Βελτιωτικές θέσεις και προτάσεις του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ. επί του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»



Αξιότιμοι Κύριοι,

Σε συνέχεια της παραπάνω σχετικής μας επιστολής με θέμα: «Μονόδρομος, η άμεση συνέχιση χρηματοδότησης και υλοποίησης του Προγράμματος Εξοικονόμηση κατ’ οίκον, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» και την – εν μέρει – επιτυχημένη έκβαση του θέματος (μιας και ακόμη δεν μπορούν γίνουν εκταμιεύσεις ποσών), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας επανέρχεται, προκειμένου να διατυπώσει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, για τον απαιτούμενο συνολικό επανασχεδιασμό και απλοποίηση του εν λόγω Προγράμματος.

Ως Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ. χαιρετίζουμε – καταρχήν – την Κοινή Απόφαση των Υπουργείων Ανάπτυξης και Π.Ε.Κ.Α., για κάλυψη του συνόλου των 2000 αιτήσεων που εκκρεμούσαν στις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, έπειτα από την ανακοίνωση της αναστολής του Προγράμματος (12/3/2013), στις παραπάνω Περιφέρειες. Είναι σίγουρα σε θετικό δρόμο, αλλά από μόνη της δεν αρκεί. Αποτελεί μονόδρομο για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τη δυσμενέστερη Κλιματική Ζώνη Δ’ της Χώρας, η πρόσθετη χρηματοδότηση του «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» και η όσο το δυνατόν ταχύτερη επανέναρξή του στην περιοχή,  διότι – μεταξύ των άλλων – η εφαρμογή του βοήθησε:

τους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, να βελτιώσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους.

τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή, την πώληση προϊόντων θερμομόνωσης και άλλων εναλλακτικών μορφών θέρμανσης και ψύξης, να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους, μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης,

τους εργατοτεχνίτες και τους Μηχανικούς που πλήττονται από την ανεργία και την αεργία, να έχουν έστω ένα μικρό αντικείμενο εργασιών,

Το Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ., παρά το γεγονός ότι στη Δυτική Μακεδονία κατ’ ουσία χάθηκε για το 2013 η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών της (διότι μόνο στην εαρινή και θερινή περίοδο είναι εφικτή η εκτέλεση εκτεταμένων εργασιών), αναμένοντας την πολυπόθητη αποδέσμευση των επιπρόσθετων κονδυλίων ύψους 18 εκατομμυρίων Ευρώ για την Περιφέρειά μας, συνεχίζει και καταθέτει τις παρακάτω προτάσεις βελτίωσης του Προγράμματος:

1)    Απλοποίηση χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, με κατάργηση των πολλών Υπεύθυνων Δηλώσεων και σύμπτυξή τους στην Αίτηση Υπαγωγής.
2)    Ηλεκτρονική Υποβολή του Φακέλου, για τον αποτελεσματικότερο και ταχύτερο έλεγχό του, παράλληλα με το «Φυσικό Φάκελο», ο οποίος θα εμπεριέχει τα υπογεγραμμένα Δικαιολογητικά.
3)    Αποκέντρωση των διαδικασιών ελέγχου Φακέλων (σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας) και Ελεγκτές Ενεργειακούς Επιθεωρητές με τοπική έδρα, εξασφαλίζοντας έτσι εργασία και σε Μηχανικούς της κάθε περιοχής, δίχως την «υποχρεωτική» προσφυγή σε Εταιρείες Συμβούλων. Οι Ελεγκτές Ενεργειακοί Επιθεωρητές, ως «Σύμβουλοι Έργου», δύναται να είναι συμβεβλημένοι συνεργάτες κάθε Τράπεζας, κατ’ αναλογία με τους Εξωτερικούς Εκτιμητές Ακινήτων και θα έχουν ως έργο τους τη διευκόλυνση των Τραπεζών στον αρχικό έλεγχο της Αίτησης, αλλά και κατόπιν στην αποπληρωμή των Δαπανών, με την ολοκλήρωση του Έργου.
4)    Χρήση – αποκλειστικά – υφιστάμενων Τραπεζικών Λογαριασμών για την πληρωμή Συνεργείων, Επαγγελματιών και Προμηθευτών, δίχως την «εκβιαστική» απαίτηση ορισμένων Τραπεζών, για «άνοιγμα» νέου Λογαριασμού στο δικό τους Κατάστημα.
5)    Εξάλειψη φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού. Προειδοποίηση από το Ε.Τ.Ε.ΑΝ. προς τις Τράπεζες του Προγράμματος, για την προσήλωσή τους στις αρμοδιότητες που προκύπτουν από τις απαιτήσεις του «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» και μόνο, καθώς επίσης και απάλειψη από τις επίσημες Ιστοσελίδες τους, σχετικών αναφορών για «παροχή Ενεργειακών Πιστοποιητικών και λοιπών μελετών», εφόσον αυτά προβλέπονται εξαρχής και με αμοιβή από τον Προϋπολογισμό του Προγράμματος.
6)    Επιτάχυνση του ρυθμού έκδοσης Αποφάσεων Ένταξης Δικαιούχων. Ενδεικτικά, ο ρυθμός έγκρισης να γίνει με συχνότητα από 1 έως 2 φορές το μήνα, αντί για 1 έως 2 φορές ετησίως(!), που ισχύει σήμερα.
7)    Επιτάχυνση της διαδικασίας αποπληρωμής των Δικαιούχων.
8)    Επιτάχυνση του χρόνου Προέγκρισης Δανείου.
9)    Επέκταση του χρόνου δανειοδότησης σε 10 έως 12 χρόνια, για τους ιδιώτες με χαμηλά εισοδήματα (Α΄ Κατηγορίας), έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων του Προγράμματος, σε περισσότερες, αλλά και μικρότερες δόσεις.
10)    Αύξηση του ανώτατου επιλέξιμου Προϋπολογισμού ανά αίτηση ωφελουμένου, από το ποσό των 15.000€ στα 25.000€ τουλάχιστον για τη Δυτική Μακεδονία, όπου για τα δεδομένα της Κλιματικής Ζώνης Δ’, ο υφιστάμενος Προϋπολογισμός σαφώς δεν επαρκεί για την πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας.
11)    Επιπρόσθετη δυνατότητα της επιδότησης, συγχρόνως με την εφαρμογή της δανειοδότησης, για όσους με ίδιους πόρους και δίχως δάνειο, επιθυμούν την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

Η Δυτική Μακεδονία, ως η δυσμενέστερη κλιματικά Περιφέρεια της Χώρας, που μαστίζεται περισσότερο από την οικονομική κρίση (πλήρη αποβιομηχάνιση, αρνητική πρωτιά στα ποσοστά ανεργίας) σε σχέση με την υπόλοιπη Χώρα και με το δεδομένο ότι οι πολίτες της βιώνουν ήδη συνθήκες «ενεργειακής φτώχειας» (παρέμβαση ΤΕΕ/ΤΔΜ το 2011), είναι πασιφανής η ανάγκη σχεδιασμού και εκτέλεσης ενός μαζικού και μακροχρόνιου Προγράμματος «Ενεργειακής Αναβάθμισης» των υφισταμένων κτιριακών της υποδομών.

Ως Τ.Ε.Ε./Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, απαιτούμε πλέον την άμεση επανα-χρηματοδότηση του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» στις Περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου μετά από μια ακόμη σίγουρα δύσκολη ενεργειακά και οικονομικά χειμερινή περίοδο, την άνοιξη του 2014, οι δικαιούχοι, οι προμηθευτές και το τεχνικό δυναμικό της περιοχής, να προλάβουν την υλοποίηση των μελετών και την κάλυψη των σχετικών δαπανών.

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
Ο Πρόεδρος
Αθανάσιος Κακάλης
Κοινοποίηση:
Τ.Ε.Ε. / Περιφερειακά Τμήματα.
E.B.E. Περιφερειακών Ενοτήτων Δυτικής Μακεδονίας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.