Αυτά είναι τα τελικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης – Διαβάστε αναλυτικά– Διεύρυνση των κριτηρίων και αύξηση του ποσού για το επίδομα θέρμανσης ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών
– Στα 30.000 ευρώ από 25.000 για άγαμους
– Στα 40.000 ευρώ από 35.000 για έγγαμους
– Όλα τα περιουσιακά κριτήρια
– Κανονικά η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης από αύριο
– Σε ποιές τιμές αναμένεται να κινηθεί σε Αττική και υπόλοιπη Ελλάδα

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών τα κριτήρια για την καταβολή πετρελαίου θέρμανσης στους δικαιούχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εισοδηματικά κριτήρια

– άγαμοι υπόχρεοι έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ),
– έγγαμοι υπόχρεοι έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ), με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο,
– μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα τέκνο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Περιουσιακά κριτήρια

– άγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 150.000 ευρώ),
– έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 200.000 ευρώ),
– το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτων, διευρύνεται ώστε να δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όσοι κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000cc, έναντι των 2.000cc που ίσχυε.

Αύξηση του ποσού επιδότησης

Παράλληλα, αυξάνεται το ποσό επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης στα 0,35 €/λίτρο, από 0,28 €/λίτρο που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, από το συνδυασμό της διεύρυνσης των κριτηρίων, προκύπτει ότι περίπου 580.000 νοικοκυριά θα μπορούν να λάβουν το αυξημένο κατά 25% περίπου επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.
Αναφέρει ακόμη πως για όσους λάβουν το επίδομα η τελική λιανική τιμή ανά λίτρο θα διαμορφωθεί κάτω του ενός ευρώ (1€/λίτρο) περίπου, δηλαδή σε ύψος συγκρίσιμο με αυτό που ίσχυε πρό της περυσινής εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Προκαταβολή ύψους 25%

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά στη θέσπιση άμεσης προκαταβολής ύψους 25% επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στα λίτρα που δικαιούνται, σε όσους υποβάλλουν με βάση τα κριτήρια αυτά τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Η πληρωμή του υπολοίπου ποσού θα διενεργείται τμηματικά με την υποβολή των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους.

Ωστόσο η προκαταβολή αυτή δεν θα είναι παρά μια σταγόνα στον ωκεανό.

Αυτό καθώς ακόμη και το συνολικό ποσό της επιδότησης είναι χαμηλό σε σχέση με τις ανάγκες των νοικοκυριών. Για παράδειγμα η προκαταβολή για ένα ένα σπίτι των 50 τετραγωνικών στην Αθήνα δεν θα ξεπερνάει τα 35 ευρώ, ενώ για ένα αντίστοιχο σπίτι στην Κοζάνη που οι καιρικές συνθήκες είναι σαφώς χειρότερες η προκαταβολή δεν θα ξεπεράσει τα 110 ευρώ. Ποσά που αρκούν δηλαδή για να παραγγείλει κάποιος … ένα μπιτόνι!

Που θα κυμανθούν οι τιμές

Φωτιά θα είναι και εφέτος το πετρέλαιο με την τρόικα να μην δέχεται μείωση του φόρου.

Σύμφωνα με τα όσα μετάδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΙ, οι τιμές θα είναι φέτος στο 1,27 ευρώ το λίτρο για τα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη ενώ στα νησιά και την Κρήτη.

Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της Ένωσης Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Αττικής που μίλησε στο Newsit οι τιμές θα διαμορφωθούν χαμηλότερα. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Μασαλή θα κυμανθούν κοντά στο 1,25 ευρώ το λίτρο στην Αττική, ενώ στις νησιωτικές περιοχές οι τιμές θα είναι από 1,30 ως και 1,33 ευρώ το λίτρο.

newsit.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.