101 προϊόντα κατοχύρωσαν την ελληνική ταυτότητα – Κρόκος Κοζάνης, μήλα Καστοριάς και φασόλια Πρεσπών είναι κάποια απ’αυτάΚαριέρα στο εξωτερικό κάνουν πλέον όλο και περισσότερο ελληνικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης, άγνωστα μέχρι πρότινος στις ξένες αγορές, όπως το κασέρι, η γραβιέρα Νάξου, το Κρητικό Παξιμάδι, τα μήλα Ζαγοράς, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, και τα φασόλια Πρεσπών.

Διαβάστε τον κατάλογο με τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ
 
Πρόκειται για μερικά από τα 101 ελληνικά προιόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια σχετικής χθεσινής εκδήλωσης, παρουσία των Κοινοτικών Επιτρόπων Γεωργίας κ. Ντάσιαν Τσιόλος και Αλιείας κυρίας Μαρίας Δαμανάκη.

Έχοντας κατοχυρώσει 101 προϊόντα με τα σχετικά σήματα, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 5η θέση της Ε. Ε από την 7η πέρυσι, πίσω μόνο από Ιταλία (261), Γαλλία (208), Ισπανία (173) και Πορτογαλία (123).

Το νήμα μάλιστα έκοψαν ταυτόχρονα το ελαιόλαδο Μεσσαράς (100ο), και το τοματάκι Σαντορίνης (101ο), ενώ εκκρεμούν στις ευρωπαικές υπηρεσίες αιτήματα για 4 ακόμη προιόντα. Τη σταφίδα σουλτανίνας Κρήτης, το ελαιόλαδο Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής, το επίσης ελαιόλαδο Σητεία Κρήτης, και τα φασόλια γίγαντες – ελέφαντες Καστοριάς. Ισως λοιπόν σε λίγους μήνες τα ελληνικά ΠΟΠ προιόντα να αριθμούν συνολικά 105 ή και περισσότερα.

“Πηγαίνετε πάρα πολύ γρήγορα. Αν καθυστερούσε λίγο καιρό ακόμη η σημερινή εκδήλωση, ίσως να είχαμε 110 ή και 150 προϊόντα ΠΟΠ από την Ελλάδα”, είπε χαριτολογώντας ο Επίτροπος σε θέματα Γεωργίας Ντάσιαν Τσιόλος.

Μπορεί τα παραπάνω νούμερα να μην είναι και τόσο φιλόδοξα. Οπως δεσμεύθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, στο τρέχον εξάμηνο η ελληνική προεδρία θα προωθήσει την κατοχύρωση και άλλων σημάτων πανευρωπαϊκά, και συγκεκριμένα για τα παραδοσιακά, νησιωτικά και ορεινά προϊόντα, καθώς και για τα βιολογικής παραγωγής, κατηγορίες για τις οποίες υποάρχουν πολλά υποψήφια ελληνικά είδη.

“Είναι απορίας άξιον πως μια κατεξοχήν θαλάσσια χώρα, σαν την Ελλάδα, δεν έχει καταχωρήσει ως προϊόν γεωγραφικής προέλευσης παρά μόνο ένα προϊόν της θάλασσας, το Αυγοτάραχο Μεσολογγίου, όταν υπάρχουν τόσα πολλά και ξεχωριστά προϊόντα όπως το Σημιακό γαριδάκι, η σαρδέλα Καλλονής, ο τόνος Αλοννήσου ή το γαριδάκι Θερμαϊκού”, σχολίασε από την πλευρά της η Επίτροπος Αλιείας κυρία Δαμανάκη.

«Από τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ, περίπου 30 αφορούν ελαιόλαδο και ελιά, 20 έχουν να κάνουν με τυριά, και 29 με φρούτα – λαχανικά ξηρούς καρπούς», ανέφερε ο κ. Τσαυτάρης. Επισημαίνεται ότι πρόσφατα τα ΕΛΤΑ αποφάσισαν να κάνουν γραμματόσημα με όλα τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ.

Δύσκολη η συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ

Το στοίχημα πάντως που καλούνται να κερδίσουν οι Βρυξέλλες είναι να κατοχυρωθεί η ονομασία των προιόντων αυτών από χώρες σαν τις ΗΠΑ, όπως συνέβη πρόσφατα με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Καναδά.

“Δύσκολο στοίχημα η διαπραγμάτευση για εμπορική συμφωνία Ε. Ε. – ΗΠΑ, πρόκειται για αγορά δέκα φορές το μέγεθος του Καναδά, πρέπει ωστόσο να το παλέψουμε”, ανέφερε από την πλευρά του ο Πάολο Ντε Κάστρο, πρόεδρος Επιτροπής Γεωργίας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Διότι μπορεί ο Επίτροπος Τσιόλος μιλώντας για τη φέτα να τη χαρακτήρισε “προϊόν πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό”, ωστόσο ειδικά στα τυροκομικά όπως φέτα και παρμεζάνα, οι ΗΠΑ είναι κατηγορηματικά αντίθετες στο να αναγνωρίσουν τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς που έχει θέσει η ΕΕ.

Τα ΠΟΠ σε νούμερα

Σήμερα η ΕΕ. εξάγει προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 δισ. ευρώ αφορούν προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη.

Πανευρωπαϊκά τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης φτάνουν τα 1.100. Ο τζίρος που έκαναν το 2010 ανήλθε σε 15,8 δισ. ευρώ. Το 2012 μάλιστα, οι εξαγωγές των προϊόντων αυτών ανήλθαν στο 14% επί του συνόλου των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της ΕΕ. Μάλιστα ο προϋπολογισμός της Κομισιόν για την προβολή των προϊόντων του αγροδιατροφοκού τομέα θα αυξηθεί από τα 60 εκ. ευρώ σήμερα στα 200 εκατ. ευρώ ως το 2020.

Δείτε τον Κατάλογο Ελληνικών Προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ και τις Προδιαγραφές τους

tovima.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.