Ψήφισμα του ΕΒΕ Κοζάνης σχετικά με την ανάκληση λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας



Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Π.Ε. Κοζάνης ομόφωνα στη συνεδρίαση του της 11ης Δεκεμβρίου 2013, που πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαίδα, αποφάσισε με αφορμή την ανάκληση λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας τη σύνταξη του παρόντος Δελτίου Τύπου- Ψηφίσματος, με το οποίο εκφράζει την έντονη  αντίθεση και δυσαρέσκεια του για την παύση λειτουργίας της Τράπεζας που αποτέλεσε μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και στήριξε όλα τα χρόνια της λειτουργίας της την επιχειρηματική κοινότητα της ευρύτερης περιοχής Δυτικής Μακεδονίας και εν γένει την ίδια την κοινωνία.

Δυστυχώς, ένα δημιούργημα της επιχειρηματικής κοινότητας του τόπου μας, ένα ζωτικό εργαλείο αντιμετώπισης των προβλημάτων ρευστότητας των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ένα πιστωτικό ίδρυμα που αγκάλιασε και στήριξε σε δύσκολες στιγμές τον πολίτη της Δυτικής Μακεδονίας δεν υπάρχει πια.

Η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική. Αποτελεί κυριολεκτικά θανάσιμο πλήγμα στο θεσμό των Συνεταιριστικών Τραπεζών και στις ελπίδες και προσδοκίες χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων για  ανάκαμψη, τη στιγμή που  έχουν κλείσει όλες οι πηγές ρευστότητας και οι επιχειρήσεις, αλλά και οι πολίτες, βρίσκονται στο κέντρο της δύνης της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα και  ιδιαίτερα τη Δυτική Μακεδονία με το αρνητικό ρεκόρ ανεργίας του 30%.

Η Διοίκηση του Επιμελητήριου Π.Ε. Κοζάνης καταγγέλλει την αιφνιδιαστική απόφαση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών και ιδιαίτερα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας και ζητεί από τους αρμόδιους την άμεση αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων που έχουν ενσκήψει  και δημιουργούν κοινωνική αναταραχή και έκδηλη ανησυχία ιδιαίτερα στους  κατόχους μεριδίων και τους δανειολήπτες, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μέλη του Επιμελητηρίου μας και των άλλων Επιμελητηρίων Δυτικής Μακεδονίας και πολίτες της περιοχή μας.

Με το παρόν, το οποίο και θα αποσταλεί στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, στους εκκαθαριστές της Συνεταιριστική Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας και θα δημοσιευτεί στα τοπικά ΜΜΕ, ζητούμε άμεση και έγκυρη ενημέρωση του

Επιμελητηρίου μας από τον εκκαθαριστή για όλες τις εκκρεμότητες που προκύπτουν και κυρίως για όλες τις ενέργειες που θα γίνουν από εδώ και πέρα.

Ειδικότερα, καλούμε τον εκκαθαριστή σε δημόσια αναλυτική ενημέρωση αναφορικά με το μείζον θέμα του «τι μέλλει γενέσθαι»:

-Με τους λογαριασμούς  καταθέσεων  των  συναλλασσομένων με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας  μελών του Επιμελητηρίου μας,   η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων καλούνται καθημερινά να αποπληρώσουν  επιταγές  και άλλες χρηματοοικονομικές επιχειρηματικές υποχρεώσεις
-Με τα επιχειρηματικά και προσωπικά δάνεια των δανειοληπτών, για την αντιμετώπιση των οποίων  επικρατεί έκδηλη και απολύτως δικαιολογημένη ανησυχία
– Για τα μέτρα που θα ληφθούν για την προστασία των μεριδιούχων.
– Για την όλη διαδικασία εκκαθάρισης που θα ακολουθηθεί, καθώς και το πλήρες χρονοδιάγραμμα  της όλης εκκαθαριστικής διαδικασίας.

Εν κατακλείδι, με το παρόν, η Διοίκηση του Επιμελητηρίου εκφράζει τη στήριξή της στον αγώνα της διοίκησης και των εργαζομένων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας για τη διασφάλιση των καταθέσεων και των μερισμάτων, καθώς και των όρων αποπληρωμής των δανείων των συναδέλφων και συμπολιτών και εν γένει για τη διασφάλιση των συμφερόντων της τοπικής οικονομίας.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.