολογίζουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα την υγεία των πολιτών. Πόσες χιλιάδες (ειδικά παιδιά) θα πάθουν λευχαιμία και άλλες μορφές καρκίνου.

PELLETS
Η κατασκευή των pellets γίνεται από την συμπίεση μάζας διαφόρων ξύλων και υπολειμμάτων του ξύλου. Μέχρι εδώ πολύ καλά. Όμως το πολύ άσχημο είναι, ότι η συμπίεση των pellets γίνεται από ορισμένες εταιρίες με ειδικές κόλλες με ρητίνη η οποία με την καύση είναι πολύ επικίνδυνη.
Επίσης και τα καυσόξυλα πρέπει να είναι στεγνά (να μην έχουν υγρασία) και κανονικά πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά από 2 χρόνια.

ΔΙΑΦΟΡΑ
Πολλοί κάτοικοι λόγω οικονομικών δυσχερειών χρησιμοποιούν ως καύσιμο ύλη στις θερμάνσεις τους οτιδήποτε άχρηστα υλικά όπως καμένα λάδια (είναι ποινικό αδίκημα), νάιλον, λάδια από βαφεία, βαμμένα ξύλα κλπ, τα οποία είναι πάρα πολύ επικίνδυνα. Επίσης μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται από την ανεξέλεγκτη ξύλευση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ναι μεν οι πολιτικοί μας, μας κατάντησαν εδώ και τι θα κάνει ο φτωχός; Αλλά τι θα κάνουμε με την υγεία μας; Θα πρέπει να πεθάνουμε;
Υπάρχει κάτοικος που να μην έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, τουλάχιστον αλλεργίες ή ιγμορίτιδα κλπ;
Οι υπεύθυνοι, τι θα κάνουν;
Τέλος τα δήθεν οφέλη από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης (στην πράξη υπάρχει μείωση), το κράτους χάνει τεράστια έσοδα από τις εργατοώρες που χάνονται και από τις αρρώστιες που προκαλούνται εξαιτίας από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
Παρακαλούμε τους πολίτες της Φλώρινας να μην επιτρέπουν, και να καταγγέλλουν όποιον χρησιμοποιεί επικίνδυνα υλικά και λιγνίτη.

Παντελής Σολάκης
Πρόεδρος διαφόρων Συλλόγων
και κύρια των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

neaflorina.blogspot.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.