Ραχήλ Μακρή: «Ενώ η Κυβέρνηση οδηγεί στην πενία τους γιατρούς, χαρίζει ιδιαίτερα γενναιόδωρα διοικητικές θέσεις στα κομματικά της τέκνα»

Την ώρα που η συγκυβέρνηση οδηγεί τους γιατρούς στην πενία και τους εξαναγκάζει σε παραίτηση, ζητώντας τους ανέφικτα και ουτοπικά καθήκοντα, ο Υπουργός Υγείας φαίνεται να προωθεί τον διορισμό ημετέρων Διοικητών και Υποδιοικητών σε Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας και μάλιστα σε αυξημένο αριθμό.

Ο κος Γεωργιάδης, θιασώτης του έργου της ισοπέδωσης της υγείας δεν φαίνεται να κόπτεται για την τήρηση αξιοκρατικών μεθόδων πρόσληψης καταρτισμένου και ικανού διοικητικού προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας μας, εκτός και αν θεωρεί ότι η ικανότητα των προσληφθέντων κρίνεται από την προϋπηρεσία στους κομματικούς μηχανισμούς της δικής του παράταξης, όπως είδαμε πρόσφατα και με την πρόσληψη της νέας διοικήτριας του Γενικού Νοσοκομείου της Λακωνίας.

Οι Διοικητές οφείλουν να έχουν τουλάχιστον στοιχειώδεις γνώσεις δημόσιας υγείας, διοίκησης υπηρεσιών υγείας και πλήρη επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα και η περιοχή όπου εδρεύει το ίδρυμα. Ως προς τη μείωση της σπατάλης στη Δυτική Μακεδονία παρατηρείται αυξημένος αριθμός διοικητών, αναπληρωτών διοικητών και υποδιοικητών σε σχέση με το παρελθόν, καθώς και αναξιοκρατικές διαδικασίες τοποθέτησης αυτών.

Προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, η Βουλευτής Ν. Κοζάνης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, κα Ραχήλ Μακρή, κατέθεσε  την υπ΄ αριθμ 4301 / 516 – 27.11.2013 Ερώτηση – ΑΚΕ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και ΑΚΕ:

 ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ
Βουλευτής  Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ –  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΚΕ
ΠΡΟΣ τον  κ. Υπουργό Υγείας
          
ΘΕΜΑ: «Τήρηση αξιοκρατικών κριτηρίων για τον διορισμό Διοικητών στα Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας»
      Σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ένας από τους στόχους της πολιτικής σας υποτίθεται ότι ήταν η τήρηση αξιοκρατικών και διαφανών διαδικασιών για το διορισμό στελεχών σε κομβικές θέσεις της δημόσιας διοίκησης. Πριν από λίγες εβδομάδες το Υπουργείο σας προέβη σε διορισμό διοικητών σε Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας. Οι Διοικητές οφείλουν να έχουν τουλάχιστον στοιχειώδεις γνώσεις δημόσιας υγείας, διοίκησης υπηρεσιών υγείας, και πλήρη επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα και η περιοχή όπου εδρεύει το ίδρυμα. Ως προς τη μείωση της σπατάλης στη Δυτική Μακεδονία παρατηρείται αυξημένος αριθμός Διοικητών, αναπληρωτών διοικητών και υποδιοικητών σε σχέση με το παρελθόν. Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση ενώ οδηγεί στην πενία τους γιατρούς και τους εξαναγκάζει σε παραίτηση ζητώντας τους ανέφικτα και ουτοπικά καθήκοντα  είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη στο να δώσει διοικητικές θέσεις προφανώς στα κομματικά της τέκνα. Αποτελεί ιδιαίτερο παράδειγμα η περίπτωση που αναφέρεται σε δημοσίευμα της 25ης Νοεμβρίου 2013, του kozan.gr , με τίτλο: <<στον αέρα  η λειτουργία της Μονάδας τεχνητού Νεφρού στο Μποδοσάκειο – Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους ο Διευθυντής Χρήστος Κάτσινας και η επικουρική γιατρός του τμήματος>>, σύμφωνα με το οποίο, ο υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ εξανάγκασε την επικουρική γιατρό να καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου Φλώρινας διότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Κατόπιν των ανωτέρω,  ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Τηρήθηκαν  διαφανείς διαδικασίες στο  διορισμό διοικητών και  ποιές είναι αυτές;
2. Τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αξιοκρατικά ή ψηφοθηρικά και ποια είναι αυτά;
3. Αληθεύει ότι διορίστηκαν άτομα ως διοικητές που ποτέ δεν κατέθεσαν σχετική αίτηση και δεν πέρασαν τις διαδικασίες της διαύγειας;
4. Αν όχι να κατατεθούν οι σχετικές αιτήσεις και τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες του συστήματος διαύγεια.
5. Ποια προσόντα πληρούν τα άτομα που διορίστηκαν ως διοικητές στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας και πόσοι είναι;
6. Ποια είναι η συνολική δαπάνη για τις θέσεις διοικητών, αναπληρωτών διοικητών  και υποδιοικητών για την Δυτική Μακεδονία;
7. Ποιος είναι ο ακριβής μισθός του καθενός από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων όλων των πιθανών πρόσθετων επιδομάτων, αποζημιώσεων, απολαβών;
8. Ενώ προβλέπεται μείωση του αριθμού των στελεχών, για ποιο λόγο στη Δυτική Μακεδονία τα στελέχη που μισθοδοτούνται αυξήθηκαν;
9. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την πάταξη της κομματικών επιλογών στις διοικήσεις των Νοσοκομείων;
10. Βάση ποιάς λογικής προσλαμβάνετε διοικητικό προσωπικό την ώρα που τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας στενάζουν από έλλειψη γιατρών  σε βασικές ειδικότητες;
11. Αληθεύουν τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα ότι εξαναγκάζονται γιατροί σε παραίτηση καθώς τους ζητείται να εκτελέσουν καθήκοντα σε πολλαπλά νοσοκομεία διακινδυνεύοντας την υγεία των πολιτών;
Επίσης ζητείται  η κατάθεση στην Εθνική αντιπροσωπεία  όλων των σχετικών εγγράφων που αφορούν όσα απορρέουν και προκύπτουν από τα παραπάνω ερωτήματα.

Αθήνα, 26/11/2013
Η ερωτώσα Βουλευτής,

Μακρή Ραχήλ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.