Κενές οι μισές οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας



Την εξαίρεση από το μέτρο διαθεσιμότητας/κινητικότητας διοικητικών υπαλλήλων ζητά το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, με έγγραφο που έστειλε στο υπουργείο Παιδείας, ενώ  τονίζει ότι η απομάκρυνση έστω και ενός διοικητικού υπαλλήλου θα υποβαθμίσει περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες και θα πλήξει την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς οι μισές από τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι κενές.

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ενώ την ίδια στιγμή οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι ανάστατοι, καθώς επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη των οριζόντιων απολύσεων. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Παιδείας ζητά την «κεφαλή» 1.756 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό έστειλε έγγραφο σε όλα τα ιδρύματα, με το οποίο εντέλλονται οι διοικήσεις τους, να προβούν σε «μεταρρυθμιστικές δράσεις» και «αναδιαρθρώσεις» καταργώντας υπηρεσίες που δεν χρειάζονται ή «ψαλλιδίζοντας» υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, «στο ίδρυμά μας δεν ισχύει τίποτα απ’ όλα αυτά. Εμείς έχουμε 180 οργανικές θέσεις, εκ των οποίων είναι καλυμμένες μόνο οι 90. Στη βάση αυτή είχαμε στείλει τον προηγούμενο μήνα έγγραφο στο υπουργείο, με το οποίο ενημερώσαμε για την πραγματική εικόνα του προσωπικού και των πιεστικών αναγκών, ενώ με νέο έγγραφο που στείλαμε την περασμένη Παρασκευή μετά τη γενική συνέλευση ζητήσαμε την πλήρωση τουλάχιστον 32 οργανικών θέσεων, ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε στοιχειωδώς».

Άλλωστε, με ανακοίνωση της η Συνέλευση  του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, «εκφράζει ομόφωνα την έντονη ανησυχία της για την επαπειλούμενη εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας/κινητικότητας στα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας διατηρεί Τμήματα σε πέντε διαφορετικές πόλεις της Περιφέρειας του. Οι διοικητικές του υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, όπως άλλωστε αναδεικνύεται και από τα στοιχεία του  Υ.ΠΑΙ.Θ  που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Τα Τμήματα μας που εδρεύουν σε Γρεβενά και Πτολεμαΐδα, για τα οποία δεν έχει μέχρι σήμερα  εγκριθεί  καμία θέση διοικητικού προσωπικού, λειτουργούν κάθε ακαδημαϊκή χρονιά με αποσπασματικές και βραχύβιες λύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου,  το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας είναι μεταξύ των τελευταίων Ιδρυμάτων σε αναλογία αριθμού  διοικητικού προσωπικού  προς αριθμό φοιτητών.  Σε πρόσφατο έγγραφό  μας προς το Υπουργείο  έχουμε  ήδη επισημάνει τα σημαντικότερα κενά και έχουμε ζητήσει την άμεση πλήρωση 32 οργανικών θέσεων, ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε αξιοπρεπώς και να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της φοιτητικής μας κοινότητας, η οποία ήδη πλήττεται και από την δραστική μείωση του προϋπολογισμού του ιδρύματος αλλά και του εκπαιδευτικού προσωπικού (Πάνω από 20 μέλη ΕΠ έχουν συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία δύο χρόνια  και δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη, ενώ ο αριθμός των Επιστημονικών συνεργατών έχει μειωθεί στο  ένα δέκατο  του ήδη μειωμένου αριθμού προηγουμένων ετών).

Το Ίδρυμα μας προσπαθεί, και μέχρι σήμερα τα καταφέρνει, να ανταπεξέλθει στην αποστολή του και να επιτελέσει το ρόλο του απέναντι στην ελληνική κοινωνία και την χώρα μας παρόλα τα οικονομικά προβλήματα  που έχουν ανακύψει τα τελευταία χρόνια.

Η απομάκρυνση έστω κι ενός διοικητικού υπαλλήλου από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας θα αποδυναμώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στη λειτουργία του Ιδρύματος.

-Ζητούμε από την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να λάβει υπόψη της όλα τα στοιχεία που καταδεικνύουν την ανάγκη ύπαρξης και εύρυθμης  λειτουργίας του Ιδρύματος μας στην, ευαίσθητη εθνικά  και πληττόμενη οικονομικά,  Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και  να εξαιρέσει το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας από το μέτρο της διαθεσιμότητας/κινητικότητας.

-Ζητούμε από την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να σταθεί συμπαραστάτης- αρωγός στην προσπάθεια επιβίωσης του Ιδρύματος μας».

Παρόμοιο είναι το κλίμα και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο διαθέτει ελάχιστο διοικητικό προσωπικό, το οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του ιδρύματος. Εξ’ άλλου, στο ίδιο μήκος κύματος, οι πρυτάνεις όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας αντιτίθενται στις «μεταρρυθμιστικές δράσεις και μεταρρυθμίσεις» που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.