Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Ελευθέρια της Πτολεμαΐδας



Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παλλαϊκή συμμετοχή, βοήθησε άλλωστε και ο καλός καιρός, γιορτάστηκε σήμερα η 101η επέτειος από την απελευθέρωση της πόλης της Πτολεμαΐδας από τον τουρκικό ζυγό.

Ο εορτασμός των ελευθερίων της Πτολεμαΐδας ξεκίνησε από χθες Δευτέρα, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τα σχολεία της πόλης στα μνημεία των πεσόντων, καθώς και επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων του Περδίκκα.

Σήμερα το πρωί τελέστηκε επίσημη δοξολογία στο ναό του Αγίου Στεφάνου και Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, στην οποία χοροστάτησε ο βλατσιώτης Αρχιεπίσκοπος Ιπώπης (Παλαιστίνη) κ.κ. Δαμασκηνός.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων της Κεντρικής πλατείας της πόλης και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την Φιλόλογο Βίκυ Χατζηκυριάκου, η οποία εξιστόρησε το χρονικό της απελευθέρωσης της Πτολεμαΐδας από τους Τούρκους από τον τακτικό ελληνικό στρατό, η οποία για την Εορδαία και την υπόλοιπη Μακεδονία ήρθε έναν αιώνα περίπου μετά την επανάσταση του 1821.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον Υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών Μιχάλη Παπαδόπουλο, τη δήμαρχο Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας Γιώργο Καμπούρη, εκπροσώπων του Α΄ Σώματος Στρατού, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, της εκπαίδευσης, των αναπήρων και θυμάτων πολέμου, των αντιστασιακών οργανώσεων, των Εφέδρων Αξιωματικών, του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Εορδαίας, του Εμπορικού Συλλόγου και του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας- Εορδαίας.

Λίγο μετά τις 12μ. ξεκίνησε μπροστά από την εξέδρα των επισήμων η οποία είχε στηθεί απέναντι από το δημοτικό μέγαρο, η παρέλαση των μαθητών των σχολείων της πόλης, της Φιλαρμονικής Πτολεμαΐδας που άνοιξε και την παρέλαση, της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Πτολεμαΐδας και τμημάτων των προσκόπων και των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης, ενώ αίσθηση προξένησε η παρέλαση του Ιππικού Συλλόγου Εορδαίας «Η Βελιστίχη», για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Μήνυμα ενότητας έστειλε με δήλωσή του ο Υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος, λέγοντας: «Το μήνυμα είναι ένα και μοναδικό. Ότι πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να συνεχίσουμε την πορεία για την ανάκαμψη του έθνους. Όλοι μαζί ενωμένοι θα συνεχίσουμε για την ανάκαμψη της οικονομίας μας, όλοι μαζί ενωμένοι να δημιουργήσουμε το αύριο που χρειάζονται οι νέες γενιές που έρχονται.»

Η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου δήλωσε ότι «αυτός ο τόπος γιορτάζει την ελευθερία του μετά από αγώνες και θυσίες και οφείλει πολλά σε αυτούς που τον οδήγησαν στην ελευθερία. Έχουμε χρέος όλοι εμείς να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για να διατηρήσουμε αυτή την ελευθερία, για να διατηρήσουμε την ανάπτυξη και την πρόοδο τόπου και να ανακόψουμε την προσπάθεια καθενός να υποδουλώσει τους Έλληνες και να τους οδηγήσει σε απογοήτευση και μαρασμό.»

«Με σιγουριά στον εαυτό μας και συνείδηση των αξιών του γένους μας, είμαι σίγουρος ότι μέσα από μια συλλογικότητα και καθαρή ενότητα, μπορούμε οι Έλληνες να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που βιώνουμε. Και να σταθούμε αντάξιοι των ηρώων προγόνων μας που δώσαν το είναι τους, το αίμα τους, την ψυχή τους για να απολαμβάνουμε το αγαθό της ελευθερίας και της δημοκρατίας», δήλωσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής και πρόσθεσε: «Έχουμε ευθύνη να απομονώσουμε όλους όσους βυσσοδομούν κατά των κατακτήσεων της σύγχρονης Ελλάδας και με σιγουριά να ατενίσουμε προς τα μπρος στους ανοιχτούς ορίζοντες της Ευρώπης, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.»

«Είναι μια μεγάλη μέρα για την πόλη της Πτολεμαΐδας αλλά και για τη Δυτική Μακεδονία, καθώς 101 χρόνια πριν οι πρόγονοί μας ελευθέρωσαν την Πτολεμαΐδα και την περιοχή από τον τουρκικό ζυγό», δήλωσε η βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης των ΑΝ.ΕΛ. Ραχήλ Μακρή, ευχόμενη «χρόνια πολλά και καλή λευτεριά». Εξέφρασε μάλιστα τη λύπη της επειδή δεν κατέθεσε στεφάνι το ελληνικό κοινοβούλιο.

Τον υπέρτατο αγώνα που έδωσαν οι Έλληνες την εποχή εκείνη εξήρε ο ανεξάρτητος βουλευτής της Π.Ε. Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, επισημαίνοντας: «Σήμερα που επιβάλλεται μια άλλης μορφής, χειρότερης δουλείας από κέντρα του εσωτερικού και του εξωτερικού στον ελληνικό λαό, οφείλουμε να αναβαπτιζόμαστε στην κολυμβήθρα των αρχών και των αξιών του ελληνισμού και της ορθοδοξίας, ώστε με την ίδια πίστη στα ιδεώδη του ελληνισμού διαχρονικά, να καταφέρουμε να αποτινάξουμε τις νέες αυτές μορφές δουλείας που υπονομεύουν τη χώρα μας, το έθνος μας, υποδουλώνουν το λαό μας και οδηγούν σε εξανδραποδισμό τον ελληνικό λαό».

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.