Συμμετοχή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης σε διεθνές σεμινάριο για την Δια Βίου Μάθηση



Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης συμμετείχε σε διεθνές σεμινάριο που διοργανώθηκε στην Πράγα 19 & 20 Σεπτεμβρίου 2013 με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιών για τη διάδοση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος Δια Βίου Μάθηση (Lifelong Learning) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω των βιβλιοθηκών.

Στην πρωτεύουσα της Τσεχίας τονίστηκε ακόμη μια φορά ο αυτονόητος ρόλος και η συμβολή των βιβλιοθηκών στη μη τυπική-συμβατική μόρφωση, αφού σ’ όλο τον κόσμο οι βιβλιοθήκες είναι οι χώροι που επισκέπτονται κατά συρροή όλες οι ηλικίες, χωρίς ταμπού και διακρίσεις, για πληροφόρηση και επιμόρφωση. Διαπιστώθηκαν οι μεγάλες δυνατότητες καθώς και τα οφέλη που θα έχουν οι βιβλιοθήκες και το κοινό τους στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος Δια Βίου Μάθηση μέσα από τη συμμετοχή τους στη διαδικασία.

Η αξιοποίηση των προγραμμάτων αυτών από επιλεγμένες βιβλιοθήκες σε όλη την Ευρώπη θα φέρει σημαντικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες όσον αφορά σε ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης όσο και σε διαδικασίες υποστήριξης ειδικών ομάδων του πληθυσμού όπως πχ οι άνεργοι, οι μετανάστες κλπ.

Η βιβλιοθήκη της Κοζάνης, που βρίσκεται ένα βήμα πριν την μετεγκατάσταση και λειτουργία της στο νέο κτήριο, δίνει ιδιαίτερη βάση και βαρύτητα στις δυνατότητες και προοπτικές που ανοίγονται προσβλέποντας σε προβολή και νέες συνεργασίες.

Στο σεμινάριο, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Di-XL από την Εθνική Τεχνική Βιβλιοθήκη της Τσεχίας, συμμετείχαν, εκτός της βιβλιοθήκης της Κοζάνης, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Λετονίας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Βελιγραδίου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Κάουνας (Λιθουανία), η Βιβλιοθήκη του Ευγενίδειου Ιδρύματος της Αθήνας και φορείς που ασχολούνται με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Οι φορείς υλοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που συμμετείχαν ήταν η Action Synergy από την Ελλάδα, η Baltic Bright από τη Λιθουανία, το Social Innovation Fund από την Λιθουανία και η Seducon από την Τσεχία.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.