ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοβουλία για την ίδρυση νέας Αυτοδιοικητικής Κίνησης στο Δήμο Σερβίων – Βελβεντού



Η ελληνική κοινωνία ζει μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση κρίση, τη χειρότερη που γνώρισε μεταπολιτευτικά. Τα λαϊκά στρώματα έχασαν και εξακολουθούν να χάνουν τα εισοδήματά τους, εργατικά δικαιώματα δεκαετιών ακυρώθηκαν και ακυρώνονται, η ανεργία εκτινάσσεται σε πρωτοφανή επίπεδα, η οικονομία ακολουθεί καθοδικό σπιράλ θανάτου, η κοινωνία αποσυντίθεται, οι θεσμοί διαλύονται και η δημοκρατία περιστέλλεται, φτάνοντας στα όρια της αντιδημοκρατικής εκτροπής. Οι συνθήκες ζωής της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας αλλάζουν δραματικά.

Η Αυτοδιοίκηση υπήρξε ένα από τα μεγάλα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας, του «Καλλικράτη» και των αλλεπάλληλων Μνημονίων.

Δέχθηκε αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις. Ο υπερσυγεντρωτισμός αυτός, χωρίς πρόβλεψη ουσιαστικής ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και ανάπτυξης αποκεντρωμένων θεσμών κοινωνικού και λαϊκού ελέγχου, αφυδάτωσε την πεμπτουσία της αυτοδιοίκησης.

Οι δημοτικές αρχές απομακρύνθηκαν από τους πολίτες και τις ανάγκες τους και βασικές κοινωνικές και συναφείς υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης έχουν συρρικνωθεί ή καταργηθεί.

Περιορίστηκαν δραματικά η οικονομική  αυτοτέλεια και οι κρατικοί διανεμόμενοι πόροι, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρθηκαν δυσβάστακτες αρμοδιότητες από την κεντρική διοίκηση με δυσμενείς συνέπειες στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Η Αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε ιμάντα μεταβίβασης των εθνικών και υπερεθνικών αντιλαϊκών πολιτικών. Έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο σχέδιο, που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και άλλων δημοτικών υπηρεσιών

Σε ότι αφορά ειδικότερα το Δήμο μας, η κρίση όχι μόνο έχει χτυπήσει την πόρτα μας αλλά έχει εγκατασταθεί κι εδώ για καλά. Δεν είναι μόνο η παραδοσιακή οικονομική καχεξία που βάραινε τους δημότες μας, σαν περιφέρεια με ανεργία, οικονομική δυσπραγία, έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού και δραστηριοτήτων έρχεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο και από τις πρόσφατες επιπτώσεις της κρίσης σε υφιστάμενες δραστηριοτήτες (μάρμαρα, κλείσιμο ΛΑΡΚΟ, μεταφορά δημοσίων υπηρεσιών, ακριβά καύσιμα και αγροτικά εφόδια – χαμηλές τιμές αγροτικών προϊόντων, εμπόριο νεκρό, έλλειψη αναπτυξιακών υποδομών και παραγωγικού προσανατολισμού κλπ). Επιδείνωση που ολοκληρώνει το παζλ της κοινωνικής κρίσης υπάρχει και στην εκπαίδευση, την υγεία, την ποιότητα ζωής και αλλού.

Μέσα σε αυτό το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον η όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων είναι σαφής και η ανάγκη να οικοδομηθεί κοινό μέτωπο αντιμνημονιακών δυνάμεων, αιρετών, εργαζομένων και δημοτών αποκτούν τεράστια σημασία.

Ανταποκρινόμενοι σε αυτή την ανάγκη, ομάδα πολιτών του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού, προερχόμενοι από το χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε νέα Δημοτική Κίνηση.

Προχωρούμε,  λοιπόν, στη διαμόρφωση ενός πλαισίου αρχών, πάνω στο οποίο θα οικοδομήσουμε τους στόχους της κίνησης. Το περίγραμμα του πλαισίου αυτού ορίζεται από τα παρακάτω:

Οι δήμοι αποτελούν αιρετούς τοπικούς θεσμούς του αποκεντρωμένου κράτους. Εκλέγονται δημοκρατικά από τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες παρεμβαίνουν και ελέγχουν το έργο τους τόσο μέσα από θεσμοθετημένες συμμετοχικές δομές όσο και μέσα από τις αυτόνομες κοινωνικές οργανώσεις και διαδικασίες τους.

Η Αυτοδιοίκηση σε όλες τις βαθμίδες της δομείται θεσμικά με τρόπο ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται και η πολιτική να ασκείται από τα συλλογικά όργανα και όχι από κλειστά ή μονοπρόσωπα εκτελεστικά όργανα. Τα δημαρχοκεντρικά χαρακτηριστικά του σημερινού συστήματος πρέπει να ανατραπούν

Οι συμμετοχικοί θεσμοί αποτελούν θεμελιώδες συστατικό της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού και κατά συνέπεια αποτελούν αναπόσπαστο δομικό μέρος της θεσμικής και πολιτικής της συγκρότησης και λειτουργίας.

Οι θεσμοί αυτοί περιλαμβάνουν και τις λαϊκές συνελεύσεις, τον συμμετοχικό προϋπολογισμό και τα τοπικά δημοψηφίσματα.

Με δημοκρατικό προγραμματισμό επιδιώκουμε την αξιοποίηση των τοπικών δυνατοτήτων, με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.   Η διαμόρφωση προτάσεων και η οργάνωση της παρέμβασης μας έχει στόχο, σε κάθε περίπτωση, τη βελτίωση των όρων ζωής των κατοίκων του Δήμου, την ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης, την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, την αναζήτηση νέων δρόμων ανάπτυξης, την ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την υποστήριξη πρωτοβουλιών τοπικής πολιτιστικής δημιουργίας.

Επίσης, κοινωνική αλληλεγγύη με την  ενίσχυση των δημοσίων κοινωνικών δομών, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, έτσι ώστε, να μη μείνει κανένας δημότης ακάλυπτος στην κρίση. Προστασία της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών.

Σύντομα πρόκειται να διοργανώσουμε ανοιχτή εκδήλωση όπου θα παρουσιαστεί η διακήρυξη, η δομή και το όνομα της εκκολαπτόμενης κίνησης.

Για τη συγκρότηση της νέας Δημοτικήε Κίνησης απευθύνόμαστε σε κινήματα, φορείς, οικολογικές οργανώσεις , ενεργούς πολίτες,  πολίτες του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού που συμφωνούν καταρχήν με το πλαίσιο αρχών που αναφέρθηκε και τους καλούμε να πάρουν μέρος στην ιδρυτική διαδικασία της κίνησης.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.