Κοζάνη: Ελπίδες για αύξηση του τζίρου στις εκπτώσεις

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου η χειμερινή εκπτωτική περίοδος στα εμπορικά καταστήματα της χώρας, ενώ σε τοπικό επίπεδο ο εμπορικός κόσμος της Κοζάνης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, φιλοδοξεί να ανακάμψει τον εορταστικό τζίρο (ο οποίος σημείωσε μια πτώση  κατά 10% σε σχέση με πέρυσι). Μάλιστα την Κυριακή 19 Ιανουαρίου τα καταστήματα της Κοζάνης αλλά και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον “Πρωινό Λόγο” ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης Δημήτρης Αθανασιάδης: “Κατά την εορταστική περίοδο τα καταστήματα της Κοζάνης είχαν συνολικά μια πτώση του τζίρου γύρω στο 10%, ωστόσο πρόκειται για ένα συγκρατημένο σχετικά ποσοστό σε σχέση με πέρυσι, όπου είχαμε πτώση του τζίρου γύρω στα 25%. Φαίνεται ο ο κόσμος ψώνισε δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και δύο ημέρες πριν την Πρωτοχρονιά (παραμονή και προπαραμονή).

Ο ίδιος εξέφρασε τις προσδοκίες του ότι τα εμπορικά καταστήματα θα δουλέψουν το προσεχές διάστημα και ότι η κίνηση θα ανακάμψει τις εκπτώσεις. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: “Τα καταστήματα της Κοζάνης έχουν πραγματικές εκπτώσεις. Η κατάσταση μεταξύ του εμπορικού κόσμου είναι πάρα πολύ δύσκολη, γι’ αυτό και γίνονται πραγματικές εκπτώσεις και συμφέρουσες αγορές”. Όπως εκτίμησε ο κ. Αθανασιάδης, τα ποσοστά των εκπτώσεων θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα. “Ο κόσμος μπορεί να κάνει έρευνα αγοράς και ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός να ψωνίσει ανάλογα, ενισχύοντας παράλληλα την τοπική αγορά και την τοπική οικονομία”.

Οι χειμερινές εκπτώσεις έτους 2014 θα αρχίσουν τη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου και θα λήξουν την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014. Η διαφοροποίηση σε σχέση με πέρυσι έγκειται στη νέα νομοθεσία που δίνει στα καταστήματα τη δυνατότητα να ανοίξουν μια επιπλέον Κυριακή. Στην Κοζάνη, η πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων είναι στις 19/01 (από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι), μια από τις τέσσερις Κυριακές του έτους, όπως αποφάσισαν όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι της Δυτικής Μακεδονίας οπότε και τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά ώστε να διευκολυνθούν οι καταναλωτές.

Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν οι εκπτώσεις – Όλες οι λεπτομέρειες

Η ΕΣΕΕ με επιστολή της στις Ομοσπονδίες – μέλη της και όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της Χώρας, απέστειλε εγκύκλιο με οδηγίες και διευκρινίσεις, για την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, όσο και για τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, με την προτροπή να ενημερωθούν έγκαιρα όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις.

Σε ότι, αφορά την διενέργεια των εκπτώσεων, οι έμποροι και οι υπεύθυνοι των εμπορικών καταστημάτων πρέπει να προσέξουν τα εξής:

1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική.

2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης επιτρέπεται αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι.

3. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται πρόστιμα λόγω λάθους.

Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ειδικότερα, για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («Κρατικός Περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται η παράβαση.

Παράλληλα με τα ως άνω, υπενθυμίζεται ότι, με το άρθρο 19 ν. 3769/2009 καταργήθηκε η απαγόρευση των προσφορών στο χρονικό διάστημα των 30 ημερών προ των εκπτώσεων και η κατάργηση αυτή διατηρήθηκε και στο νέο πλαίσιο του ν. 4177/2013. Κατά συνέπεια, στο διάστημα που μεσολαβεί, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενεργούν προσφορές, που στο «μυαλό του καταναλωτή» λειτουργούν εισαγωγικά ως «προπομπός» της κύριας περιόδου των τακτικών εκπτώσεων.

Τέλος, σε ότι, αφορά το ερώτημα, εάν η πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων που θα ανοίξουν τα καταστήματα, συμπίπτει με την 12η ή με την 19η Ιανουαρίου, η Νομική Υπηρεσία της ΕΣΕΕ διευκρινίζει τα εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 1 εδάφιο α ν. 4177/2013, η λειτουργία των μικρών καταστημάτων επιτρέπεται:

«α) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των χρονικών περιόδων της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του παρόντος νόμου».

Παρεπόμενα, σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 ν. 4177/2013:

«Επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές τέσσερις (4) φορές το χρόνο, ως εξής:

α) Τακτικές εκπτώσεις:

αα) Από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και

αβ) από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου».

Από τις ανωτέρω διατάξεις, συνάγεται με ασφάλεια ότι η χρονική περίοδος των χειμερινών τακτικών εκπτώσεων έτους 2014 έχει ως εναρκτήρια ημέρα την Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου και ως τελευταία ημέρα την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου.

Η Κυριακή, 12 Ιανουαρίου είναι εκτός αυτής της χρονικής περιόδου, ενώ η πρώτη Κυριακή εντός αυτής είναι η 19η Ιανουαρίου.

Κατ’ ακολουθία, όλα τα εμπορικά καταστήματα χωρίς κανένα περιορισμό, θα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά, την Κυριακή 19η Ιανουαρίου.

Πρωινός Λόγος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.