Ραχήλ Μακρή: Δεν θα σας επιτρέψουμε να στερήσετε το δικαίωμα στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού



Ραχήλ Μακρή: Δεν θα σας επιτρέψουμε να στερήσετε από τις γυναίκες της Πτολεμαΐδας και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας το δικαίωμα στην πρόληψη από την μάστιγα του καρκίνου του μαστού.

Η παράλογη και ανακόλουθη πολιτική υγείας της Συγκυβέρνησης δεν σέβεται τις ανάγκες μίας από τις πιο επιβαρυμένες περιβαλλοντολογικά περιοχές της Χώρας. Η Πτολεμαΐδα, που αποτελεί την ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας, πληρώνει το τίμημα της ηλεκτροπαραγωγής με αυξημένα κρούσματα νεοπλασίας εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

Το ελάχιστο που οφείλει να προσφέρει η Πολιτεία στους ανθρώπους αυτούς είναι τον απαραίτητο για την πρόληψη της ασθένειας εξοπλισμό. Στο πλαίσιο αυτό η Βουλευτής Ν. Κοζάνης, κα Ραχήλ Μακρή κατέθεσε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων καλώντας τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει σχετικά με την άδικη και απαράδεκτη «Αλλαγή Τοποθέτησης ψηφιακού μαστογράφου από το ΠΕΚΑ Πτολεμαΐδας στις ΤΜΥ του ΕΟΠΥΥ Παγκρατίου & Περιστερίου».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ
 Βουλευτής  Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ –  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Υπεύθυνη Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής                                                                                                          
ΕΡΩΤΗΣΗ – ΑΚΕ
Προς τον Υπουργό: Υγείας και κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: «Αλλαγή Τοποθέτησης ψηφιακού μαστογράφου από το ΠΕΚΑ Πτολεμαΐδας στις ΤΜΥ του ΕΟΠΥΥ Παγκρατίου & Περιστερίου»
    
Με την απόφαση Νο 542 της με αριθμό 126/29.7.2013 Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ (ΑΔΑ: ΒΛΩΛΟΞ7Μ-26Ξ)  αποφασίστηκε η έγκριση πίστωσης ποσού 410.000 € πλέον ΦΠΑ για την προμήθεια δύο ψηφιακών μαστογράφων. Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε, τα εν λόγω μηχανήματα, τα οποία με βάση την σχετική διακήρυξη προβλεπόταν να εγκατασταθούν στο ΠΕΚΑ Πτολεμαΐδας και στο Πολυϊατρείο Πατησίων του  ΚΑΠ-ΔΕΗ, να τοποθετηθούν στις ιδιόκτητες κεντρικές ΤΜΥ του ΕΟΠΥΥ Παγκρατίου & Περιστερίου στην Αττική.
Με την απόφαση του αυτή ο ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά στερεί από την πόλη της  Πτολεμαΐδας έναν Ψηφιακό μαστογράφο απαραίτητο καθώς τα κρούσματα καρκίνου στην ευρύτερη περιοχή είναι αυξημένα. Η λειτουργία του μαστογράφου είναι σημαντική για την πρόληψη μιας ασθένειας που μαστίζει το γυναικείο πληθυσμό.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Για ποιο λόγο αποφασίστηκε η αλλαγή τοποθέτησης του ψηφιακού μαστογράφου ενώ στην σχετική διακήρυξη προβλεπόταν  να εγκατασταθεί στο ΠΕΚΑ Πτολεμαΐδας;
2. Τι προτίθεστε να κάνετε προκειμένου οι πολίτες της Πτολεμαΐδας να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου ιατρικού εξοπλισμού;
3. Υπάρχει εναλλακτική λύση για την συγκεκριμένη εξέταση στην περιοχή και αν ναι ποια;

Επίσης ζητείται και η κατάθεση των σχετικών εγγράφων:

1. Αναλυτικά στοιχεία που θα παρουσιάζουν την αιτιολόγηση της αλλαγή τοποθέτησης του ψηφιακού μαστογράφου από το ΠΕΚΑ Πτολεμαΐδας .

Αθήνα,  22/8/2013
Η ερωτώσα Βουλευτής,
Μακρή Ραχήλ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.