Ραχήλ Μακρή: Ερώτηση στους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης για τις υποθέσεις «ξεπλύματος χρήματος»

« Υφίσταται ουσιαστικός έλεγχος στις υποθέσεις “ξεπλύματος χρήματος” στη Χώρα μας και συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαϊκών ελεγκτικών αρχών; »

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης κατέθεσαν οι Βουλευτές Β’ Αθηνών κ Βασίλης  Καπερνάρος και Ν.Κοζάνης κ.Ραχήλ  Μακρή, με αφορμή το ρεπορτάζ του περιοδικού  UNFOLLOW 22,  με τίτλο «”Υψηλού κινδύνου” για ξέπλυμα μαύρου χρήματος 94 λογαριασμοί πολιτικών στη Eurobank Αγγλίας».

Το δημοσίευμα αποκαλύπτει υπόθεση προστίμου που επιβλήθηκε στην EFG Private Bank Ltd –πρόκειται για την Eurobank Αγγλίας- για την διατήρηση τραπεζικών λογαριασμών «υψηλού κινδύνου», ύποπτων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που αφορούν μεταξύ άλλων και 94 λογαριασμούς πολιτικών προσώπων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η « Βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών» (Financial Services Authority – FSA) επέβαλε το Μάρτιο του 2013 πρόστιμο-μαμούθ, ύψους 6 εκατ. στερλινών, στην τράπεζα EFG για την «παράλειψή της να επιτύχει και να διατηρήσει κανόνες αποτελεσματικής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ελέγχους σε πελάτες υψηλού κινδύνου».

Με βάση την έρευνα της FSA προέκυψε ότι η EFG -πρόκειται ουσιαστικά για τον τραπεζικό βραχίονα της Eurobank, η οποία στο διάστημα που έγινε η έρευνα (2007-2011) ανήκε στον όμιλο Λάτση- απέτυχε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες, κοινώς «ξέπλυμα χρήματος». Η FSA διαπίστωσε κατά τον έλεγχο σωρεία παραλείψεων και ελλιπών ελέγχων του πιστωτικού ιδρύματος, επέβαλε το πρόστιμο, το οποίο αποδέχτηκε να πληρώσει η τράπεζα κερδίζοντας έτσι ένα κούρεμα της τάξης του 30%, καταβάλλοντας τελικά 4,2 εκατ. στερλίνες.

Στα τέλη του 2011, περίπου 400 από τους 3.342 λογαριασμούς πελατών της EFG θεωρούνταν «υψηλού κινδύνου» για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και μάλιστα οι 94 εξ αυτών αφορούσαν «πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα». Δηλαδή τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν είτε απευθείας πολιτικοί είτε συγγενείς τους. Όπως αποκαλύπτεται από το ρεπορτάζ καμία   ελληνική αρμόδια αρχή δεν έψαξε αυτό το διάστημα αν στην συγκεκριμένη υπόθεση εμπλέκονταν και έλληνες πολιτικοί ή πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του.

Οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., ακριβώς σ’ αυτή την κατεύθυνση, στην σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, ζητούν απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.