«Φωτιές» από δημοσίευμα για στήριξη Δακή από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ!

Από τον Πρωινό Λόγο

«Φωτιές» στο τοπικό ΠΑΣΟΚ ήρθε να ανάψει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα www.newsbomb.gr, σύμφωνα με το οποίο, στο πλαίσιο συμφωνίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τις περιφερειακές εκλογές του ερχόμενου Μαϊου, πρόκειται να στηριχθεί από κοινού ο σημερινός περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής!!! Η αρχική αναστάτωση και οι πρώτες συζητήσεις δημιούργησαν έναν έντονο προβληματισμό σε τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην παράταξη του Γιάννη Παπαϊορδανίδη.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου», από το ΠΑΣΟΚ τονίζεται πως δεν υπάρχει καμία απολύτως συμφωνία για στήριξη του Γιώργου Δακή στις περιφερειακές εκλογές του ερχόμενου Μαϊου, καθώς, όπως σημειώνεται σχετικά, «δεν υπάρχει καν συζήτηση και κεντρική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τις 13 Περιφέρειες της χώρας». Μάλιστα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποδίδουν το εν λόγω δημοσίευμα σε μηχανισμούς της Νέας Δημοκρατίας, «δείχνοντας» γνωστά ονόματα του επικοινωνιακού (και όχι μόνο) επιτελείου της Συγγρού, ενώ αφήνουν να εννοηθεί πως ίσως υπάρχει και ανάμιξη του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, ο οποίος φυσικά και θα ήθελε να ισχύσει ένα τέτοιο σενάριο. Οι ίδιες πηγές από το ΠΑΣΟΚ τόνιζαν χθες στον «Πρωινό Λόγο» πως «έχουμε ήδη 7 περιφερειάρχες, οχτώ μαζί με τον Τατούλη, που θα είναι εκ νέου υποψήφιοι. Γιατί να κάνουμε μια τέτοια συμφωνία με τη ΝΔ;»

Το σχετικό δημοσίευμα, το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε και διαψευστεί μέχρι και το πρωί της Τετάρτης, έχει ως εξής:

«Κλειδώνει, όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για συνεργασία στις εκλογές για τις Περιφέρειες.

Οι δύο πλευρές φαίνεται ότι μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις, παζάρια και συμβιβασμούς, έχουν καταλήξει σε ένα πλαίσιο συνεργασίας για τις 13 Περιφέρειες της χώραΤο ΠΑΣΟΚ ζητούσε να υπάρξει αναλογία 8-5 (8 υποψήφιοι περιφερειάρχες να προέρχονται από τη Ν.Δ και 5 από το ΠΑΣΟΚ) στην κατανομή. Φαίνεται όμως ότι υποχώρησε και δέχεται πλέον την αναλογία 9-4 που πρότεινε από την αρχή η Ν.Δ.

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες:

-Τα δύο κόμματα συμφωνούν στην κατανομή 9-4. Στις περιφέρειες που θα υποστηριχθούν υποψήφιοι περιφερειάρχες προερχόμενοι από το ένα κόμμα, τότε ένας ή και περισσότεροι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες θα προέρχονται από το άλλο κόμμα.

Με αυτόν τον τρόπο, στα δύο κομματικά επιτελεία, πιστεύουν ότι θα απορροφηθούν κραδασμοί και αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στη βάση των δύο κομμάτων.

-Στο ΠΑΣΟΚ παραχωρήθηκαν η Περιφέρεια Αττικής (όπου θα στηριχθεί και από τη Ν.Δ ο κ. Σγουρός), η Περιφέρεια Κρήτης (με πιθανότερο υποψήφιο τον νυν Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη ή τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Κουράκη) και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (με υποψήφιο τον κ. Κατσιφάρα). Η τέταρτη περιφέρεια «παίζεται» ανάμεσα στη Στερεά Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο.

Το πιο πιθανό είναι να «κλειδώσει» η συνεργασία των δύο κομμάτων στο Νότιο Αιγαίο, με υποψήφιο τον νυν Περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδη, αν και «δυνατά παίζει» και το όνομα του υποψηφίου βουλευτή Γιάννη Παππά.

Στα μεγάλα νησιά του Β.Αιγαίου (Λέσβος) αλλά και στα Δωδεκάνησα (Ρόδος) θα υπάρξει διάσπαση των σημερινών ενιαίων δήμων Λέσβου και Ρόδου, μετά τα προβλήματα που καταγράφηκαν στη λειτουργία τους, κάτι που αποτελεί και αντικείμενο της συμφωνίας-πακέτο ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Στη συμφωνία εντάσσεται και η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις δημοτικές εκλογές.
-Η Ν.Δ θα στηρίξει, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, τον κ.Τζιτζικώστα (Κεντρική Μακεδονία), τον κ. Δακή (Δυτική Μακεδονία), τον κ. Αγοραστό (Θεσσαλία), τον κ. Σπύρου (Ιόνιο) ενώ αναζητά υποψηφίους σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Αν.Μακεδονία-Θράκη, Ήπειρο.

Μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας για τις Περιφέρειες αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για τους μεγάλους δήμους. Μόνο που για τους δήμους η προσέγγιση της Συγγρού είναι διαφορετική και δεν προκρίνεται ένα σχήμα συνεργασίας, αντίστοιχο με αυτό των Περιφερειών.

Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουν ότι πιλοτικά αλλά και για πρακτικούς πολιτικούς λόγους η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ πρέπει να περιοριστεί στις Περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους τα δύο κόμματα πρέπει να κατέβουν με δικούς τους υποψήφιους προκειμένου να μην προκαλέσουν ευρύτερες αντισυσπειρώσεις.».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.