Στο «Ζγκόστ(ι)» και όχι στον Μπούρινο η επανάσταση του 1878;



Από τον Πρωινό Λόγο

Την ανατροπή των γεγονότων της τοπικής ιστορίας όπως αυτή για δεκαετίες γνωρίζουμε, έρχεται να υποστηρίξει ο γνωστός ιστορικός της περιοχής, Θανάσης Καλλιανιώτης με ιστορική έρευνα που δημοσίευσε στο διαδίκτυο.Η επιστημονική έρευνα του αιανιώτη Ιστορικού, Â τονίζει ξεκάθαρα πως η επανάσταση του Μακεδονικού Αγώνα το 1878, δεν ξεκίνησε στο Μπούρινο, αλλά στην περιοχή «Ζγκόστ(ι)», η οποία βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα χωριά Ροδιανή και Λευκοπηγή.

Στην τεκμηρίωσή του ο Θανάσης Καλλιανιώτης σημειώνει πως η περιοχή στην οποία έχει χτιστεί το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα δεν προσφερόταν για τη συγκέντρωση επαναστατών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στο σημείο, με αποτέλεσμα να επιλεχθεί η περιοχή «Ζγκόστι» η οποία σύμφωνα με την έρευνα, διέθετε στους επαναστάτες κοντινή επαφή με το κέντρο της Κοζάνης, ευχέρεια ενεδρών, καθώς τροφή και νερό από τους ποιμένες που διαβιούσαν εκεί χειμώνα- καλοκαίρι.

Η έρευνα εκπονήθηκε με αφορμή την επιστημονική ημερίδα που διεξήχθη στην Κερασιά, την περασμένη Κυριακή, με το Θανάση Καλλιανιώτη να κάνει κάποιες αναφορές για το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός, το οποίο έφερε στο φως της δημοσιότητας λίγες ημέρες αργότερα.

Πλέον, τα όσα αποκαλυπτικά αναφέρει και υποστηρίζει ο κ. Καλλιανιώτης αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλη συζήτηση στο συγκεκριμένο χώρο, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται κάποια απάντηση ίσως από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης, ο οποίος έχει και την ευθύνη για τη λειτουργία του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στον Μπούρινο, όπου τονίζεται εδώ και χρόνια πως εκεί ξεκίνησε η επανάσταση του Μακεδονικού Αγώνα. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου» έχει ξεκινήσει η μελέτη των όσων υποστηρίζει ο κ. Καλλιανιώτης.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στοιχεία της έρευνας στη σελίδα:
https://docs.google.com/file/d/0B0nFJ7A1flyDMWU0cVFqQlJuRzQ/edit?pli=1

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.