Εδώ Φλώρινα: Μιλάτε κι εσείς για αιθαλομίχλη;



Της Ντέπυς Αβραμίδου

Πάει λοιπόν και το 2013. Ας πάει στο καλό, ή στο κακό αν προτιμάτε, αλλά οπωσδήποτε πάει στον αγύριστο! Ανυπόμονα οι Φλωρινιώτες περίμεναν τα δωράκια τους για φέτος, αλλά φευ – οι κάλτσες στα τζάκια παρέμειναν αδειανές! Μα πού εξαφανίστηκε ο Άγιος Βασίλης; Μόνο μία εξήγηση μου πέρασε από το μυαλό: ο Ρούντολφ χάθηκε! Ναι, αυτό πρέπει να είναι! Η πυκνή αιθαλομίχλη που απλώνεται πάνω από την πόλη τον έκανε να χάσει τον δρόμο του – ή ίσως και να τον αποφύγει για να γλιτώσει εαυτόν, αλλά και το αφεντικό του από σίγουρη νοσηλεία σε πνευμονολογική μονάδα!

Υπερβολές, θα σκεφτείτε. Μμμμ, όχι και τόσο. Απλά, είναι τα αναμενόμενα παρελκυόμενα της οικονομικής κρίσης, συνδυασμένα με την ατυχία του ιδιαιτέρως ψυχρού κλίματος της πόλης τον χειμώνα. Ήδη, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με την επιστροφή όλων των συναδέλφων στη δουλειά, τα φλέγοντα ερωτήματα που διατυπώνονταν στον πρωινό καφέ ήταν κατ’ επανάληψη «πώς θα ζεσταθούμε φέτος;», «πόσο πήγε το λίτρο πετρελαίου;», «αλλάξατε λέβητα;» και φυσικά το πλέον δημοφιλές «εσάς σας μπήκε το επίδομα θέρμανσής;»! Η πλειοψηφία των φίλων και γνωστών μου εγκατέλειψε μερικώς ή ολικώς το πετρέλαιο ως τρόπο θέρμανσης, καθώς η τιμή του είναι απαγορευτική για τα νέα μισθολογικά δεδομένα. Στη δική μου οικογένεια λόγου χάρη, το αντικαταστήσαμε με pellet, τα οποία σε συνδυασμό με το τζάκι που προϋπήρχε, αποφέρουν ικανοποιητικότατο αποτέλεσμα, με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Το ίδιο σύστημα ακολουθήθηκε από πολλούς, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη αιθαλομίχλη που ζάλισε τον αξιαγάπητο Ρούντολφ και ήρθε και κάθισε σαν μουντζούρα στον άλλοτε καταγάλανο φλωρινιώτικο ουρανό, θαμπώνοντας αρκετά τη λάμψη των γιορτών. Ειδικότερα το πρωινό που ακολούθησε την 23η Δεκεμβρίου, ημέρα που ανάβονται οι παραδοσιακές «Φωτιές» στην πόλη (κατ’ εμέ, το πιο ωραίο και εντελώς χριστουγεννιάτικο τοπικό έθιμο, το οποίο ερμηνεύεται ως οι φωτιές που ανάβουν για να ζεστάνουν το Θείο Βρέφος που έρχεται στη γη), η κατάσταση ήταν τραγική. Ποια θα μπορούσε όμως να είναι η λύση; Η μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης για περιοχές με ειδικές κλιματολογικές συνθήκες όπως η Φλώρινα αποτελεί αίτημα των συμπολιτών μου προς το κράτος επί σειρά ετών. Αντί αυτού, παραλαμβάνουμε αδιαφορία και ζούμε καταστάσεις ανεκδιήγητες εν έτη 2014: ανθρώπους να μην έχουν τρόπο και μέσο για να ζεσταθούν, σχολεία να μη λειτουργούν, εξωτερικές συνθήκες ανεπίτρεπτες για τη δημόσια υγεία και τους πάντες να κάνουν τον σταυρό τους που ο φετινός χειμώνας δεν περιελάμβανε θερμοκρασίες χαμηλότερες των -10οC, ώστε να παγώσουν τα πάντα- φτου-φτου, να μην το ματιάσουμε!

Αν τα ίδια συνεχιστούν και του χρόνου, πάντως, Άγιε Βασίλη, σου το λέω από τώρα πως για το 2015 θέλω να μου φέρεις δώρο μία μάσκα και πολλές μπουκάλες οξυγόνου! Αν θα είμαι καλό παιδί, λέει; Λες και έχω άλλη εναλλακτική!

Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία και μακριά από πνευμονοπάθειες!

Πηγή: protagon.gr

Φωτογραφία από το floriniotis.blogspot.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.