Συνάντηση Περιφερειαρχών με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και τον Αν. Υπουργό ΟικονομικώνΜετά από πολύωρο, έντονο και εξαντλητικό διάλογο με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών έγινε δεκτό το αίτημα των 13 Περιφερειαρχών να μην εντάσσονται στους προϋπολογισμούς των Περιφερειών τα ποσά που διαχειρίζονται τα Περιφερειακά Ταμεία και ελέγχονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Για τον λόγο αυτό θα προωθηθεί νέα νομοθετική ρύθμιση των συναρμόδιων Υπουργείων και δόθηκε παράταση 15 ημερών στις Περιφέρειες για να υποβάλουν τους προϋπολογισμούς τους.

Οι Περιφερειάρχες επανέφεραν την πρότασή τους να θεσπιστεί ο προληπτικός έλεγχος στις Περιφέρειες, ώστε να μην υπάρχουν οι σημερινές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Αμέσως μετά την συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός δήλωσε:

«Πρώτα από όλα η Ένωση Περιφερειών θέλει να ευχαριστήσει δημοσίως τον Υπουργό Εσωτερικών κύριο Μιχελάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών  κύριο Γρηγοράκο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κύριο Σταϊκούρα.  Έγινε μια ουσιαστική συζήτηση μετά από αίτημα της Ένωσης Περιφερειών για πάταξη της γραφειοκρατίας. Συμφωνήσαμε λοιπόν, όσο το δυνατόν περισσότερο και πιο γρήγορα να σταματήσουμε τη γραφειοκρατία, η οποία μπλοκάρει τα θέματα των πολιτών.

Εμείς από τη δική μας την πλευρά, οι 13 Περιφερειάρχες, θέλουμε την απεμπλοκή όλων αυτών των γραφειοκρατικών καταστάσεων. Θέλουμε το συνεχή έλεγχο κάθε μέρα, κάθε ώρα, από την άλλη όμως η κεντρική διοίκηση οφείλει να αυξήσει την ταχύτητά  της. Εμείς από τη δική μας πλευρά δεσμευόμαστε ότι θα αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την ταχύτητά μας και σε πλήρη συνοχή και αρμονία με την κυβέρνηση θα λύσουμε θέματα τα οποία είναι οικονομικά και μπλοκάρουν από ορισμένους μηχανισμούς για τους οποίους έχουμε σοβαρότατη επιφύλαξη».

 Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε:

«Οι δήμοι και οι Περιφέρειες είναι ουσιαστικά από τους βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη, είναι δηλαδή τα βασικά οχήματα που θα βοηθήσουν τη χώρα να αναστρέψει την αρνητική πορεία που έχει μέχρι σήμερα. Και σε αυτή την προσπάθεια σε αυτό το έργο τα υπουργεία, και το υπουργείο οικονομικών και το υπουργείο ανάπτυξης και το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι αρωγοί. Είναι υποχρέωσή μας και σήμερα ήταν μια προσπάθεια, η πρώτη προσπάθεια προς την κατεύθυνση που ανέφερε και ο Περιφερειάρχης, όπου θα αρχίσουμε να δίνουμε λύσεις σε όλα αυτά τα καυτά προβλήματα.

 Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε:

«Στην προσπάθεια η οποία γίνεται τα τελευταία χρόνια για δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία, αλλά και ταυτόχρονα για μια προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και οι Περιφέρειες  που είχαμε σήμερα συνάντηση, είναι βασικοί πυλώνες. Με αυτό το σκεπτικό καθίσαμε και αναπτύξαμε τα προβλήματα που απασχολούν τις Περιφέρειες , προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους, αλλά να έχουν και τους απαραίτητους βαθμούς ευελιξίας για την υλοποίηση αυτών.  Δρομολογήθηκαν λύσεις, η προσπάθεια συνεχίζεται».

 Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος δήλωσε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εσωτερικών, τον κύριο Σταϊκούρα, τον κύριο Περιφερειάρχη για μια έντονη συζήτηση που είχαμε βέβαια, η οποία ιστορικά δικαιώνεται όταν υπάρχει μεγάλη ένταση στο τέλος υπάρχει ηρεμία και υπάρχουν και λύσεις. Σε αυτό λοιπόν το θέμα θέλω να ευχαριστήσω  προσωπικά τον κύριο Περιφερειάρχη, αλλά και τον κύριο Μιχελάκη και τον κύριο Σταϊκούρα, που δέχτηκε ο κύριος Σγουρός  να υπάρχει προληπτικός έλεγχος όλων μας από πάνω έως κάτω.  Και βέβαια εμείς υποσχεθήκαμε από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών ότι θα μειώσουμε τη γραφειοκρατία στις Περιφέρειες γιατί οι Περιφέρειες και οι Δήμοι είναι το κύτταρο της Δημοκρατίας στην Ελλάδα».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.