Εργαζόμενοι ΕΚΑΒ Κοζάνης: 3 ασθενοφόρα για 160.000 πολίτες!



Κραυγή αγωνίας απευθύνουν τα πληρώματα των ΕΚΑΒ στην Κοζάνη, ζητώντας την ενίσχυσή τους με πρόσληψη προσωπικού όπως και με επαρκεί ασθενοφόρα, λέγοντας πως αρκετές φορές αυτά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες όλου του νομού, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, το ζήλο και την αυταπάρνηση που δείχνουν οι εργαζόμενοι, δυστυχών η αλήθεια είναι πως τις ανάγκες καλύπτουν μόλις τρία ασθενοφόρα για πληθυσμό περί τους 160.000 κατοίκους, δηλαδή όλο τον Νομό σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και ευρύτερα!

Μάλιστα ορατός ήταν μέχρι πρόσφατα ο κίνδυνος υποβάθμισης του παραρτήματος ΕΚΑΒ Κοζάνης (με τους τομείς Πτολεμαΐδας, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας) σε τομέα και υπαγόμενο στο Παράρτημα ΕΚΑΒ Λάρισας. Κάτι τέτοιο απετράπη την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργασιακού Σωματείου ΕΚΑΒ Κοζάνης Θωμά Σαραφίδη, μετά τις αντιδράσεις των εργαζομένων και τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχαν με φορείς της περιοχής, όπως τον δήμαρχο και βουλευτές. Η σχεδιαζόμενη υποβάθμιση επρόκειτο να γίνει με βάση πρόταση της Επιτροπής Εκπόνησης Σχεδίου Τροποποίησης και Εκσυγχρονισμού του Ισχύοντος Οργανισμού του ΕΚΑΒ, ωστόσο υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις ότι στη νέα μορφή του Οργανισμού του ΕΚΑΒ, η Κοζάνη θα παραμείνει υποδιεύθυνση και οι τομείς της Δ. Μακεδονίας θα μείνει ως έχει. «Ότι χρειαστεί ο κάθε τομέας, είτε αυτό είναι υλικά, είτε είναι έγγραφα, θα απευθύνεται στην υποδιεύθυνση στην Κοζάνη και όχι Θεσσαλονίκη, Λάρισα ή αλλού».

26 άτομα ενεργό πλήρωμα – Πολλές οι ελλείψεις – Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες!

Στην Κοζάνη σήμερα το ΕΚΑΒ αποτελείται από 26-27 άτομα ενεργό πλήρωμα. Ένα ασθενοφόρο για να λειτουργεί σε 24ωρη βάση και να καλύπτονται όλα τα ενδεχόμενα και έκτακτα γεγονότα, χρειάζεται 12 άτομα.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Κοζάνη καλύπτεται τις περισσότερες ημέρες με δύο ασθενοφόρα βάρδια και κάποια πρωινά ίσως και τρία. «Αν στην πορεία προκύψει κάποια διακομιδή σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ή κάποιο άλλο περιστατικό προς ή από το Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας, στο οποίο έχουν απομείνει  έξι άτομα οδηγοί ασθενοφόρου, τότε η Κοζάνη αλλά και ευρύτερα όλη η περιοχή καλύπτεται με δύο ασθενοφόρα και πλήρωμα, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό στην περίπτωση έκτακτου συμβάντος». Στο έργο των διασωστών – πληρωμάτων του ΕΚΑΒ έρχονται να προστεθούν και οι καθημερινές διακομιδές ασθενών που μετακινούνται με ασθενοφόρο από και προς το σπίτι (όπως αιμοκαθάρσεις κλπ). «Θα πρέπει να αξιολογηθεί το περιστατικό τη στιγμή που συμβαίνει. Π.χ. μπορεί να έχουμε μια πτώση ηλικιωμένης και την ίδια στιγμή μας συμβεί ένα τροχαίο».

Εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ «χτυπούν πόρτες», έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα διαβήματα, και οι απαντήσεις που παίρνουν είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα. «Η διοίκηση μας λέει ότι προς το παρών τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και το Εσωτερικών, δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο». Η λύση που προτείνεται, αντί για προσλήψεις, είναι να καλυφθούν τα κενά με οδηγούς άλλων οργανισμών του δημοσίου που τώρα έχουν μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Σαραφίδης, θα πρέπει να προηγηθεί ειδική εκπαίδευση μηνών (στην καλύτερη περίπτωση), ώστε να είναι κάποιος έτοιμος να εργαστεί σε ένα τέτοιο ευαίσθητο πόστο.

«Το επάγγελμά μας το θεωρούμε και είναι λειτούργημα. Για μας είναι πάνω από όλα το καθήκον. Πέρα από τις μειώσεις μισθών στις οποίες ποτέ δεν αναφερθήκαμε, είναι ο άνθρωπος που έχει την ανάγκη μας. Ο φόρτος είναι μεγάλος και καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολύ δύσκολα περιστατικά. Αυτό που ζητάμε από την πολιτεία είναι να συμβάλει στο έργο μας, ώστε να μπορούμε και εμείς να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας», λέει μεταξύ άλλων ο κ. Σαραφίδης, ενώ παράλληλα ζητάει και την κατανόηση του κόσμου ως προς την αντιμετώπιση των περιστατικών, στα οποία αναγκαστικά μπαίνει μια ιεράρχηση (ανάλογα με τη βαρύτητά τους), εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού!

«Οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη να βλέπουν κτίρια αλλά αξιόπιστα Ασθενοφόρα και επάρκεια εκπαιδευομένων ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ – ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ. Τα σχέδια βέβαια της τρόικας και των αυτών υπηρετούντων είναι άλλα! Ζητάμε την στήριξη όλων, ώστε να μην υλοποιηθούν τα σχέδια τους. Ας αντισταθούμε, αφορά την υγεία όλων μας». Με τα λόγια αυτά καταλήγει η  πρόσφατη ανακοίνωση των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Κοζάνης, οι οποίοι ζητούν προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως από την πολιτεία να σκύψει στο πλευρό τους.

Πρωινός Λόγος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.