Και όταν αρχίσουν τα κρύα; Εναλλακτικές προτάσεις θέρμανσης



Μόλις ο υδράργυρος πάρει την κατιούσα το βασικό ερώτημα για τα νοικοκυριά είναι πως θα ζεσταθούν, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει την ανηφόρα και καθιστούν απαγορευτική την προμήθεια του.

Επιπλέον για τα διαμερίσματα που δεν υπάρχει αυτόνομη θέρμανση παρατηρείται το φαινόμενο να διαφωνούν οι ένοικοι για την προμήθεια ή όχι πετρελαίου θέρμανσης.

Σας παρουσιάζουμε οικονομικούς τρόπους θέρμανσης για κάθε βαλάντιο.

• Κλιματιστικά. Είναι σε θέση να θερμάνουν το σπίτι αλλά όχι όλα και όχι πάντα οικονομικά. Γενικά εάν χρειαζόμαστε οικονομία τότε μιλάμε για συσκευές κλιματιστικών με inventer. Η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος είναι 50% μικρότερη από τα κοινά κλιματιστικά που οι τιμές τους ξεκινούν από τα 160 ευρώ. Ωστόσο σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα χρειαστούν σίγουρα παρά πάνω από μία συσκευές. Το αρχικό κόστος μπορεί να εκτιναχθεί αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για δροσιά το καλοκαίρι.

• Αντλίες θερμότητας. Πολλοί εκτιμούν ότι αυτό θα είναι το μέλλον στην αγορά θέρμανσης. Το αρχικό κόστος εγκατάστασης, όμως, είναι αρκετά υψηλό και κυμαίνεται από τα 6.000 ευρώ έως τα 8.000 ευρώ. Η διαφορά για τις αντλίες θερμότητας είναι ότι μπορεί να μεταφέρουν τρεις φορές σε θερμότητα την κάθε κιλοβατώρα ρεύματος που καταναλώνουν και αυτό τις καθιστά εξαιρετικά οικονομικές.

• Πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης. Είναι σαν μικρότερα καλοριφέρ και τοποθετούνται συνήθως στον τοίχο. Λειτουργούν με την ακτινοβολία και μοιάζουν με την ζέστη που δίνει ο ήλιος στο πρόσωπο μας. Οι τιμές ξεκινούν από τα 67 ευρώ για 425 watt και επιλέγονται για μικρούς χώρους. Οι τιμές φτάνουν 945 ευρώ για τα 2.500 watt.

• Θερμοπομποί. Μεταφέρουν την θερμότητα με την φυσική ροή και την ακτινοβολία. Τοποθετείται επίσης στον τοίχο και ενδεικτικά τα 15 τ.μ. απαιτούν έναν θερμοπομπό έως 1500 watt. Οι τιμές στην αγορά ξεκινούν από τα 17 ευρώ ο επιδαπέδιος για τα 500 watt και φτάνουν τα 1.160 για τα 2.000 watt

• Σόμπες και τζάκια pellet. Τα pellet είναι σύμπηκτα ξύλου δηλαδή ύλη από αγροτικά υπολείμματα καθαρού ξερού ξύλου χωρίς πρόσθετα. Οι σόμπες pellet δίνουν περίπου ενέργεια 5 έως 15 kw. Οι τιμές για τις σόμπες ξεκινούν από περίπου 700 ευρώ και τα ενεργειακά τζάκια από 2.000 ευρώ.

• Αερόθερμα. Είναι μετακινούμενα και ξεκινούν από πολύ χαμηλές τιμές. Περίπου στα 10 ευρώ για 2.000 watt και μπορούν να ζεστάνουν δωμάτια και μπάνια. Στα κατά είναι το γεγονός ότι ξηραίνουν την ατμόσφαιρα.

Πως θα διαλέξετε το είδος που σας συμφέρει

Εάν θέλετε να καταλήξετε εύκολα στο είδος της θέρμανσης που σας συμφέρει καλύτερα στο δικό σας σπίτι θα πρέπει να υπολογίσετε τρεις παράγοντες.

Πρώτον πόσα kw ενέργειας χρειάζεστε σε κάθε χώρο προκειμένου να ζεσταθείτε, την τιμή του καυσίμου ή της ηλεκτρικής ενέργειας, το αν υπάρχει μόνωση στο σπίτι και σε ποια περιοχή της Ελλάδας βρίσκεστε.

Έτσι για παράδειγμα τα 50 τ.μ. σε ένα σπίτι χωρίς μόνωση είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν περισσότερα kw ενέργειας προκειμένου να ζεσταθεί ο χώρος.

Επίσης εάν κάποιος έχει επενδύσει σε ένα ακριβότερο σύστημα θέρμανσης τότε μπορεί να συμπληρώσει κάποιες ώρες με ένα αερόθερμο προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του.

trelokouneli.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.