Αντικείμενο αρχιτεκτονικής ανάλυσης στο Ινστιτούτο Προηγμένης Αρχιτεκτονικής της Βαρκελώνης η κεντρική πλατεία Κοζάνης



Στα πλαίσια του τομεακού προγράμματος Leonardo da Vinci PLM, το Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας (ως φορέας υλοποίησης) έδωσε την ευκαιρία σε 30 μηχανικούς από όλη την Ελλάδα να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα κινητικότητας με θέμα: «Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Αστικών Ανοιχτών Χώρων». Το πρόγραμμα διεξήχθη με επιτυχία στο IAAC (Institute for Advanced Architecture of Catalonia) στη Βαρκελώνη, το διάστημα μεταξύ 16-28 Σεπτεμβρίου 2013.

Βασικοί στόχοι και προσδοκώμενα αποτελέσματα του προγράμματος ήταν η:

κατάρτιση των νέων μηχανικών στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό και στις δυνατότητες που αυτή δίνει στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος
ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των Ευρωπαίων νέων μηχανικών και εξειδικευμένων επιστημόνων
εκπαίδευση και πιστοποίηση των νέων μηχανικών σε εξειδικευμένα πακέτα λογισμικών περιβαλλοντικού σχεδιασμού
δημιουργία ενός εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού μηχανικών οι οποίοι και θα ανταποκριθούν επιτυχώς στις νέες “προκλήσεις” και δεδομένα
η απόκτηση εξειδικευμένης εμπειρίας μέσω εκπαίδευση των νέων μηχανικών με επισκέψεις και τοποθετήσεις σε έργα του είδους.

Μέρος της κατάρτισής τους, ήταν η εκπόνηση εργασίας (project)  η οποία έγινε σε ομαδικό επίπεδο για την καλύτερη ανάπτυξη των θεμάτων και για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των μηχανικών, με σκοπό την βέλτιστη αντιμετώπιση σχεδιαστικών και κατασκευαστικών προκλήσεων.

Η εργασία αφορούσε την ανάπλαση  της νέας κεντρικής πλατείας Κοζάνης, η οποία μελετήθηκε ως προς την περιβαλλοντική και ενεργειακή της συμπεριφορά με σκοπό την παρουσίαση βελτιωτικών παρεμβάσεων.

Αναμφίβολα αποτελεί σημείο αναφοράς η ενασχόληση, στα πλαίσια Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ομάδων μηχανικών από όλη την Ελλάδα με την καθοδήγηση επιστημόνων από διεθνώς αναγνωρισμένα Ινστιτούτα Αρχιτεκτονικής όπως είναι το IAAC, με τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό και την μελέτη της ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας της Κοζάνης.

Σύνδεσμοι:
ΑΚΕΘ (Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας): http://www.aketh.gr/
Επίσημη σελίδα του προγράμματος : http://www.aketh.gr/urban
IAAC (Institute for Advanced Architecture of Catalonia): http://www.iaac.net

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.