Τον ερχόμενο Μάιο «ξεκλειδώνει» η κτηματογράφηση σε Κοζάνη και Αργολίδα



Του Κοσμά Ζακυνθινού

Στα μέσα Μαΐου 2014 ξεκινά η συλλογή δηλώσεων για το υπόλοιπο των νομών Κοζάνης και Αργολίδας, που δεν συμμετείχαν στην προηγούμενη γενιά κτηματογράφησης και θα αφορά συνολικά 11 ΟΤΑ του καλλικρατικού δήμου Ναυπλιέων, 8 ΟΤΑ του καλλικρατικού δήμου Άργους-Μυκηνών και το υπόλοιπο του νομού Κοζάνης.

Η πρώτη φάση κτηματογράφησης, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στις δύο περιοχές, απ΄ όπου συνολικά έχουν καταγραφεί περί τα 120 χιλ. δικαιώματα, ενώ στην παρούσα φάση βρίσκονται σε διαδικασία «ανάρτησης» τα κτηματολογικά στοιχεία του δήμου Κοζάνης.

Μέχρι στιγμής συνολικά 84.980 δικαιώματα αφορούν τη δημοτική Ενότητα Κοζάνης, και 35.000 δικαιώματα την πόλη του Ναυπλίου. Ενώ, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση Α.Ε», Δημήτριος Καλουδιώτης, ο νομός Κοζάνης θα είναι ο πρώτος που θα έχει ολοκληρωμένο κτηματολόγιο πολύ πιο νωρίτερα, από το 2020, που είναι ο καταληκτικός γενικός στόχος.
Τον ερχόμενο Μάιο «ξεκλειδώνει» η κτηματογράφηση σε Κοζάνη – Αργολίδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΧΑ, στην Δ.Ε. Κοζάνης καταγράφηκαν 13.185 γεωτεμάχια, ενώ 5.393 δικαιώματα προέκυψαν από την επεξεργασία άλλων στοιχείων, παρότι δεν δηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους (π.χ. περίπτωση συνιδιοκτησίας, όπου ο ένας συνδικαιούχος δήλωσε το ποσοστό του και ο άλλος όχι, ή περίπτωση που από τον ίδιο τίτλο ιδιοκτησίας προκύπτουν δύο δικαιώματα εκ των οποίων το ένα δηλώθηκε και το άλλο όχι κ.ο.κ.). Επίσης, 452 γεωτεμάχια έλαβαν τον χαρακτηρισμό «αγνώστου ιδιοκτήτη» (ποσοστό 3,43%), ενώ για 461 γεωτεμάχια δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός τους στους χάρτες (ποσοστό 3,5%).
Τον ερχόμενο Μάιο «ξεκλειδώνει» η κτηματογράφηση σε Κοζάνη – Αργολίδα

Ωστόσο, μεγάλο ζήτημα παραμένουν τα ανεντόπιστα γεωτεμάχια, όπως επισημαίνει η ΕΚΧΑ, ζητώντας από τους δικαιούχους να προσέλθουν στα κατά τόπους γραφεία, προκειμένου να ολοκληρώσουν την καταγραφή των ιδιοκτησιών τους (να το εντοπίσουν). Εάν και πάλι δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των ορίων του ακινήτου, οι δικαιούχοι μπορούν να ζητήσουν αυτοψία, η οποία θα διενεργηθεί από το προσωπικό του γραφείου.

Αντίστοιχα, όσοι δεν έχουν προσέλθει στη διαδικασία της κτηματογράφησης μέχρι σήμερα και οι ιδιοκτησίες τους έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό «αγνώστου ιδιοκτήτη» έχουν ακόμα μια ευκαιρία κατά τη διάρκεια της «ανάρτησης» να καταγράψουν το δικαίωμά τους και να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας: Μέχρι στιγμής, 8 περιοχές είναι ενταγμένες σε λειτουργία Κτηματολογίου από τα πρώτα προγράμματα στην περιφερειακή ενότητα Αργολίδας. Πρόκειται για το Άργος και τις πρώην κοινότητες Κεφαλαρίου, Κιβερίου, Κουτσοποδίου, Μύλων, Νέας Κίου, Σκαφιδακίου. Ωστόσο, επειδή οι περιοχές αυτές ανήκαν στα πιλοτικά προγράμματα, δόθηκε παράταση στην προθεσμία διόρθωσης αρχικών εγγραφών κατά δύο έτη. Η πόλη του Ναυπλίου εντάχθηκε σε λειτουργία τώρα, στο τέλος Ιουλίου 2013.

Στα μέσα του ερχόμενου Μαΐου 2014 ξεκινά η συλλογή δηλώσεων σε 11 ΟΤΑ του καλλικρατικού δήμου Ναυπλιέων και 8 ΟΤΑ του καλλικρατικού δήμου Άργους-Μυκηνών. Ενώ, όλος ο υπόλοιπος νομός περιλαμβάνεται στην τέταρτη γενιά κτηματογράφησης, που προκηρύχθηκε στον περασμένο Οκτώβριο. Στην περίπτωση αυτή και σύμφωνα με εκτιμήσεις της «ΕΚΧΑ», εντός του 2014 θα υπάρξει ανάδοχος και η συλλογή δηλώσεων θα ξεκινήσει στο τέλος του ίδιου έτους ή στις αρχές του 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση», στη πόλη του Ναυπλίου έχουν καταγραφεί περίπου 4.400 γεωτεμάχια και 35.000 δικαιώματα, που αντιστοιχούν σε περίπου 16.000 δικαιούχους (ιδιοκτήτες). Αυτή η γενιά κτηματογράφησης, στην οποία περιλαμβάνεται και το Ναύπλιο, πραγματοποιήθηκε με σαφώς βελτιωμένες προδιαγραφές και εκτεταμένους ελέγχους, με ενσωμάτωση τεχνολογιών πληροφορικής σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας.

imerisia.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.